Ajankohtaista

Aapeli geokätköili hyperhiihtolmalla maaliskuussa

Hiihtolomalla Paukku Pakkaspupu johdatteli videon välityksellä arvoituksen äärelle Puijolle. Kätköstä löytyi  inspiraatiota omaan sanataiteiluun.

Pakkasjuhla 2024: TAIKASANAPAJA – NA-PA-SA-KA-TAI-JA!

Aapelin väki ja pakkasjuhlan vieraat loivat Pakkasjuhlassa Kuopion Brahenpuistossa sunnuntaina 28.1.2024 Pohjois-Savon pisimmän taikasanan. Taikasanapajassa tutkittiin tavuja ja taivuteltiin sanoja taikuuden tarkkuudella uuteen uskoon. Tavuvakan äärellä riitti penkojia koko juhlan ajan. Kiitokset kaikille maagisille osallistujille!

Lasten ja nuorten Kirjakantti 2023 rauhan ja luonnon asialla!

Kirjakantin perhepäivässä tutkittiin metsän ja arjen rauhaa 18.11.2023 Kuopion pääkirjaston lastenosastolla. Perhepäivän aikana suunnitettiin Onnipojan poluilla, tunnelmoitiin toiminnallisilla satutuokioilla sekä tehtiin ja tarkasteltiin Merkintöjä rauhasta KAUK -tilassa, jonka on luonut  kuva- ja sanataiteilija Riikka Viinikanoja yhdessä kirjakantti -työpajoihin osallistuneiden oppilaiden kanssa. KAUK -tila pohjautui tänä vuonna Johanna Venhon ja Sanna Pelliccionin teokseen Metsämuistikirja. Esillä kirjastolla nähtiin myös Pelliccionin Onni-poika kirjojen innoittamia tarinoita ja hirveä hirviö, jonka Pilke päiväkoti Valon lapset loivat Sanataidekoulu Aapelin Kirjakantti -työpajoissa.

Kiuruvesi valittiin Lukulumoa arkeen -hankkeen toiselle vuodelle!

Sanataidekoulu Aapeli toteuttaa toista vuottaan Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston rahoittamaa Lukulumoa arkeen -hanketta. Hankkeen toisella toimintavuodella (2023-2024) keskitytään vain yhteen kuntaan, jossa syvennytään entisestään vahvistamaan hankkeessa mukana olevien lasten omaa lukijuutta sekä lukemista edistäviä ja tukevia rakenteita lasten ja perheiden sekä kunnan toimijoiden välille. Lukulumoa arkeen -hankkeessa Kiuruvedellä mukana ovat Kuorevirran ja Satumetsän päiväkodeista 5 -vuotiaiden ryhmät sekä Kuorevirran päiväkodista Avoin varhaiskasvatus. Hankkeessa on mukana myös Kiuruveden kaupunginkirjasto. Syyskauden toiminta käynnistyi Pihlajanmarjojen ja Tiaisten ryhmien ja lukukummin tutustumisella. Kaveritaitoja ja minuutta käsittelevät lastenkirjat toimivat uuden ja yhteisen toimintatavan alustana. Lukukummin lorutuokiot rytmittävät Avoimen päiväkodin marraskuuta, joka huipentuu joulukuussa tunnelmalliseen loruseikkailuun. Lukulumoa hiippailee myös joulukuun alussa kirjastolle joulusatujen merkeissä. Satuhetkille ovat tervetulleet kaikki Kiuruveden lapset ja perheet. Vuodenvaihteen jälkeen Lukulumoa arkeen tuo hankeryhmiin taideprojektit, jotka levittäytyvät hankepäiväkotien muihinkin ryhmiin. Taideprojektit ennakoivat jo kevään juhlaa!

Juho Rissasen 150-juhlavuotta juhlitaan Taidelokki Hönttiöisen ja taidepajojen merkeissä

Taidemaali Juho Rissasen juhlavuotta juhlitaan Kuopiossa ja maakunnassa taidetyöpajojen merkeissä lasten ja nuorten kanssa. Esiopetuksen ja 1.-4. luokkien työpajoissa tutustutaan Rissasen tuotantoon Taidelokki Hönttiäisen johdattelemana. Työpajat pohjautuvat Tiina Kekäläisen kirjaan Juho Rissanen ja taidelokki Hönttiäinen maailmalla. Draamaa, kuvataidetta, musiikkia ja sanataidetta hyödyntävät työpajat pohjautuvat oppilaan
omaan toimijuuteen ja kokemiseen.

5.-9. luokkalaisten työpajoissa Rissasen tuotantoon tutustutaan eri painotuksin: draamaa, kuvataidetta tai sanataidetta painottaen. Työpajat pohjautuvat Tiina Kekäläisen kirjaan JuhoRissanen – sisulla ja sitkeydellä.

Juhlavuoden työpajat ovat osa laajempaa Kuopiossa tapahtuvaa Juho Rissasen juhlavuoden juhlintaa yhdessä Kuopion museon, taidemuseon, kaupunginteatterin ja kaupunginkirjaston kanssa. Aapeli on mukana myös tuottamassa juhlavuoden lopuksi taidetyöpajoihin pohjautuvia materiaalipaketteja, joita voi lainata ryhmien tai luokkien käyttöön myöhemmin.

Aapelin ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö jatkuu Lukuvimma-hankkeen äärellä

Aapeli on mukana toteuttamassa Kuopion kaupunginkirjaston Lukuvimma-hanketta, jonka rahoituksesta vastaa AVI. Lukuvimma vie kerran viikossa Aapelin sanataidekasvattajan ja kaupunginkirjaston kirjastotyypin Hatsalan yläkoulun 7. ja 8. eritysluokan oppilaiden pariin. Tapaamisissa etsitään ja tunnistetaan omia mielenkiinnon kohteita, joiden pohjalta oppilaille täsmävinkataan monipuolista nuorten kirjallisuutta.

