Tarinatiikerit vinkkaavat ja kynäilevät 2017-2018

IISALMI JA LAPINLAHTI

TARINATIIKERIT Iisalmi ja Lapinlahti 2018

Sanataideohjaajana Merja Hynynen-Niskanen

Tarinatiikerit Iisalmi 2018

Kerholaisten kirjoittama satu kirjaston satutuokioon.

 

Supermummo!

Kaukana täältä pienessä mökissä tuntemattomassa kylässä asuu Supermummo, jolla on kaksi super lapsenlasta, Karkki ja Töötti. Eräänä epätavallisena päivänä oli tavallinen superlasten oppitunti. Sinä päivänä iso paha vaaleanpunainen pupu tuli skootterilla ja uhkasi porkkanalla mummoa, lapsia ja kylää.

Pupu asteli kylää kohti. Mummo ja lapset näkivät sen. Siihen loppui oppitunti. Supermummo lähti lentämään. Sitten Pupu katsoi Supermummoa ja lapsia päin söpösti. Sitten Pupu heitti porkkanan superlapsia päin. Sitten mummo hätääntyi  ja syöksyi vahingossa lehtikasaan. Mutta oli liian myöhäistä, lapsenlapset olivat muuttuneet lapasiksi. Pupun porkkana olikin ollut taikaporkkana. Seuraavaksi Pupu ampui porkkanan yläilmoihin ja sieltä rupesi satamaan nenäliinoja ja sulanutta suklaata.

Yhtäkkiä NALLE syntyi paikalle ja rupesi tanssimaan ilosta, että hän syntyi maailmaan juuri silloin kun sataa nenäliinoja ja suklaata. Superlapaset ajoivat mummon skootterilla Hesburgeriin. Hesburgerilla lapaset  tilasivat Mega- aterian. Yhtäkkiä mummo tuli Formulalla Hesburgeriin ja suuttui lapasille kun he ottivat hänen Traktorin.

– Miksi te otitte minun Traktorini? kysyi mummo.

– Koska sinä otit meidän Formulan! lapaset huusivat.

Mummo heltyi ja hän tilasi rosvopaistin. Syötyään he lähtivät pelastamaan kylää.

Mummo otti lapaset käteen ja toiseen käteen Traktorin ja toiseen skootterin ja lähti lentämään kylään. Kylässä hän laski jutut maahan. Kun he tulivat paikalle joku oli epähuomiossa heittänyt banaaninkuoret maahan. Kun Nalle tanssi niin vimmatusti niin hän kompastui banaaninkuoriin ja kaatui Pupun varpaille. Pupu alkoi itkemään. Nalle huomasi Pupun itkevän ja nosti maasta nenäliinan ja ojensi sen Pupulle. Pupu otti nenäliinan Nallelta ja niistää töräytti nenänsä kuuluvasti. Samalla mummo ja lapaset ihmettelivät asiaa vähän matkan päästä. Yhtäkkiä taika raukeaa, lapaset muuttuvat lapsiksi, mutta eivät muuttuneet kokonaan ennalleen sillä molemmille jäi muisto lapasajasta: lapasen peukkuosa oli pystyssä nenän paikalla.

– Hyökkäykseen! mummo huusi, sillä nyt sillä ei ole taikavoimia. Pupun pitää siivota nämä sotkut pois!

– Apua! En halua siivota! Pupu kiljaisi ja lähti juoksemaan metsään päin.

– Perään! mummo huusi ja lähti juoksemaan Pupun perään muut kannoillaan.

Mitä Pupulle, mummolle ja Superlapsille tapahtui?

 

***

Tarinatiikerit Lapinlahti 2018

Kerholaisten kirjoittama satu kirjaston satutuokioon.

 

Huikea seikkailu

Tipi – tonttu on kadonnut Korvatunturilta. Se lähtee etsimään kotiaan, mutta eksyy Lilliputtilaaksoon. Tipi löytää Timon Lilliputtilaaksosta. Timon vanhemmat ovat maanviljelijöitä. Lilliputtilaaksossa kasvaa hattarapuita. Järvet ja joet ovat kaakaosta. Lilliputtilaaksossa asuu pieniä punaisia Lilliputteja, jotka ovat pieniä, mutta tosi vahvoja. Lilliputit ovat kilttejä ja ne rakentavat luolia maan alle. Tipi ja Timo menevät lilliputtien luolastoihin. Ne tekevät ensin kutistusjuomaa, että mahtuvat luolastoon. Luolastosta Tipi ja Timo löytävät Lilliputtien kuningattaren.

Kuningatar sanoo: ”Menkää pois tunkeilijat!”

Tipi ja Timo suostuvat kuningattaren ehtoihin, koska he tietävät, että Lilliputit ovat tosi vahvoja. Kun he pääsevät pois luolista he kasvavat ja näkevät edessään korkean tornin jossa on Tähkäpää. Timo yrittää kiivetä torniin Tähkäpään hiuksia pitkin, mutta Tähkäpää tipahtaa. Tähkäpäätä ei onneksi satu, koska hiukset pehmentävät laskun.

Lilliputtilaakson yläpuolella lentää lentokone, joka kuljettaa mopoja. Yksi mopo tipahtaa maahan. Mopossa ei ole bensaa joten Tipi, Timo ja Tähkäpää eivät pääse matkaan. Yhtäkkiä he näkevät puun, jossa kasvaa bensakanistereita. Kolmikko tankkaa mopon ja lähtevät ajelemaan ”PrrPrrr!”

