Ajankohtaista

Aapeli juhlii pyöreitä!

Sanataidekoulu Aapelin taival Pohjois-Savon sanataiteen verkostona on kestänyt jo vuosikymmenen! Kymmenenvuotias Aapeli on kohdannut sanataiteen äärellä jo kymmeniätuhansia lapsia, nuoria ja aikuisia. Juhlavuoden aikana pohjoissavolaiset sanataiteen ystävät saavat nauttia tuttuun tapaan niin tapahtumista, työpajoista, hankkeista kuin harrastutoiminnastakin, mutta myös uusista julkaisuista ja Kansistaan Ulos Astuvista Kirjoista. Juhlavuoden kummina toimii Aavepoika Aapelin luoja Antti Saarnio. Aave-kaimamme Aapeli on mukana myös juhlavuoden seikkailuissa.

Seuraa Aapelin juhlavuoden tapahtumia Aapelin verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa!

Aapelin kotikutoiset klassikot esittää: Kolme pukkia

Aapelin kotikutoiset klassikot -videosarja sai täydennystä, kun Kolme pukkia asteli kuvaan Riitan ja Sarin toimesta. Satuvideo tarjoilee paitsi satumaistiaisia, myös mukavia musiikillisia hetkiä, sanataidetta sekä kädenntaito- & draamaideoita arjen piristykseksi. Kolme pukkia -video on toteutettu erityisesti KYS:n pitkäaikaissairaiden lastenosaston  tarpeet huomioiden. Videon ideat on helppo toteuttaa yhdessä aikuisen kanssa monenlaisissa erilaisissa ympäristöissä. Katso video: https://www.youtube.com/watch?v=sTHeMz6IiAI

Lasten ja nuorten Kirjakantti oli kartalla 20.11-31.1.2021

Laura Ertimon ja Satu Kontisen Lumotun maan kartasto astui ulos kansistaan Kuopion pääkirjaston lastenosastolla marraskuun lopulla. 

Lumotun maan kartasto kutsui koko perheen suunnistusseikkailuun Kirjakantin perhepäivässä lauantaina 20.11. Omatoimisesti suunnistus jatkui avajaisten jälkeen aina tammikuun alkuun saakka.

Karttamökin suunnittelu ja toteutus oli Sanataidekoulu Aapelin ohjaajien käsialaa. Aapelin kanssa yhteistyössä tilaa toteuttamassa olivat myös Kuopion kaupungin pääkirjasto sekä Maaninkajärven koulun 5. ja 6. luokat.

STARTTI LOKAKUUSSA 2021: 5 X sanoja + minä, kuva, musa = Sanoissa koko maailma

Sanoissa koko maailma on Itä-Suomen AVI:n rahoittama hanke nuorten aikuisten lukemaan innostamiseksi. Hanketta toteuttaa Kuopion kaupunginkirjasto yhdessä Sanataidekoulu Aapelin kanssa.

Sanoissa koko maailma -työpajat käynnistyivät jo sykyllä 2021 ja ovat jatkuneet keväällä 2022. Toiminta alkoi kirjaston henkilökunnan koulutuksella. Koulutuksissa haetaan sanataiteen keinoilla käytännön työkaluja arkityöhön nuorten aikuisten parissa. Toinen koulutus sijoittuu hankkeen loppupuolelle.

Ensimmäiset viisi nuorille aikuisille suunnattua työpajaa järjestettiin marras-joulukuussa Tuusniemen ja Kaavin kirjastojen tiloissa. Keväällä työpajat siirtyivät Kuopion pääkirjastoon ja Pyörön kirjastoon. Työpajoissa on käyty läpi nuorten omia kokemuksia ja itselle tärkeiden asioiden merkityksellisyyttä sanataiteen ja muiden taiteiden keinoin; kohdataan musiikki, kirjat, uutiset ja sarjakuvat omakohtaisesti ja löydetään niiden maailma kirjastosta. Työpajoissa myös luodaan uutta, perehdytään olemassaolevaan, kuullaan toisten vinkit sekä ollaan vaan kahvia juoden ja jutellen.

