Ajankohtaista

Lasten yliopistossa runsain mitoin sanataidetta kesällä 2019

Kuopiossa sanataiteillaan kesällä eri ikäisten sanataiteilijoiden kanssa monenlaisissa ympäristöissä. Perinteiset monitaideleirit Maaginen metsä I  ja II (kesä-&elokuussa) tarjoilevat hatioitumisia Puijon metsän tarinoista ja metsän miniatyyrimaisemista. Kesäkuun alussa Tarinax -kurssilla nuoret saavat kirjoittaa elämäänsä uusia sivuja ja uusi innovaatio Tiedekyläseikkailu kutsuu perheet jännittävien arvoitusten äärelle Kuopion yrityskylään. Yhteistyössä leirien ja kurssien suunnittelussa ja toteutuksessa: Sanataidekoulu Aapeli ja Lastenkulttuurikeskus Lastu.

Käy kurkistamassa tarjonta ja ilmoittaudu osoitteessa:
http://snellmankesayliopisto.fi/lasten-yliopisto/

Lukukipinää pojille – draamavinkkaus

Tammi-helmikuun tuiskuissa ja pakkasissa kunnasta toiseen loikkinut Kuopion kaupunginkirjaston Lukuloikkia Savossa hanke vei Keiteleen, Vesannon, Tervon, Karttulan, Maaningan, Rautalammen ja Suonenjoen alakoulujen neljäsluokisille lukukipinää ja -intoa uudella ja tuorella tavalla. Intensiiviset katseet, keskittyneet ilmeet ja kysymykset ”Mistä näitä kirjoja saa?”, olivat lupaavia merkkejä vinkkaushetken päätteeksi.

Draamavinkattavana oli tämän hetken kuumimpia suomalaisia lasten ja nuorten kirjoja: Sählymestarit, Kepler62, Noitapeili, Laulavat lenkkitossut, Kahden maan Ebba ja Tähtitrio.

Vinkkauksessa hyödynnettiin draaman keinoja ja opettajaroolissa työmuotoa ja se on rakennettu erityisesti houkuttelemaan ja koukuttamaan poikia kirjojen äärelle.

Lukukipinää pojille – draamavinkkauksessa vinkataan kirjoja, jotka soveltuvat 3–5 -luokkalaisten luettavaksi.

Draamavinkkaus on nyt kaikkien tilattavissa!

Lisätietoja: Taidekasvattaja Riikkamaria Korhonen, riikkamaria.korhonen(at)hotmail.com, puh. 0400 866 754

Iisalmen Perheentalolla ihmetellään tunteita Satun ja Aatoksen kanssa

Aatos kutsuu jakamaan aatoksiasi tunteista ja touhuista sinä 4-6-vuotias yhdessä vanhempasi, mummin, ukin, kummin tai muun läheisen aikuisen kanssa Iisalmen Perheentalolle lauantaisin klo 10-11. Satu ja Aatos- kerho kokoontuu viisi kertaa peräkkäisillä viikoilla 16.3. alkaen. ”Satu – Merja” lukee tunneteemaisen lasten kuvakirjan. Millainen mahtaa olla lumiukko Okko Ilmosen ruokalista näin kevättalvella?Aatos ei tyydy ajatuskupliin vaan tuumailut purkautuvat puhekupliksi ja  kerholaisena pääset framille eli saat puhua, osallistua Aatos- lavasteen edessä tai takana tai olla hiljaa. Mennään fiiliksen mukaan! Kuvakirjan pohjalta on mukavaa tekemistä jokaisella kerhokerralla. Lisätietoja 0–6 -vuotiaat

Ilmoittaudu mukaan 10.3. mennessä merja.hn@gmail.com

Pakkasjuhlassa muistellaan Opri-kissan ja mummon kanssa

Tule tekemään näkyväksi talvisia muistojasi: kylmiä ja lämpimiä muistoja, lumimuistoja, sulamismuistoja, tähtimuistoja, valkoisia muistoja, pimeitä ja valoisia muistoja sekä pakkasmuistoja. Aapelin ja Lastun väki muistojen äärellä Brahenpuiston Pakkasjuhlassa su 27.1.2019 klo 14–16.

lisätietoja: karjulanne(at)gmail.com

Talvinen nukketeatteriesitys ystävyydestä ja muistoista

Talviset muistot heräävät henkiin, kun muistellaan hetki mennyttä aikaa, voi tuntea lumen ja valon taika! Tule mukaan talviseen nukketeatteriesitykseen ystävien ja perheesi kanssa.