Tähkäpää singahtaa pois kyydistä eikä kukaan huomaa. Tähkäpää pyörtyy ja noita löytää hänet. Noita yrittää taikoa Tähkäpään hereille, mutta hänestä tulee rupikonna.

Tipi ja Timo lähtevät etsimään Tähkäpäätä ja löytävät kuusi kääpiötä, ja seitsemäs on kadonnut.

”Älkää huoliko, me etsimme seitsemännen kääpiön”, Timo sanoo.

Tipi sanoo: ”Mitä sä tollasta menit lupaamaan, ei me sitä löydetä.”

”Kyllä me se löydetään”, sanoo Timo.

Sitten he lähtevät mopolla etsimään seitsemättä kääpiötä. Tipi ja Timo unohtavat kokonaan Tähkäpään. Tipi ja Timo löytävät seitsemännen kääpiön sidottuna puuhun eikä se pääse pois. Tipi ja Timo aukaisevat solmut ja vapauttavat kääpiön. He menevät lähimpään mökkiin jossa on Tähkäpää – tai siis rupikonna ja noita. Siellä on myös kuusi kääpiötä, koska he tunsivat noidan ja pyysivät apua seitsemännen kääpiön etsintään, mutta noita ei osannut auttaa. Ja yhtäkkiä seitsemäs kääpiö olikin siellä.

Sitten noita pyytää Timolta apua: ”Voitko sinä pussata tätä rupikonnaa joka on oikeasti Tähkäpää?”

”Selvä”, Timo suostuu.

Timo pussaa rupikonnaa, mutta siitä tulee äreä pinkki pupu.

Sitten Tipi laulaa taikalaulun:

”Pupu, pupu, pupu

älä enää suutu

Tähkäpääksi muutu.

Pupu, pupu, pupu

kiltiksi nyt muutu.”

Toimiiko taikalaulu? Mitä sitten tapahtuu?

***

Kanttia kanssa 2017: Tarinoita Länsi-Puijon 3.luokalta

Länsi-Puijon koulun 3. luokan tarinoita Kanttia kanssa! –työpajasta:

JOKERIPOKERIPOKS

Jokeripokeripoks ja jänis syntyi maahan Himalajan vuorelle. Jossa asui paha noita. Noita taikoi jäniksen kuolemaan. Jäniksen ystävät tulivat ja katkaisivat taikasauvan ja noita lähti itkien avaruuteen. Eläimet elivät elämänsä loppuun asti.

*Eero ja Iiro

HIRMELIHOI

Hirmelihoi olemme taikametsässä. Sanoi Seppo Blö. Seppo näki siellä tontun nimeltä Patti. Seppo kysyi mikä sinun nimesi on? Minun nimeni on Patti Paukkunen. Seppo kysyi tiedätkö missä taikavuori on Patti vastasi: Se on tuolla päin ja osoitti eteenpäin. Sitten Seppo lähti eteenpäin. Seppo oli kulkenut jo viisi tuntia löysi vihdoin ja viimein perille. Taikavuorelta löytyi timantti.

*Nimetön

PIMPELIPOM

Olipa kerran keltaperhonen. Keltaperhosen nimi oli Jessi. Keltaperhonen asui tulpaanissa joen reunassa. Se kävi lentelemässä joka päivä ja rakasti mettä. Eräänä päivänä se näki toisen keltaperhosen jonka nimi oli Jussi. Sen päivän jälkeen he lentelivät yhdessä ja söivät yhdessä ja rakastuivat toissiinsa. Jessi teki kolme munaa. Ja elivät elämänsä loppuun asti.

*Saana T.

APRAKADABRA

Olipa kerran Pisin Koralliriutta. Oli iso meri josa oli paljon kalloja Siinä oli Valashai, siennieläin ja käärme tähti Siinä oli kuinka monta eläin ja siinä sai sukeltta ja sai otta kuvat.

*Hser ja Lisa

TAIGAA

Taikasana on taigaa ja pim ollaan rapusissa lähdettiin sademetsään ja kun tultiin kaupunkiin takas niin talot oli rikki. Kun nähtiin että talot oli rikki. Niin lähbettiin vaeltamaan ja silloin nähtiin palatsi.

*Nimetön

SIMSALABIM

Olipa kerran pupu jussi ja kettu. Jotka olivat menossa karkki ja kepposelle. He menivät metsän kautta. Pupu jussi ja kettu näkivät metsässä Pellen. Sitten kettu otti taikasauvvan ja sanoi simsalabim ja sitten Pelle oli kadonnut kuolleena. Sitten pupu jussi ja kettu jatkoivat matkaansa. Ja kaikki oli hyvin.

*Nimetön

HANGHATAPUNG

Olipa kerran merikaupunki jossa oli paljon erilaisia kalaasukkaita ja muita eläimiä. Eräänä päivänä pinnalle tuli merenneito. Merenneito oli tosi utelias ja halusi mennä taivaalla olevaan pilvilaaksoon. Pilvilaaksossa asui keijuja ja haltioita. Merenneito halusi olla keiju mutta hänellä ei ollut taikaa toisin kuin hänen isällään. Merenneito pyysi isältään saisiko taikaa. Isä sanoi että se oli liian vaarallista mutta isä oli oikeassa koska hän ei tiennyt että siellä asui Pahanoita. Merenneito varasti isältään taikaa kun isä nukkui ja pääsi pilvilaaksoon kun hän pääsi pilvilaakson hänestä muuttui keiju. Hän löysi mustan ja pimeän talon ja se oli noidan talo. Hän yritti lähteä mutta hän joutui noidan ansaan ja noita taikoi hänet vankilaan.

*Nimetön