Ajankohtaista

Sanataidemaistiaisia Hiltulanlahden ja Palonurmen kouluilla

Miltä sanataide maistuu? Tuntuvatko sanat kielen päällä pikkuriikkisiltä punaisilta hedelmäkarkeilta vai suurilta ja kirpeiltä salmiakkikaloilta? Kurisevatko ne nielaistaessa?Sanataidetta ihmetellään Hiltulanlahden ja Palonurmen kouluilla keväällä 2020 Aapelin sanataidepajoissa. Pajojen jälkeen kuulostellaan koululaisten innokkuutta osallistua sanataidekerhoon. Toimintaa tukevat Hiltulanlahden ja Palonurmen vanhempainyhditykset.

Nuorten sanataidekerho jatkuu Iisalmessa virkeänä myös keväällä 2020

Iisalmen sanataidekerho Sunshine Team on rento ja kansainvälinen tiimi. Tiimissä otetetaan sanojen aurinkokylpyjä ja nautiskellaan sanojen äärellä. Kerho tarjoaa suomenkielen tutkailua rennossa ilmapiirissä 9-15 vuotiaille kantasuomalaisille ja maahanmuuttajille. Kerhoon mahtuu uusia kerholaisia! Katso lisätietoja sivulta ryhmät.

 Siilinjärven kirjastossa loruillaan

Siilinjärven kirjaston lorutuokioilla sukelletaan seikkailuihin ja makustellaan sanojen, rytmien ja äänteiden leikkiä liikkuen. Maksuttomiin tuokioihin ovat tervetulleet kaikki lapset ja lapsenmieliset perheen kera. Torstaisin klo 9.30-10 16.1. / 13.2. / 12.3.  ja 16.4.2020. Loruleikkioppaana Riikkamaria Korhonen. Tervetuloa!

PAKKASJUHLA SIIRRETTY HIIHTOLOMAVIIKOLLE:                                         Tule etsimään tumeroita ja hiiviöitä Brahen puistoon 8.3 klo 14-16

Sanataidekoulu Aapelin perinteisellä sanataidepisteellä etsitään Pakkasjuhlassa hangissa haahuilevia kummatuksia sekä sanoiksi puettuja KammOtuksia. Ole rohkea ja tule mukaan keksimään toinen toistaan röhnömpiä ja huuhumpia nimiä tumeroille ja hiiviöille. Hyvällä onnella jonkun naamio saattaa vilahtaa myös linssiin… Sanailun ja kuvailun innoittajina Reetta Niemelä & Marjo Nygård teoksellaan KammOtuksia! Kuopion Pakkasjuhlaa vietetään perinteisesti Brahenpuistossa. Tervetuloa!

Lasten ja nuorten sanataideohjaajan koulutus (28op) alkaa jälleen maaliskuussa 2020

Snellman kesäyliopistossa alkaa jo järjestyksessään viides  Lasten ja nuorten sanataideohjaajan koulutuskokonaisuus maaliskuussa 2020. Valtakunnallisestikin suuren suosion saanut koulutus tarjoilee sanataideopetuksesta ja sanataiteen soveltamisesta kiinnostuneille inspiraatiota ja tietoa sanataideopetuksen juurilta sekä monitaidekasvatuksen tuoreempiin menetelmiin syventyen. Uudistunut & laajentunut opinto-ohjelma. Tutustu ja tule mukaan!

Lisätietoja: https://snellman-kesayliopisto.mobie.fi/zine/100/article-40388

Lue lisää myös blogista: https://snellmankesayliopisto.fi/2019/12/17/sanataide-inspiroi-lasta-nuorta-ja-tekijaansa/

Paranna elämääsi: KIRJOITA!

Keräämme erimittaisia ja -muotoisia tekstejä vanhemmuuden alkumetreiltä teemoista vanhemmuus, synnytys, lapsi, keho, tunteet, seksuaalisuus.

Kirjoita lyhyt muistiinpano tai vain pari lausetta, runo, novelli, sanalista, valitusvirsi, kyhäelmä, kaikki käy. Voit kirjoittaa vapaamuotoisesti kokemuksistasi, tai käyttää tekstin tuottamisessa apuna teemaan liittyviä pieniä kirjoitustehtäviä. Tehtävät ilmestyvät Äidin Taskussa – Facebook sivulle 1.11.2019 alkaen.

