Aapelin linkkivinkit etä-ajan sanataidenälkään
Erityisvinkkari -opas yläkouluille
Kuopion kaupungin kirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin Lukuvimma -hankkeessa heräteltiin lukuintoa ja tuettiin nuorten lukijuutta yläkoulun pienluokilla ja erityistä tukea tarvitsevien nuorten keskuudessa. Hankkeen pohjalta syntyi oiva opas saavutettavaan kirjavinkkaukseen. Hanketta rahoitti Itä-Suomen AVI.
Erityisvinkkari -opas löytyy nyt osoitteesta: https://www.sanataidekouluaapeli.fi/wp-content/uploads/2024/10/Erityisvinkkariopas-valmisjakoon.pdf
Lukulumoa arkeen -opas varhaiskasvatukseen
Sanataidekoulu Aapeli tuotti Lukulumoa arkeen -hankkeen pohjalta varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnatun lastenkirjallisuuteen sitouttavan, elämyksellistä kirjallisuuskasvatusta tarjoavan ja toiminnan ohjausta tukevan oppaan lasten lukijuuden vahvistamiseen.
Lukulumoa arkeen -opasta voi käyttää:
– kirjallisuuskasvatuksen alkuun pääsemisessä ja kuuntelemisen opettelemisessa
– kuvin tuetun struktuurin hyödyntämisessä osana lukuhetken toimintaa
– yksittäisten lukuhetkien elävöittämiseen ja lastenkirjallisuuden hyödyntämiseen esim. tunne- ja kaveritaitojen harjoittelussa
– kirjallisuuslähtöisen ja monitaiteisen työskentelyn suunnitteluun
– lapsen omaa tekijyyttä vahvistavan kirjallisuuslähtöisen taidetoiminnan suunnittelemiseen
– varhaiskasvatusyksikön oman lukuyhteisön tukemiseen
– perhelukemisen tukemiseen
Opas huomioi varhaiskasvatuksen eri ikäiset lapset, erilaiset oppijat, ryhmät ja toimintamuodot. Oppaan tulostettava versio on saatavilla jo nyt. Se on myös helposti luettavissa esim. mobiililaitteelta!
Opas löytyy täältä!
Joko olet tutustunut alakoululaisten Lentoon! -lukudiplomeihin?
Lukudiplomit on suunniteltu hankkeen periaatteiden mukaisesti innostamaan lapsia ja nuoria, kasvattajia ja perheitä lukemisen äärelle. Luokka voi aloittaa opettajajohtoisesta koko luokan yhteisistä virittelevistä tehtävistä. Oppilas voi itse jatkaa helppojen
tehtävien kautta aina syventäviin asti. Lentoon! -lukudiplomit huomioivat myös perheet ja tarjoaa mukavia tehtäviä yhdessä tehtäväksi.
Lukudiplomisivut löytyvät verkkokirjaston Vinkkitori-osiosta:
Lukudiplomi 1. ja 2. luokille: https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi1-2
Lukudiplomi 3. ja 4. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi3-4
Lukudiplomi 5. ja 6. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi5-6
AvoT – avoin taidekasvatusmalli varhaiskasvatukseen
AvoT -avoin taidekasvatusmalli on Lastenkulttuurikeskus Lastun, Sanataidekoulu Aapelin ja Kuopion kaupungin kehittämä toimintamalli, jossa taidekasvatus on integroitu osaksi varhaiskasvatusta. Kehitystyössä yhteistyötä on tehty myös pohjoissavolaisten kulttuuri- ja taidelaitosten sekä kulttuuri- ja taidetoimijoiden kanssa.
Toiminnan tavoitteena on vahvistaa lasten kulttuurisia oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia, sekä luoda uudenlaista moniammatillista työkulttuuria varhaiskasvatuksen arkeen. AvoT -mallin käytännön toiminnan lähtökohtana ovat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (Vasu) laaja-alaisen oppimisen tavoitteet sekä lasten, perheiden ja työyhteisöjen omat mielenkiinnonkohteet, toiveet ja pedagogiset tarpeet. AvoT -malli on varhaiskasvatussuunnitelmaan sitoutunutta taide- ja kulttuurikasvatusta, lastenkulttuuritoimintaa ja kulttuurilaitosten yleisötyötä.
