Matin ja Liisan koulun erikoisia aarteita ja ötököitä 2015

ERISKUMMALLISIA ÖTÖKÖITÄ

Matin ja Liisan koulun 1. luokkalaisten sanataidetunneilla kutiteltiin kieli- ja mielikuvitusta Ville Hytösen Ötökkämaan tarinoilla (Tammi 2014) ja Eppu Nuotion Papupiilokas –kirjan (Otava 2012) ötökkäriimeillä. Tämän jälkeen luokassa kiemurteli, räpisteli, liiteli ja hyppeli mitä eriskummallisempia ötököitä, joista yksi kipaisi yhteisen ötökkätarinan päähenkilöksi. Tarinaverkkoja kutoi sanataideohjaaja Elina Komulainen.

***

1A

JOS OLISIN ÖTÖKKÄ, OLISIN verkkolukki.

OLISIN punainen.

OLISIN pikkuinen, 2 cm.

ASUISIN viidakossa toisen verkkolukin kanssa.

SÖISIN toisia hämähäkkejä ja appelsiineja.

PÄIVÄLLÄ leikkisin toisen verkkolukin kanssa ja söisin hämähäkkejä ja appelsiineja.

MIELIPUUHAANI OLISI juoda limsaa.

EN TYKKÄISI YHTÄÄN, jos minua kiusattaisiin.

YÖLLÄ saalistaisin ötököitä.

PARASTA ÖTÖKKÄNÄ OLEMISESSA OLISI MINUSTA syöminen ja norsujen etsiminen, koska tykkään olla niiden kyydissä.

***

Muita 1A –luokassa vastaan tulleita ötököitä olivat: päärynäjalkainen, piikkiperhonen, dumlemehiläinen, limsalude, taikaliero, leijonatorakka, kärttyinenkärpänen, karviaispirkko, perhosmato, juustojuotikas, itikkamittari, punahyttynen, talvihämähäkki ja yölude.

***

1B

JOS OLISIN ÖTÖKKÄ, OLISIN munkkijalkainen.

OLISIN pinkkimusta.

OLISIN tositositositosi pieni.

ASUISIN hillomunkin sisällä.

SÖISIN munkkia ja hilloa.

PÄIVÄLLÄ jumppaisin ja laulaisin.

MIELIPUUHAANI OLISI munkkien piirtäminen.

EN TYKKÄISI YHTÄÄN makkarasta ja vehnästä. Pelkäisin sipulia, koska se haisee niin pahalle.

YÖLLÄ söisin munkkia.

PARASTA ÖTÖKKÄNÄ OLEMISESSA OLISI MINUSTA taikoa ihmisiä munkeiksi. Keskiviikkoiltaisin katsoisin uutiset ja söisin munkkia ja pop cornia.

***

1B –luokassa nähtiin liikkuvan myös saksipaksipistiäinen, hajupussipaarma, yskähämähäkki, kostomehiläinen, ripsikorento, aakkospistiäinen, liilakorento, sarihyttynen, joulupukkiturilas, polttoliero, kultainenampiainen, kimmosimpukka ja päärynäkimalainen.

***

1C

JOS OLISIN ÖTÖKKÄ, OLISIN noppakuoriainen.

OLISIN mustavalkoinen.

OLISIN geometrin kokoinen, noin kilometrin pituinen.

ASUISIN Afrikan tähti –pelissä ja katsoisin Rölli-elokuvaa.

SÖISIN Afrikan tähti –pelin nappuloita. Afrikan tähti nappula olisi suurinta herkkuani.

PÄIVÄLLÄ tutkisin Afrikkaa. Lempipaikkani olisi beach. Se Gold Coast.

MIELIPUUHAANI OLISI pelata sitä peliä.

EN TYKKÄISI YHTÄÄN pelin nopista numeroista 6 ja 2, koska en haluaisi hävitä enkä voittaa.

YÖLLÄ bilettäisin beachillä.

PARASTA ÖTÖKKÄNÄ OLEMISESSA OLISI MINUSTA parhaat kaverini, pelinappulat.

***

1c –luokan muita harvinaisia ötököitä olivat sienikärpänen, mustajuotikas, sähkömittari, taloampiainen, omenaturilas, syyspaarma, tupsukimalainen, hyttysperhonen, yrttimato ja helmiuspirkko.

***

ERIKOISIA AARTEITA

Matin ja Liisan koulun sanataidepajoissa 2.luokkalaisten kanssa kurkistettiin Sanna Iston kirjaan Tinka ja Taika (WSOY 2011) ja luotiin parityönä erikoisia aarteita. Aarteiden jäljille johdatteli Elina Komulainen.

* * *

SIMPUKKAMALJAKKO. Löydetty Suomesta, rannalta kauan sitten 150 vuotta vanha tanssiva simpukkamaljakko. Simpukkamaljakossa voi pitää kukkia mutta se osaa myös taikoa. Simpukkamaljakko piilotetaan talteen seinän väliin, jotta se ei lähde tanssimaan ja häviä löytäjiltään Viiviltä ja Jimiltä.