Esitykset Pyörön kirjastolla 22.1.2019 klo 9–9.30 ja 10–10.30 sekä Jynkän kirjastolla pe 25.1.2019 klo 10.30–11. Esityksen kesto 30 min, kaikenikäisille!

Varaa liput etukäteen Pyörön ja Jynkän kirjastoista, paikkoja on rajoitetusti!

Lasten Kirjakantti:  POP!  Muotoilua Réka Királyn kanssa

Kuopion pääkirjaston lastenosastolla on koko marraskuun ajan näyttely Réka Király – lastenkirjakuvituksia. Réka Királyn kuvitusnäyttelyssä on esillä 12 alkuperäisteosta, joissa muodot leikkivät ja mielikuvitus lentää.

Tänä vuonna Kirjakantin perhepäivääkin vietetään muotoja, ympäristöä ja sanoja tutkien kirjailija-kuvataiteilija Réka Királyn johdolla.  Perjantain Hahmo -työpajat klo 9-10 ja 10.30-11.30 on suunnattu esi- ja alkuopetuksen ryhmille. Lauantaina työpaja on avoinna kaikelle yleisölle klo 10-11. Pääkirjaston aulassa on koko päivän Aapelin oma POP! non-stop -sanataidenurkka, joka soveltuu kaikenikäisille. Lisäksi satuhuoneessa  Réka Király kirjalijakuva tulee tutummaksi Sanataidekoulu Aapelin haastattelussa klo 13-14. Király on kuvittaja, kuosisuunnittelija ja kirjailija. Perhepäivien sisällön toteuttaa Sanataidekoulu Aapeli yhteistyössä Kuopion kaupungin, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen ja Lastenkulttuurikeskus Lastun kanssa.

Keinuhevosen kengittäjä -perhekonsertti virkistää kirjaston, kaupunginorkesterin ja Aapelin yhteistyötä

Kuopion kaupunginorkesteri ja Aapeli ovat jälleen lyöneet hynttyitä yhteen kaupunginorketerin kummilapsitoiminnan tiimoilta. Marraskuussa estradille nousevaan Keinuhevosen kengittäjä -perhekonserttiin otetaan varaslähtö samannimisissä lorutuokioissa. Keinohevosen hurjaan kyytiin saavat hypätä vuonna 2017 syntyneet lapset ja heidän perheensä.

Lorutuokiot ovat Sanataidekoulu Aapelin, Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion kaupunginorkesterin yhteistuotantoa. Jatka keinuhevosen matkassa myös Kaupungin orkesterin lasten musikaalin kantaesitykseen Keinuhevosen kengittäjä. Lisätietoja: Kuopion kaupunginorkesteri

Edelllisellä kerralla Aapeli ja Kaupunginorkesteri viimeistelivät vuonna 2009 syntyneiden kummilasten matkan lasten yhteisöteoksella,  jonka pohjalta syntyi myös musiikkiteos.   Lasten teoksen pohjalta orkesterin oboen varaäänenjohtaja Dimas Ruiz Santos sovitti teoksen sinfoniakokoonpanolle. Taikaseinä -teoksen kantaesitystä juhlistettiin Kuopion musiikkikeskuksella 18.5.2016. Samassa tilaisuudessa 6-vuotisen kummilapsitaipaleen kulkeneet lapset saivat käteensä todistuksen musiikillisesta matkastaan Kuopion kupunginorkesterin kanssa. Tilaisuudessa kuultiin luonnollisesti myös kummipajoissa syntyneitä myrskytarinoita sekä kalajuttuja, joita voit vilkaista muistin virkistykseksi Aapelin julkaisukanavalta.