Aapelin kotikutoiset klassikot -sarja sai jatkoa syyslomalla: Kurkista Ruman ankanpojan maailmaan

Aapelin kotikutoiset klassikot -satuvideosarja on täydentynyt uudella tarinalla ja sanataidetehtävillä. Syksyn haikea klassikko on tällä kertaa Ruma ankanpoika, joka on yksi H.C.Andersenin rakastetuimpia satuja. Satuvideolta löydät niin sadun taikaa kuin ideoita sanataiteiluun. Katso video Aapelin YouTube -kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=c–8xE25DEs

Lasten yliopistolla tutkitaan Leonardon jälkiä virtuaalisesti

Tule mukaan tutkimaan Leonardon ihmeellisiä keksintöjä! Etäohjattu Leonardon ihmeelliset keksinnöt -virtuaalikerho tarjoaa innostavaa tiede- ja taidekasvatusta yhdistävää toimintaa 7-11 -vuotiaille pikku-keksijöille. Leonardo Da Vincin hengessä tutkitaan luontoa ja sitä millaisia tunteita luonnon eri elementit herättävät. Saattaapa kerhossa vierailla myös oikea tutkija! Myös vanhemmat ja isovanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan kerhon etätapaamisiin yhdessä kerholaisten kanssa. Vanhemmille virtuaalikerho tarjoaa paitsi mielenkiintoista tietoa Leonardo Da Vincistä myös tukea lapsen oppimisen tukemiseen kotioloissa.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: https://snellmanedu.fi/tuote/leonardon-ihmeelliset-keksinnot-virtuaalikerho/

 Sanataidekoulu Aapelilla ensimmäinen kokopäiväinen työntekijä

Sanataidekoulu Aapeli on työllistänyt lähes kymmenvuotisen taipaleensa aikana verkostonsa kautta useita sanataiteen ammattilaisia erilaisissa hankkeissa, työpajoissa, harrastustoiminnassa ja kouluttajina. Aapelin sanataiteen ammattilaiset ovat kuitenkin tehneet työtä tähän saakka tilaus- tai hankekohtaisesti, pienempien toimieksiantojen merkeissä tai tuntityöläisinä. Hankkeista, tuntitöistä, pienistä puroista & palasista koottu työkenttä on sanataiteen ammattilaisille valtakunnallisestikin varsin tuttua. Siksi Aapeli ja sen yhteistyökumppanit riemuitsevat, kun Aapeli on viimein saanut palkattua ensimmäisen kokoaikaisen työntekijän riveihinsä. Onnea Aapeli ja Riikkamaria!

Elokuussa 2021 kokoaikaisena aloittaneen Riikkamaria Korhosen työnkuva Aapelissa koostuu useista eri yhteistyöhankkeista, toimeksiannoista ja vastaavan ohjaajan työstä. Riikkamaria on jo entuudestaan pohjoissavolaiselle sanataideväelle tuttu. Aapelin väki iloitsee Aapelin ja sanataiteen myönteisestä klehityksestä Suomessa. Malja sanataiteen ja lukuinnostamisen nosteelle!

Lorutuokiot Kuopion perheentalolla jatkuvat!

Lorutuokiot toteutetaan vallitsevia hygienia- ja turvallisuusohjeita huomioiden. Sanojen, rytmien ja äänteiden soppaa pääsee maistelemaan lapsen ja oman aikuisen välisessä vuorovaikutuksessa. Lorujen lomassa saat huomaamatta myös kirjavinkkausta. Nähdään lorutuokioilla! Loruleikkioppaana Riikkamaria Korhonen.

Kuopion Perheentalolla keskiviikkoisin 2.9. / 16.9. / 7.10. / 4.11. ja 25.11. klo 10-11.