AvoT -mallin työskentelyn pohjana on käytännöllinen prosessimalli, joka rytmittää projektin etenemistä sekä helpottaa moniammatillista yhteistyötä. Mallin toimintaprosessi sisältää seitsemän askelta orientoivasta palaverista ja lapsihavainnoista projektin päätökseen sekä varhaiskasvatuksen henkilöstön jatkotyöskentelyn tukemiseen.
https://lastu.fi/wp-content/uploads/2022/11/AvoT_Lastu_.pdf
Parasta lukemista -hankkeen käsikirja
Suuren suosion saaneet Kuopion kaupungin Parasta lukemista -työpajat varhaiskasvatuksessa, esi- ja alkuopetuksessa päättyivät toukokuussa 2022. Lukukummit hioivat kesällä toimintamallin pohjalta käsikirjan, joka julkaistiin syksyllä 2022.
Käsikirjan voit ladata osoitteesta: https://peda.net/kuopio/yhteiset-hankkeet/parasta-lukemista/parasta-lukemista-kasikirja2
Muistathan kurkistaa myös muutoin hankkeen videot, joihin linkki löytyy alta.
Hankkeessa mukana: Kuopion kaupunki, Sanataidekoulu Aapeli, Lastenkulttuurikeskus Lastu, Kuopion kirjasto & Kuopion kaupunginteatteri.
Innostu lukemisesta Prinsessa Pikkiriikin kanssa!
Kuopion kaupungin Parasta lukemista -hankkeessa on nyt katsottavissa koko perheelle suunnattu video-kokonaisuus, joissa tutkitaan niin lukemisen iloja ja hyötyjä kuin hauskoja lukukavereita- ja paikkoja. Videoilla selviää myös, miten ja missä syntyi kirjailija Tatu Kokon Roskasakki -tarinat. Hankkessa mukana: Kuopion kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli, Kuopion kirjasto & Kuopion kaupunginteatteri.
https://peda.net/kuopio/yhteiset-hankkeet/parasta-lukemista
Lainaa Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin satutuntipaketti!
Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä lainattavia satutuntipaketteja niin perheiden, kirjastojen kuin varhaiskasvatuksenkin käyttöön. Valmiit teemoitetut paketit sisältävät aiheeseen liittyvät kuva-/satu-, tieto- ja lorukirjat sekä loruleikkiohjeet. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla:
https://www.youtube.com/channel/UCHtc3X4BZbAfq559LXZM_rg
Kurkista Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin lyhyet ja innostavat kirjavinkit lukemaan opetteleville:
https://www.youtube.com/channel/UCHtc3X4BZbAfq559LXZM_rg
Kuopion kaupungin & Aapelin loruleikkiohjeet:
Aapelin kotikutoiset klassikot: Kolme pukkia ja taidetehtäviä
Aapelin kotikutoiset klassikot: Ruma ankanpoikanen ja Aapelin taidevinkit
https://www.youtube.com/watch?v=c–8xE25DEs
Aapelin Kotikutoiset klassikot: Punahilkka + kirjavinkkejä, tarina- ja taidetehtäviä
Aapelin Kotikutoiset klassikot: Kultakutri ja kolme karhua + kirjavinkkejä, tarina- ja taidetehtäviä satuun liittyen
Käy kurkistamassa karhujen kotiin ja luo omaa sanataidetta ja tarinoita:
Sari Siltavuori, Jasmin Saarela ja Sanataidekoulu Aapeli esittää: Kettuli ja kadonnut viisari
Videolla tekijöiden 2019 ilmestyneestä satukirjasta tuttu Kettuli eli Pilli Xondus von Tulikettu seikkailee kadonneen viisarin jäljillä. Pakkaspäiville 2021 tuotetulla videolla vietetään myös Kuopiolaisille tuttua pakkasjuhlaa. Videon lopussa on tarinaan liittyviä taidetehtäviä.