Äidin Taskussa sanataideryhmä Tyttöjen Talolla

Nyt myös äidit pääsevät sanataiteen äärelle jakamaan kokemuksiaan äitiydestä. Äidin Taskussa sanataideryhmä tarjoaa työkaluja synnytyskokemuksen ja sen jälkeisen ajan käsittelyyn itsenäisen työskentelun kautta ja ryhmän vertaistuella sekä ammattilaisten ohjaamana. Tapaamiset joka toinen keskiviikko 7.2.-30.5.2018 klo 17.15-18.45 Tyttöjen Talolla. Heittäydy yhteiselle tutkimusmatkalle ilon ja luovuuden kautta! Äidin Taskussa sanataideryhmä toteutuu Alfred Kordelinin säätiön apurahalla ja on osa Äitilaatikko taideprojektia. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Taidekasvattaja Riikkamaria Korhonen, riikkamaria.korhonen@hotmail.com, puh. 0400 866 754

AvoT – Avoin taidekasvatusmalli tarjoaa konkreettisia työkaluja uuden varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamiseen!

Lastenkulttuurikeskus Lastun, Sanataidekoulu Aapelin ja Kuopion kaupungin AvoT – Avoin taidekasvatusmalli –hanke tarjoaa Kuopion kaupungin 3-5-vuotiaiden varhaiskasvatusryhmille mahdollisuutta työskentelyyn varhaisiän taidekasvattajan kanssa 8 viikon ajan.Taidekasvattaja työskentelee ryhmässä 2-3 päivänä viikossa 6-7-tuntia päivässä. Toiminta ja hyödynnettävät menetelmät räätälöidään jokaisen ryhmän tarpeiden mukaan. Toiminnan lähtökohtana on erityisesti eri toimijoiden osallisuus, sekä laaja-alaisen osaamisen tukeminen taidelähtöisin ja leikkipedagogisin menetelmin. Taidekasvattajan jalkautuminen mahdollistaa myös Kuopion taidelaitosten lainattavien teosten, -näyttelyiden sekä -materiaalien hyödyntämisen lapsiryhmissä. Lisäksi vierailurupeaman päättyessä varhaiskasvatuksen tiimille kootaan toiminnan pohjalta työkalupakki, joka antaa eväät jatkaa yhdessä löydettyjen työtapojen hyödyntämistä ja uusien etsimistä.Toimintamallissa yhdistyy käytännön tasolla taiteen, perheiden ja lasten kohtaaminen, varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutus sekä taidelaitosten yleisötyö.Taidekasvattajan työpanos on varattu erityisesti Kuopion maaseutualueille sekä liitoskuntiin, joissa resurssit mm. taidelaitosvierailuihin ovat rajalliset. Ryhmät valitaan tarpeen arvioinnin ja varhaiskasvatusyksikön sijainnin perusteella.Kiertävänä taidekasvattajana toimii draama- ja taidekasvattaja Anne Karjula, joka on työskennellyt monitaidekasvatuksen ja varhaiskasvatuksen parissa useita vuosia mm. esikoululaisten Tarinapolun sekä 0-3-vuotiaille suunnatun Lorupakin tiimoilta. Karjula on toiminut alansa kouluttajana lukuisissa eri organisaatioissa sekä kehittänyt varhaiskasvatukseen erilaisia taidekasvatusmateriaaleja. Lisäksi hän on sosionomi-opinnoissaan opinnäytetyövaiheessa (varhaiskasvatuksen suuntautumisvaihtoehto).Palvelua on mahdollista tilata toimintakausille 2017-2018 sekä 2018-2019 ja se on päiväkodeille maksuton.
Hankkeen toteutuksesta vastaavat Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli ja Kuopion kaupunki. Hanketta rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kuopion kaupunki.KIINNOSTUITKO?Laita vapaamuotoinen hakemus tai soita ja kysy lisätietoja:Taidekasvattaja Anne Karjula, Lastenkulttuurikeskus Lastu
karjulanne@gmail.com, puh. 050 593 1206

One Reply to “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.