Aapelin Lorun lumoa -kurssit alkavat pian Kuopiossa

Joko kuulet kikatuksen kielenkannoilla ja kopsutuksen kantapäillä? Kenen poluilla tämän syksyn kuljetaan? Lähde mukaan turvalliselle vanhemman ja lapsen väliseen vuorovaikutushetkeen pohjaavalle loruseikkailulle vauvojen ja leikki-ikäisten kanssa. Yhdessä olosta nautitaan turvallisuus huomioiden niin toiminnan kuin välineiden suhteen.

Kurssit alkavat syyskuussa, tule mukaan!

Lisätietoja antaa sanataideohjaaja Riikkamaria Korhonen, riikkamaria.korhonen@hotmail.com

Ilmoittautumiset kurssille: http://kansalaisopisto.kuopio.fi/

VauhtiSankareiden vauhdikkaat touhut alkavat taas!

Aapeli on mukana toteuttamassa 7-12 vuotiaiden erityistä tukea tarvitsevien lasten harrastusryhmää, joka kokoontuu keskiviikkoisin koulupäivän jälkeen Martti Ahtisaaren koululla. Ryhmässä vahvistetaan omia supersankaritaitoja niin liikunnan kuin kulttuurin osalta. Ryhmään ovat tervetulleita myös muut kuin Martti Ahtisaaren koulun oppilaat. Syksyn aikana tutustutaan mm. robottiteemaan erilaisten liikuntamuotojen ja kulttuuritoiminnan kautta.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset Päivi Partanen p. 044 718 2501, paivi.karoliina.partanen@kuopio.fi

Kuninkaallinen meno jatkuu ja levittäytyy Kuopiosta myös maakuntaan: Parasta lukemista -hanke jatkuu

Kuopion kaupungin lukemisen edistämisen hanke Parasta lukemista lähettää syyskuussa lukukummit kentälle jo toistamiseen. Päiväkodeissa, esikouluissa ja alkuopetuksessa seikkaili koko kevään kaksi lukukummia, jotka kutsuivat lapset Prinsessa Pikkiriikin kanssa satuhahmojen poluille tutustumaan kirjauutuuksiin, erilaisiin lukemisen tapoihin ja lukupaikkoihin.

Hanke levittäytyy lukuvuoden kestävässä toisessa aallossa myös Kuopion kantakaupungin ulkopuolelle.

Hankkeen internetsivuilta löytyy tuhti paketti perheille suunnattuja videota, joissa seikkailee rämäpäisiä ja hassuja prinsessoita kirjastossa ja vähän muuallakin. Kurkista videot ja selvitä, miksi kannattaa lukea yhdessä lapsen kanssa: https://peda.net/kuopio/yhteiset-hankkeet/parasta-lukemista Videot on suunnattu koko perheelle! Hankkeessa mukana Kuopion kaupunki, Sanataidekoulu Aapeli, Lastenkulttuurikeskus Lastu, Kuopion kirjasto & Kuopion kaupunginteatteri.

Voit seurata rämäpäisten prinsessojen ja lasten kohtaamisia myös Aapelin Facebookissa. https://www.facebook.com/sanataidekouluaapeli/

Sanataidekoulu Aapelin yhteistyö Kuopion kaupunginkirjaston kanssa tiivistyy syksyllä käynnistyvän kahden uuden hakkeen myötä!

Lukemisen innostamistyötä tehdään niin Lukukirjo -hankkeen kuin Sanoissa koko maailma -hankkeen osalta. Hankkeet ovat Kuopion kaupunginkirjaston hallinnoimia ja AVI:n rahoittamia. Hankkeissa on mukana yhteensä kolme Sanataidekoulu Aapelin sanataideohjaajaa.

