Työpajat

Siilinjärven kirjastossa loruillaan

Siilinjärven kirjaston lorutuokioilla sukelletaan seikkailuihin ja makustellaan sanojen, rytmien ja äänteiden leikkiä liikkuen. Maksuttomiin tuokioihin ovat tervetulleet kaikki lapset ja lapsenmieliset perheen kera. Torstaisin klo 9.30-10 16.1. / 13.2. / 12.3.  ja 16.4.2020. Loruleikkioppaana Riikkamaria Korhonen. Tervetuloa!

Pakkasviikkolla talviseikkailua satutuokiolla ja metkaa leikkiä loruillen

Pakkasviikon toiminnalliset satutunnit Vehmersalmen ja Maaningan kirjastoissa ti 21.1. ja pe 24.1.  vievät Sanna Pelliccionin luoman Onni -pojan matkassa talviseikkailuun. Metkojen ja jännien loruleikkien äärellä seikkailaan pääkirjaston lastenosastolla Pakkasjuhlan aattona la 25.1. klo 10.30-11. Eskareille sekä 1-2 -luokkalaisille suunnatut elämykselliset satutuokiot sekä koko perheelle suunnatun lorutuokion ohjaa sanataidekasvattaja Riikkamaria Korhonen.

Mitä kummaa? Aapelin kanssa etsitään tumeroita ja hiiviöitä Pakkasjuhlassa 26.1. klo 14-16

Sanataidekoulu Aapelin perinteisellä sanataidepisteellä etsitään Pakkasjuhlassa hangissa haahuilevia kummatuksia sekä sanoiksi puettuja KammOtuksia. Ole rohkea ja tule mukaan keksimään toinen toistaan röhnömpiä ja huuhumpia nimiä tumeroille ja hiiviöille. Hyvällä onnella jonkun naamio saattaa vilahtaa myös linssiin… Sanailun ja kuvailun innoittajina Reetta Niemelä & Marjo Nygård teoksellaan KammOtuksia! Kuopion Pakkasjuhlaa vietetään perinteisesti Brahenpuistossa. Tervetuloa!

TARINAPOLKU-TYÖPAJAT ESIKOULUILLE

Suosittu Kuopion kaupungin Tarinapolulku jatkaa kiertueella vuosittain. Paikkoja rajoitetusti (10 ryhmää syksyllä/10 keväällä). Pajahausta tiedotetaan päiväkoteja suoraan elokuussa.

Lisätietoja:

Jonna Forsman
kulttuurisuunnittelija
p. 044 7182 468
jonna.forsman@kuopio.fi

Kuopion kaupunki
Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue
Kansalaistoiminnan yksikkö

***

LAITA OPPILAASI RUNOILEMAAN!

Pidä nuorille oma runopuulaaki

*Alla Nuorten puulaakin ohjeet.

Nuorten vuosittaisesta puulaakista ilmoitetaan tiedotusvälineissä ja verkkosivuilla.

Valmistautumista puulakiin oppilaiden kanssa:

* Kirjoituta oppilailla runoja. Aihetta, tyyliä tai mittaa ei rajoiteta millään lailla. Runojen pitää olla oppitunnilla kirjoitettuja ja ennen julkaisemattomia. Oppilaalla tulee olla tehtynä useampia runoja, vähintään kolme.

* Järjestä joko luokkakohtainen tai koulukohtainen karsintakilpailu. Oppilaat esittävät runonsa luokan/koulun edessä. Esityksen voi pitää yksin tai pienryhmässä (maksimissaan 3 oppilasta), ja siinä saa olla mukana ainoastaan keholla tuotettua ääntä. Minkäänlaisia soittimia, tavaroita tai taustamusiikkia ei esityksessä saa olla. Teksti saa olla paperilla, runoa ei tarvitse muistaa ulkoa. Esitys saa kestää korkeintaan 3 minuuttia.

* Koululla/luokassa pidettävässä kilpailussa noudatetaan yleisiä lavarunouden eli poetry slamin ohjeellisia sääntöjä:

Säännöt

Esiintymisjärjestys arvotaan.

Tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa, jotka ovat vapaaehtoisia, puolueettomia ja arvostelukykyisiä. Tuomaristo voi koostua oppilaista, opettajista, muusta koulun henkilökunnasta tai vaikkapa vanhemmista. Yksi tuomareista toimii puheenjohtajana.

Tuomaristo jakaa esityksille pisteet asteikolla 1,0 – 10,0 siten, että 10 on paras. Pisteet annetaan heti esityksen jälkeen, eikä tuomareiden tarvitse niitä mitenkään perustella. Kolme keskimmäistä pistemäärää lasketaan yhteen eli paras ja huonoin jätetään huomioimatta. Tasapisteissä järjestetään uusintakierros tai tuomariston puheenjohtaja päättää paremmuuden.

Tuomaristo valitsee toiselle kierrokselle viisi kilpailijaa, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut ja viimeisenä ensimmäiseltä kierrokselta eniten pisteitä saanut.

Kolmannelle kierrokselle valitaan kaksi kilpailijaa, joista parempi on voittaja.

Lisätietoja runopuulaakista saat lukemalla Olavi Rytkösen kirjoittaman teoksen Parhaat lavarunot, Johdatus Poetry Slamiin, osa 1 ( Like 2003) tai tutustumalla esim. Runokukkojen sivuihin:

http://runokukko.blogspot.fi/

***