Työpajat

Kirjakantin perhepäivä kutsuu hämäräseikkailuun Kuopion pääkirjaston lastenosastolle!

 Lasten ja nuorten kirjakantissa tutustutaan kirjailija ja kuvittaja Lena Frölander-Ulfin tuotantoon. Perhepäivää vietetään Minä, Muru ja metsä -teoksen pohjalta luodun mystisen elämystilan avaamisen merkeissä. Metsän äänet ja varjot luovat kauniin ja jännittävän maailman, jossa pelot, uteliaisuus ja tähtitaivaan lohdullinen tuike kietoutuvat kiehtovasti yhteen.

Uskallatko kurkistaa telttaan? Löydätkö yössä kiiluvat silmät, taivaalla tuikkivat tähdet ja öiset pimeät putoukset?

Minä, Muru ja metsä -tarina astuu ulos kansistaan Kuopion pääkirjaston lastenosastolla lauantaina 21.11.2020, jonka jälkeen elämyksellisessä tilassa voi seikkailla, viipyillä tai piipahtaa omatoimisesti aina vuoden loppuun saakka.

KAUK-tilassa voi vaikuttua myös kuvataiteilija Riikka Viinikanojan tilausteoksesta, sekä muusikko Antti Raekallion ääni-installaatiosta, jotka on luotu Frölander-Ulfin teoksen innoittamana. Satu Minä, Muru ja metsä on kuunneltavissa elämystilassa Anne Karjulan lukemana.

KAUK-tilan suunnittelu ja toteutus on Anne Karjulan, Riikkamaria Korhosen, Sari Siltavuoren ja Riikka Viinikanojan käsialaa. Äänimaailmasta vastaa muusikko Antti Raekallio. Sanataidekoulu Aapelin kanssa yhteistyössä tilaa toteuttamassa myös Kuopion pääkirjasto ja Lastenkulttuurikeskus Lastu.

Lasten Kirjakantti -työpajat marraskuussa 2020

Lasten kirjakanttityöpajat 2020 toteutetaan tänä vuonna etänä kuopiolaisen Pyörön koulun 3-4lk kanssa. Sanataidetyöpajoissa heittäydytään pelkojen ja niiden voittamisen teemoihin Lena-Frölander Ulfin teoksen Minä, Muru ja metsä pohjalta. Oppilaat pääsevät myös osallistumaan samasta teoksesta luotavan KAUK -tilan toteutukseen. Elämystila on esillä 24.11.2020 lähtien Kuopion pääkirjaston lastenosaston taaperotilassa. Työpajarupeaman päätteeksi oppilaat tapaavat virtuaalivierailulla kirjailija Lena Frölander-Ulfin. Sanataidetyöpajan ohjaajana ja kirjailijan haastattelijana ohjaa Sari Siltavuori.

TARINAPOLKU-TYÖPAJAT ESIKOULUILLE

Suosittu Kuopion kaupungin Tarinapolulku jatkaa kiertueella vuosittain. Paikkoja rajoitetusti (10 ryhmää syksyllä/10 keväällä). Pajahausta tiedotetaan päiväkoteja suoraan elokuussa. Taripaolku-työpajopjen toteiutuksesta vastaa Lastenkulttuurikeskus Lastu ja Sanataidekoulu Aapeli.

Lisätietoja:

Jonna Forsman
kulttuurisuunnittelija
p. 044 7182 468
jonna.forsman@kuopio.fi

Kuopion kaupunki
Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue
Kansalaistoiminnan yksikkö

***

LAITA OPPILAASI RUNOILEMAAN!

Pidä nuorille oma runopuulaaki

*Alla Nuorten puulaakin ohjeet.

Nuorten vuosittaisesta puulaakista ilmoitetaan tiedotusvälineissä ja verkkosivuilla.

Valmistautumista puulakiin oppilaiden kanssa:

* Kirjoituta oppilailla runoja. Aihetta, tyyliä tai mittaa ei rajoiteta millään lailla. Runojen pitää olla oppitunnilla kirjoitettuja ja ennen julkaisemattomia. Oppilaalla tulee olla tehtynä useampia runoja, vähintään kolme.

* Järjestä joko luokkakohtainen tai koulukohtainen karsintakilpailu. Oppilaat esittävät runonsa luokan/koulun edessä. Esityksen voi pitää yksin tai pienryhmässä (maksimissaan 3 oppilasta), ja siinä saa olla mukana ainoastaan keholla tuotettua ääntä. Minkäänlaisia soittimia, tavaroita tai taustamusiikkia ei esityksessä saa olla. Teksti saa olla paperilla, runoa ei tarvitse muistaa ulkoa. Esitys saa kestää korkeintaan 3 minuuttia.

* Koululla/luokassa pidettävässä kilpailussa noudatetaan yleisiä lavarunouden eli poetry slamin ohjeellisia sääntöjä:

Säännöt

Esiintymisjärjestys arvotaan.

Tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa, jotka ovat vapaaehtoisia, puolueettomia ja arvostelukykyisiä. Tuomaristo voi koostua oppilaista, opettajista, muusta koulun henkilökunnasta tai vaikkapa vanhemmista. Yksi tuomareista toimii puheenjohtajana.

Tuomaristo jakaa esityksille pisteet asteikolla 1,0 – 10,0 siten, että 10 on paras. Pisteet annetaan heti esityksen jälkeen, eikä tuomareiden tarvitse niitä mitenkään perustella. Kolme keskimmäistä pistemäärää lasketaan yhteen eli paras ja huonoin jätetään huomioimatta. Tasapisteissä järjestetään uusintakierros tai tuomariston puheenjohtaja päättää paremmuuden.

Tuomaristo valitsee toiselle kierrokselle viisi kilpailijaa, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut ja viimeisenä ensimmäiseltä kierrokselta eniten pisteitä saanut.

Kolmannelle kierrokselle valitaan kaksi kilpailijaa, joista parempi on voittaja.

Lisätietoja runopuulaakista saat lukemalla Olavi Rytkösen kirjoittaman teoksen Parhaat lavarunot, Johdatus Poetry Slamiin, osa 1 ( Like 2003) tai tutustumalla esim. Runokukkojen sivuihin:

http://runokukko.blogspot.fi/

***