NELILEHTIÖLJY. Löydetty ulkoa maasta 1000 vuotta vanhaa vihreää nelilehtiöljyä, jota voi käyttää lääketarkoituksiin. Nelilehtiöljyllä on taikavoimia. Se saa aikaan kovaa lentoa. Aarteen löytäneet Linnea ja Venla säilyttävät nelilehtiöljyä piilossa huoneessa.

KISSANAARREKETJU. Löydetty Suomesta, merirosvolaivasta 90 vuotta vanha kissanaarreketju. Kissanaarreketjulla voi ostaa tavaroita. Sen taikavoimana on, että se on kultaa ja sitä voi käyttää rahana. Kallisarvoinen kissanaarreketju on tallessa piilossa maan alla. Tarkemman sijainnin tietävät vain aarteen löytäneet Olivia, Niilo ja Lavrik.

VESIVÄRILAUKKU. Löydetty Afrikasta, Ugandasta viisi vuotta vanha vesivärilaukku. Vesivärilaukun löysivät Sanni ja Leevi ollessaan Ugandassa kaivostöissä. Vesivärilaukkua käytetään maalauksiin. Aarteella on uskomattomia taikavoimia. Jos haluaa jotakin, voi maalata sen ja maalaus muuttuu oikeaksi. Myös vesivärilaukun voi maalata ja saada sillä tavalla kopioitua itselleen uuden vesivärilaukun. Aarretta säilytetään omassa kaapissa.

PAPERIKERÄ. Löydetty lumesta 100 vuotta vanha paperikerä. Aarteen löysivät Aleksi ja Marikki lumilinnaa rakentaessaan. Paperikerään voi piirtää koiria. Paperikerä voi taikoa muita esineitä lentämään. Löytäjät säilyttävät kallisarvoista paperikerää kassakaapissa.

OLIIVIRASIA. Löydetty 100 000 vuotta vanha oliivirasia. Aarteen löysivät merestä laivan hylystä Lauri ja Noora. Aarretta käytetään oliivimurskaan, mutta sillä on myös taikavoimia. Oliivirasia saa aikaan oliiviöljyä, joka liukastaa rosvon niin, että rosvo lentää nenälleen. Aarretta säilytetään taskussa, jotta se on helposti käden ulottuvilla tarpeen vaatiessa.

TAIKAPESÄ. Löydetty meren rannalta 555 vuotta vanha taikapesä. Aarteen löysivät Veikka ja Pinja ollessaan rannalla. He kertovat, että aarre tuli veden mukana saarelta ja he ottivat sen talteen ja veivät puuhun. Taikapesä pystyy tekemään lintuja. Pesä on hyvin värikäs ja sieltä tulee monivärisiä lintuja, esimerkiksi pinkkejä. Tämä ihmeellinen muniva pesä pystyy taikomaan yhden munan minuutissa. Aarteen löytäjät säilyttävät pesää puussa.

SIMPUKKAKANNU. Löydetty 91 vuotta vanha simpukkakannu. Aada ja Joonatan löysivät kannun rannalta. Simpukkakannua voi käyttää linnan rakentamiseen. Sen taikavoima on juoksu. Tätä taikavoimaa voi käyttää juoksukisassa. Aarretta säilytetään rannalla hiekan alle kätkettynä.

MESSINKIMALJAKKO. Löydetty 100000081000 vuotta vanha messinkimaljakko. Aarteen löytäneet Liisa ja Aleksi kertovat maljakon tulleen mielikuvitusmaasta, jonka nimi on Kiina. Messinkimaljakko tuli heille lentokoneella. Jos maljakkoon laittaa kukkia, se näyttää hienolta. Kukkien säilyttämisen lisäksi maljakossa voi säilyttää myös karkkia. Tämä erittäin vanha maljakko pystyy taikomaan kaikenlaisia karkkeja. Taikavoiman saa käyttöön, kun laittaa maljakkoon kukkia ja sanoo: ”mummo”. Maljakkoa säilytetään museon jääkaapissa.

SILKKIKETJU. Löydetty meren rannalta 10 950 vuotta vanha silkkiketju. Tätä hyvin vanhaa ketjua voi käyttää kummituksen löytämiseen, koska kaikki kummitukset seuraavat sitä. Ketjun taikavoiman avulla saa ihmisen näkymättömäksi. Aarretta säilytetään rautakaapissa, jossa on koodilukko.

RIHKAMALAUKKU. Löydetty maan alta 50 vuotta vanha rihkamalaukku. Aarteen löysivät Venla ja Olli kaivaessaan puutarhasta multaa. Aarretta käytetään tavaroiden säilyttämiseen. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa rihkamalaukku. Sen taikavoima saa aikaan tuulen, jonka avulla voi lentää. Aarretta säilytetään kaapissa.

HOPEASOLMIO. Löydetty 3 miljoonaa vuotta vanha hopeasolmio maailman suurimmasta sademetsästä. Tällä hetkellä aarretta käytetään koiranhihnana. Sen taikavoima saa aikaan eläintarhan, jossa on kaikkia eläimiä. Hopeasolmiota säilytetään eläintarhanportissa.