Jos lähetät meille tekstisi, se päätyy aineistoksi ja pohjamateriaaliksi Äitejä&Isiä-videoihin, lyhyisiin kertomuksiin vanhemmuudesta. Videot on katsottavissa internetissä ja sosiaalisessa mediassa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Lisätiedot: aidintaskussa@gmail.com

Tähtilukijat -hanke elävöittää kirjaston lastenosastojen toimintaa 2019-2020

Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin yhteistyöhanke innostaa 5-8 -vuotiaita kirjojen äärelle ja lukemiseen. Hakkeessa taidekasvattaja jalkautuu syksyn 2019-2020 aikana 8 lähikirjastoon ja yhdessä henkilökunnan kanssa suunnittelee ja toteuttaa erilaisia tapahtumia ja työpajoja.

Toiminnan tavoitteena on lukemiseen innostaminen jo varhaislapsuudesta lähtien. Hanke tarjoaa jokaiselle ikäryhmälle räätälöidyt ja elämykselliset lukuvinkit ja toiminnalliset kirjastonkäytön esittelyt. Hankeen toisena tavoitteena on kouluttaa kirjastojen henkilöstöä sanataidetyöhön ja integroida sanataide kirjastoon.

Jynkän lähikirjasto aloittaa Tähtilukijat -työpajat syyskuussa 2019, jonka jälkeen ovat vuorossa Kaavin, Nilsiän ja Puijonlaakson lähikirjastot. Kevät 2020 alkaa Pyörön lähikirjastosta ja päättyy Juankosken lähikirjastoon. Syksyllä 2020 lukemiseen innostetaan Tuusniemen ja Neulamäen lähikirjastoissa.

Tähtilukijat -hankkeen taidekasvattajana toimii Riikkamaria Korhonen, joka on työskennellyt useita vuosia mm. alle kouluikäisten sataiteen parissa lorukurssien ja toiminnallisten satutuntien ohjaajana sekä kiertänytvinkkaamassa alakouluissa Lukukipinää -draamavinkkausta.

Lisätietoja hankeesta saa hankeessa mukana olevista lähikirjastoista ja taidekasvattaja Riikkamaria Korhoselta, riikkamaria.korhonen@hotamil.com

AvoT -avoin taidekasvatusmalli esillä kansainvälisessä lastenkulttuuriseminaarissa

Kuopion kaupungin, Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Sanataidekoulu Aapelin varhaiskasvatukseen suuntautunut AvoT – avoin taidekasvatusmalli on saanut runsaasti kiitosta kentällä niin taidepedagogiseen työskentelyyn osallistuneilta lapsilta, perheiltä kuin varhaiskasvtuksen työntekijöiltä. Malli on herättänyt kiinnostusta myös muissa kunnissa ja kulttuuritoimijoissa. AvoT -avoin taidekasvatusmalli oli esillä myös Tampere -talossa järjestettävän Children’s Culture Forumin puheenvuoroissa 30.9 – 1.10.2019. AvoT valittiin seminaariin mukaan lähes sadan kansainvälisen hakijan joukosta.

Aapeli Pyörön Kielipolulla  

Sanataidekoulu Aapeli on mukana tukemassa kielellisistä kehitystä Pyörön koulussa lukuvuoden 2019-2020 aikana. Taidekasvattaja työskentelee ekaluokkalaisten parissa sanataiteen menetelmin n. kerran kuussa. Toiminta keskittyy syksyllä puheenkehityksen ja ilmaisun tukemiseen ja keväällä mukaan tulee yhteistoiminnalliset menetelmät isommassa ryhmässä sekä yhteisen taideteoksen tuottaminen. Sanataide, ilmaisutaito ja loruleikit rytmittävät ja elävöittävät ryhmän yhteistä toimintaa. Taidekasvattajana Riikkamaria Korhonen.

Lukukipinää pojille – draamavinkkaus

Tammi-helmikuun tuiskuissa ja pakkasissa kunnasta toiseen loikkinut Kuopion kaupunginkirjaston Lukuloikkia Savossa hanke vei Keiteleen, Vesannon, Tervon, Karttulan, Maaningan, Rautalammen ja Suonenjoen alakoulujen neljäsluokisille lukukipinää ja -intoa uudella ja tuorella tavalla. Intensiiviset katseet, keskittyneet ilmeet ja kysymykset ”Mistä näitä kirjoja saa?”, olivat lupaavia merkkejä vinkkaushetken päätteeksi.