Lukukirjo-hankkeessa innostetaan, kannustetaan ja kehitetään lukemista tukevia rakenteita huomioiden erityisesti ne lapset, joilla on lukemis- tai kielellisiä vaikeuksia. Hankkeessa toteutetaan vuosina 2021-2022 työpajoja Aurinkorinteen, Ala-Pyörön ja Rajalan kouluissa, joissa mukana on myös lukukoira Sylvi. Aapelista mukana on sanataideohjaaja Riikkamaria Korhonen.

Sanoissa koko maailma -hanke on suunnattu nuorille aikuisille (18-35-vuotiaat). Tavoitteena on innostaa vähän lukevia ja lukemattomia nuoria aikuisia lukemaan, edistää heidän monilukutaitojaan ja vahvistaa lukemisen hyvinvointia edistävää vaikutusta työpajoissa ja tapahtumissa. Lisäksi hankkeessa kartoitetaan ja aktivoidaan kirjaston sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita. Aapelista mukana ovat sanataideohjaajat Sari Siltavuori ja Riikka Viinikanoja.

Aapelin satutunnit avaavat jälleen portin arkisiin ihmeisiin!

Suuren suosion saanet Aapelin toiminnalliset satutuokiot palaavat syyskuussa. Pyörön lähikirjaston lisäksi satutuokiolle pääsee myös Jynkän, Neulamäen ja Puijonlaakson lähikirjoistoissa. Satutunteja järjestetään 3.9. alkaen perjantaiaamuisin klo 9-10. Varaa omalle ryhmällesi ihan oma satutunti lähikirjastostasi!

Aapeli astuu kielipolulle uuden Pyörön alakoulun luokan kanssa

Sanataidekoulu Aapeli on jälleen mukana tukemassa kielellisistä kehitystä Pyörön koulussa. Taidekasvattaja työskentelee syksyn aikana 3-4 -luokkalaisten parissa sanataiteen menetelmin kerran viikossa 10 viikon ajan. Toiminta keskittyy sanoilla leikkimiseen, ilmaisun tukemiseen ja tunteiden tunnistamiseen. Taidekasvattajana Riikkamaria Korhonen

Aapelin kotikutoiset klassikot jatkuu:  Kultakutri ja kolme karhua

Perinteisesti Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut muutaman kerran vuodessa Kuopion yliopistollisen sairaalan pitkäaikaissairaiden lasten osastolle räätälöityjä sanataidetyöpajoja ja sanataidehetkiä. Poikkeusoloista johtuen vierailuja ei voitu toteuttaa vuonna 2021 livenä. Sen sijaan Aapelin KYSin luotto-ohjaaja Riitta ja videovelho Sari loihtivat seuraavan kotikutoisen klassikon kaikkia tarinannälkäisiä ilahduttamaan. Käy kurkistamassa karhujen kotiin ja luo omaa sanataidetta ja tarinoita:

Katso satuvideo Aapelin kotikutoiset klassikot: Punahilkka kurkittavissa Aapelin YouTube -kanavalta

Ensimmäisellä Aapelin kotikutoiset klassikot -satuvideolla kuullaan klassikkosatu Punahilkka. Videolla saat myös yksinkertaiset ohjeet omaan tarinointiin ja leikkiin sadun lomassa. Videon lopusta löytyy taidetehtävä sekä kirjavinkkejä sadun teemoihin liittyen. Vinkit sopivat perheen yhteisiin lukuhetkiin ja tarina-/taidetehtävät on helppo toteuttaa kotona perheen tai kaverin kanssa. Video soveltuu lapsille pikku -puuhaksi tai koko perheelle saamun aktiviteetiksi.