Kuopion kaupunginkirjaston etäsatuhetkiä:
https://www.youtube.com/channel/UCHtc3X4BZbAfq559LXZM_rg
Lukuliike tarjoilee ideoita lukemisen lomaan:
Lukemosta löytyy luettavaa:
https://lukemo.fi/tietoa-ja-ajankohtaista/ajankohtaista/lukemistajatekemistakotioloihin/
Lukemon lukuhaasteet antavat vinkkejä lukemiseen kotona:
Valveen sanataideharjoituksia kouluun/etäkouluun:
Lumotut sanat -sanataideharjoituksia:
Rapinan sivulta löytyy muutama mukava sanataidevinkki:
Etana Editions -kustantamon YouTube -kanavalta löytyy kauniita kuvakirjoja ääneen luettuna:
https://www.youtube.com/watch?v=AWECNkaL-RY
Teatteri Hevosenkengän iki-ihana satukanava tarjoaa lämpimiä satuhetkiä ja hengähdyksiä arkeen:
https://www.youtube.com/channel/UCQrPeB6GH7WZ4w0v1COZ8xA
Lukulumo palvelee myös silloin, kun kirjasto on kiinni:
https://www.iltoppiminen.fi/palvelumme/lukulumo/
Lastenkulttuurikeskusten liiton linkkipankki tarjoaa monenlaista mukavaa tekemistä niin etäopetukseen kuin puuhaksi kotiinkin:
https://www.lastenkulttuuri.fi/etaopetus/
Iltasatuja:
https://www.unicef.fi/satuhetki/
Harrasta kotona -sivulta löytyy monta vinkkiä ja vinkkivideota taide- ja tarinanälkään:
https://www.harrastakotona.fi/
Kirjavinkkejä lasten elämään
https://www.lapinlahti.fi/loader.aspx?id=bd3f8442-bce7-4fc6-b5b5-b41177ea3706
Lainattava Lorupakki- materiaali päiväkodeille
Lastenkulttuurikeskus Lastun lorupakista löytyy loruapua arkeen, leikkejä loruiluun ja pienimmillekin sopivia kädentaitovinkkejä. Materiaali on lainattavissa Lastenkulttuurikeskus Lastusta tai Kuopion kaupungin pääkirjaston lastenosastolta. Kurkkaa lisätietoa materiaalista Lastun sivuilta: https://www.uusilastu.fi/lainattavat-materiaalit/
Tulossa 2021! Lainattava Sanapakki -materiaali esikouluille ja alkuopetukseen
Lastenkulttuurikeskus Lastun Sanapakista löytyy kipinöitä kirjainten opetteluun ja tarinoiden tavoitteluun. Hauska sanamatto kannustaa leikkiin, liikkumaan ja hassutteluun sanojen ja äänteiden äärellä. Sanamatossa löytyy myös kimmokkeita vuodenaikojen tarkasteluun. Materiaali on lainattavissa Lastenkulttuurikeskus Lastusta tai Kuopion kaupungin pääkirjaston lastenosastolta.
Tarinapolku-oppimateriaali
Kuopion kaupungin Kulttuuripolku tarjoaa Tarinapolku -materiaalissaan helppoja perussanataideharjoituksia pienille koululaisille ja eskareille.
Katso Tarinapolku -materiaali: https://peda.net/kuopio/muu-toiminta/kulttuuripolku/kkjv/tarina/k5:file/download/0c33ca9d0a0a43d569e901fcbc6a4b07f67f0763/kp-tarinapolku-39s_uusin_versio.pdf
Vantaan sanataidekoulun materiaalit
Vantaan sanataidekoulun ja Lastenkulttuurikeskuksen materiaaleista löytyy eväitä varhaikasvatusikäisten sanataidekasvatukseen.
Lähde seikkailuun ja katso:
Lastenkirja raollaan: https://lastenkulttuuri.fi/wp-content/uploads/2016/02/lastenkirja_raollaan_menetelmaopas_vantaa.pdf
Toiminnallinen satuseikkailu: https://www.sivistysvantaa.fi/material/attachments/jOsJkJpX4/toiminnallinen_satuseikkailu_6.9web.pdf
RIISA – Suomen ortodoksisen museon Eläintarinoita-sadutussalkut
RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on koonnut vapaasti lainattavissasi olevia materiaalipaketteja sadutuksen tueksi. Kuvien lisäksi salkuista löytyy esineitä ja materiaaleja kaikille aisteille, joita voidaan hyödyntää tarinankerronnassa. Lisäksi salkuista löytyy lisätietoa sadutuksesta sekä vinkkejä sadutuksen ohjaamiseen. Eläintarinoita-sadutussalkut sopivat parhaiten alle 10-vuotiaiden sadutukseen, mutta materiaalia voi käyttää ja menetelmää voi soveltaa ryhmän omat lähtökohdat huomioiden. Anna mielikuvituksen lentää ja katso mihin se kuljettaa!
RIISAlla on kolme erisisältöistä Eläintarinoita-sadutussalkkua:
Kukko kiekuu!
Hopean hohdetta, veden välkettä
Metsän ääni
Tiedustelut ja varaukset:
Sadutussalkkujen laina-aika on max. 6 viikkoa. Lainavaraukset hoitaa kulttuurikasvattaja Liisa Hämäläinen, p. 0206 100 264. Salkkujen käyttö on maksutonta, mutta lainaaja huolehtii mahdollisista kuljetuskustannuksista. Kuopion ulkopuolelle salkku voidaan myös toimittaa postin tai Matkahuollon kautta.
***
Yksi vastaus artikkeliin “Materiaalit”
Kommentit on suljettu.