Draamavinkattavana oli tämän hetken kuumimpia suomalaisia lasten ja nuorten kirjoja: Sählymestarit, Kepler62, Noitapeili, Laulavat lenkkitossut, Kahden maan Ebba ja Tähtitrio.

Vinkkauksessa hyödynnettiin draaman keinoja ja opettajaroolissa työmuotoa ja se on rakennettu erityisesti houkuttelemaan ja koukuttamaan poikia kirjojen äärelle.

Lukukipinää pojille – draamavinkkauksessa vinkataan kirjoja, jotka soveltuvat 3–5 -luokkalaisten luettavaksi.

Draamavinkkaus on nyt kaikkien tilattavissa!

Lisätietoja: Taidekasvattaja Riikkamaria Korhonen, riikkamaria.korhonen(at)hotmail.com, puh. 0400 866 754

AvoT – Avoin taidekasvatusmalli tarjoaa konkreettisia työkaluja uuden varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamiseen!

Lastenkulttuurikeskus Lastun, Sanataidekoulu Aapelin ja Kuopion kaupungin AvoT – Avoin taidekasvatusmalli –hanke tarjoaa Kuopion kaupungin 3-5-vuotiaiden varhaiskasvatusryhmille mahdollisuutta työskentelyyn varhaisiän taidekasvattajan kanssa 8 viikon ajan.Taidekasvattaja työskentelee ryhmässä 2-3 päivänä viikossa 6-7-tuntia päivässä. Toiminta ja hyödynnettävät menetelmät räätälöidään jokaisen ryhmän tarpeiden mukaan. Toiminnan lähtökohtana on erityisesti eri toimijoiden osallisuus, sekä laaja-alaisen osaamisen tukeminen taidelähtöisin ja leikkipedagogisin menetelmin. Taidekasvattajan jalkautuminen mahdollistaa myös Kuopion taidelaitosten lainattavien teosten, -näyttelyiden sekä -materiaalien hyödyntämisen lapsiryhmissä. Lisäksi vierailurupeaman päättyessä varhaiskasvatuksen tiimille kootaan toiminnan pohjalta työkalupakki, joka antaa eväät jatkaa yhdessä löydettyjen työtapojen hyödyntämistä ja uusien etsimistä.Toimintamallissa yhdistyy käytännön tasolla taiteen, perheiden ja lasten kohtaaminen, varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutus sekä taidelaitosten yleisötyö.Taidekasvattajan työpanos on varattu erityisesti Kuopion maaseutualueille sekä liitoskuntiin, joissa resurssit mm. taidelaitosvierailuihin ovat rajalliset. Ryhmät valitaan tarpeen arvioinnin ja varhaiskasvatusyksikön sijainnin perusteella.Kiertävänä taidekasvattajana toimii draama- ja taidekasvattaja Anne Karjula, joka on työskennellyt monitaidekasvatuksen ja varhaiskasvatuksen parissa useita vuosia mm. esikoululaisten Tarinapolun sekä 0-3-vuotiaille suunnatun Lorupakin tiimoilta. Karjula on toiminut alansa kouluttajana lukuisissa eri organisaatioissa sekä kehittänyt varhaiskasvatukseen erilaisia taidekasvatusmateriaaleja. Lisäksi hän on sosionomi-opinnoissaan opinnäytetyövaiheessa (varhaiskasvatuksen suuntautumisvaihtoehto). Palvelua on mahdollista tilata toimintakausille 2017-2018 sekä 2018-2019 ja se on päiväkodeille maksuton.

Hankkeen toteutuksesta vastaavat Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli ja Kuopion kaupunki. Hanketta rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kuopion kaupunki.

KIINNOSTUITKO?Laita vapaamuotoinen hakemus tai soita ja kysy lisätietoja:Taidekasvattaja Anne Karjula, Lastenkulttuurikeskus Lastu
karjulanne@gmail.com, puh. 050 593 1206

One Reply to “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.