Lukuvimma-hanke etsii käytännön toimien, tehtävien ja oppilaiden yksilöllisen kohtaamisen kautta menetelmiä oman lukijuuden tukemiseen ja lukemisen innostamiseen. Toimintaa tarkastellaan ja muokataan yhdessä erityisluokanopettajien kanssa. Lukuvimma-hanke jatkaa Aapelin ja kaupunginkirjaston toteuttamaa kartoitusta erityisluokille suunnatusta lukemisen edistämisen ja tukemisen toimintatapojen etsimisestä. Aikaisempi Lukukirjo-hanke kohdistui alakoulun. Lukukirjo-hankkeen pohjalta Aapelin taidekasvattaja loi pohjaa erityistä vinkkaamista – käsitteeseen, joka pyrkii huomioimaan paremmin kirjojen ja lukemisen saavutettavuuden mm. lukivaikeus ja neuroepätyypillisten oppilaiden näkökulmasta.

Aapelin kummitoiminta laajenee

Sanataidekoulu Aapeli on toiminut Aurinkorinteen koulun kummina lähes koko toimintakautensa ajan. Kummitoiminnan puitteissa Aapeli tarjoaa kahdeksan työpajaa vaihtuvalle luokka-asteelle vuoden aikana. Syksyllä 2023 kummitoimintaa on myös Hatsalan yläkoululaisille.

Perheentalon lorutuokiot!

Kuopion Perheentalon lorutuokioilla maistelemaan sanojen, rytmien ja äänteiden lorusoppaa ja nauttimaan lastenkirjakurkkauksista loruleikkien väleissä!
Loruleikkioppaana Riikkamaria Korhonen.
Ajankohdat löydät Kuopion Perheentalon Tapahtumakalenterista:
https://www.kuopionperheentalo.fi/tapahtumat/

VauhtiSankareiden liikunta ja kulttuuri -kerho

Aapeli on vahvasti mukana 7-12 vuotiaiden erityistä tukea tarvitsevien lasten liikunta ja kulttuuri -kerho Vauhtisankareissa. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin koulupäivän jälkeen Martti Ahtisaaren koululla. Tämän syksyn teemana on omaharrastus.

Lastenkirjasto satuhetket Kuopion lähikirjastoissa

Aapelin toiminnalliset Lastenkirjasto hetket jatkuvat Pyörön, Jynkän, Neulamäen ja Puijonlaaksonlähikirjastoissa perjantai aamuisin. Tarkemmat päivämäärät löydät lähikirjaston omista tapahtumista. https://kuopio.finna.fi/#lapset
Tuokiolle ovat tervetulleita perheet, perhepäivähoidon ja päiväkotien ryhmät sekä kaikki kiinnostuneet!

Kielipolku toiminta jatkuu perinteiseen tapaan Pyörön alakoulussa

Sanataidekoulu Aapeli on jälleen mukana tukemassa kielellisistä kehitystä Pyörön alakoulussa. Taidekasvattaja työskentelee syksyn aikana 2.-3. -luokkalaisten parissa sanataiteen ja draaman menetelmin. Toiminnassa keskitytään sanoilla leikkimiseen, ilmaisun tukemiseen ja vuorovaikutustaitoihin.
Taidekasvattajana Riikkamaria Korhonen.

Tarina kantaa Sonkajärvellä ja Sukevalla

Tarina kantaa -hanke jatkuu Sonkajärvellä ja Sukevalla vielä syksyn 2023. Luvassa on tunnetaito-, tietokirja-, runo- ja dekkarityöpajoja sekä draama hyödyntävää kirjavinkkausta niin varhaiskasvatukseen kuin ala- ja yläkouluun. Hanketta hallinnoin Sonkajärven kirjasto ja rahoittajana toimii AVI. Aapelista hankkeessa tänä syksynä mukana ovat Riikkamaria Korhonen, Sari Siltavuori, Merja Hynynen ja Riikka Viinikanoja.

Joko olet tutustunut alakoululaisten Lentoon! -lukudiplomeihin?

Lukudiplomit on suunniteltu hankkeen periaatteiden mukaisesti innostamaan lapsia ja nuoria, kasvattajia ja perheitä lukemisen äärelle. Luokka voi aloittaa opettajajohtoisesta koko luokan yhteisistä virittelevistä tehtävistä. Oppilas voi itse jatkaa helppojen
tehtävien kautta aina syventäviin asti. Lentoon! -lukudiplomit huomioivat myös perheet ja tarjoaa mukavia tehtäviä yhdessä tehtäväksi.

Lukudiplomisivut löytyvät verkkokirjaston Vinkkitori-osiosta:
Lukudiplomi 1. ja 2. luokille: https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi1-2
Lukudiplomi 3. ja 4. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi3-4
Lukudiplomi 5. ja 6. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi5-6

 

Kurkista kirjavinkkejä lukemaan opetteleville!

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä raikkaat & runsaat kirjavinkkivideot juuri lukumeaan opetteleville. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla. Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Lainaa Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin satutuntipaketit

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä lainattavia satutuntipaketteja niin perheiden, kirjastojen kuin varhaiskasvatuksenkin käyttöön. Valmiit teemoitetut paketit sisältävät aiheeseen liittyvät kuva-/satu-, tieto- ja lorukirjat sekä loruleikkiohjeet. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla.Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

 

 
 
 

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.