Aapelin kotikutoiset klassikot aloitti sarjan, jossa julkaistaan uusia klassikkosatu -videoita mm. Kuopion tapahtumien yhteydessä. Kotikutoiset -nimi viittaa siihen, että videot on suunnattu perheille ja vinkit perheiden kotona toteutettavaksi. Toteutuksessa suositaan helposti lähestyttävää kotikutoista otetta, jossa keskiössä on aito ja arkinen tunnelma pienin maustein väritettynä. Kurkista video linkistä: https://youtu.be/hj4Vnya2jDo

Kuninkaallista menoa Kuopiossa: Parasta lukemista -hankeen videot nähtävissä edeleen!

Kuopion kaupungin lukemisen edistämisen hanke Parasta lukemista lähetti lukukummit kentälle helmikuussa 2021. Päiväkodeissa, esikouluissa ja alkuopetuksessa seikkaili koko kevään kolme lukukummia, jotka kutsuivat lapset Prinsessa Pikkiriikin kanssa satuhahmojen poluille tutustumaan  kirjauutuuksiin, erilaisiin lukemisen tapoihin ja lukupaikkoihin. Lapset tekivät pajoissa mm. itselleen lukukaverit, jotka innostivat lapsia niin yksin kuin yhdessä kirjojen äärelle. Oivallisia lukupaikkoja tutkittiin erilaisten tehtävien avulla niin kodeissa, kuin opetusryhmissä majoja rakennellen.

Hankkeen ensimmäiset videot perheille ilmestyivät maaliskuussa ja nyt niitä on jo kokonainen videoperhe. Videoilla seikkailee rämäpäisiä ja hassuja prinsessoita kirjastossa ja vähän muuallakin. Kurkista videot ja selvitä, miksi kannattaa lukea yhdessä lapsen kanssa: https://peda.net/kuopio/yhteiset-hankkeet/parasta-lukemistaVideot on suunnattu koko perheelle! Hankkessa mukana Kuopion kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli, Kuopion kirjasto & Kuopion kaupunginteatteri.

Karttulan Luovuutta laavuilla -tehtävät kutsuvat leikkimään & sanataiteilemaan

Sanataidekoulu Aapelin sanataide- ja taidetehtävät pistävat perheet ja ajatukset liikkeelle Karttulan laavuilla. Laavujen luovat tehtävät löytyvät Pörönmäen ja Keihäsjoen laavupaikoilta sekä Airakselan seurantalolta. Tehtäväpisteillä mm. etsitään kavereita Pörönmäen kuuluisalle Ori Erakolle, ollaan ”puuna ja punatulkkuna” sekä ”kurkotetaan kuuseen”. Tätä aktiviteettia ei korona rajoita. Mikäpä olisikaan hauskempi tapa viettää poikkeusaikaa luonnossa!

Kurkista kirjavinkkejä lukemaan opetteleville!

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä raikkaat & runsaat kirjavinkkivideot juuri lukumeaan opetteleville. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla. Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Lainaa Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin satutuntipaketit

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä lainattavia satutuntipaketteja niin perheiden, kirjastojen kuin varhaiskasvatuksenkin käyttöön. Valmiit teemoitetut paketit sisältävät aiheeseen liittyvät kuva-/satu-, tieto- ja lorukirjat sekä loruleikkiohjeet. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla.Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Sanataiteile kotona

Sanataiteilu onnistuu mainiosti myös kotona. Kirjoittamalla voi ilahduttaa itseään tai muita perheenjäseniä. Päiväkirja on oiva ystävä poikkeusaikana, ja sinne voi dokumentoida omaa arkeaan, mietteitään, ilojaan ja murheitaan. Vinkkejä ja ideoita sanataiteiluun löytyy nyt runsaasti verkosta. Käy kurkistamassa Aapelin linkkivinkit sanataidenälkään verkkosivun Materiaalit -osiosta. Seuraa myös Aapelin facebook-sivua, jonne välitämme aktiivisesti Aapelin ja yhteistyökumppaneiden sanataidevinkkejä, materiaaleja, terveisiä sekä ajankohtaisia linkkejä. Terveyttä ja kevään valoa kaikille Aapelin ystäville!

One Reply to “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.