Ajankohtaista

Tule kujeilemaan ja kirjoittamaan harakanvarpaita Kuopion korttelimuseolle 27.7

Sanataidekoulu Aapeli on mukana Teatteri Tien teatterivierailun Henkilö V ja Vinsentti tunnelmissa Kuopion korttelimuseolla heinäkuun lopussa. Ennen ensimmäistä Henkilö V:n näytöstä Aapeli tarjoilee maksuttomia sanataidekujeita ja harakanvarpaiden tulkintatuokioita lapsille ja lapsenmielisille.

Työapaja 27.7. klo 10.45 – 13.45. Henkilö V ja Vinsentti -esitykset 27.7.-1.8.2021 klo 14.00. Samalla reissulla voit helposti tehdä myös myös museovierailun!

Säävaraus: sateen tai myrskuyn sattuessa paja ja näytökset löytyvät Kallaveden lukiolta. Lisätietoja mm. Sanataidepaja Aapelin ja Kuopion Korttelimuseon sivuilta. Tervetuloa!

Aapeli vierailee Riistaven yläkoululla kevään viimeisellä kouluviikolla

Riistaveden yläkoululla suunnataan lukukauden lopuksi katse metsään. Metsä -teeman ympärille kietoutuvassa työpajassa tutkitaan Leonardo Da Vincin tarkkuudella, sanataiteillen ja kaikilla aisteilla puiden lehvästöjen valoja sekä varjoja. Työpajan sisällöt ammentavat innoitusta Kuopion  tiedon ja tarinoiden talon Kantin pian avautuvan Leorardo -näyttelyn teemoista. Työpajan tuotoksista koostetaan myöhemmin näyttely Kuopion kaupunginkirjaston lastenosastolle.

Uppiksen tarinoita Kauppakeskus Minnassa lauantaina 29.5

Oletko jo nähnyt peipposen? Tiesitkö, että Uppo-Nalle pelkäsi peipposia? Tule lauantaina Minnan tarinatuokioon, niin Aapelin sanataideohjaaja kertoo, kuinka Uppis sai apua pelkoonsas ja mitä isoäiti teki!

Koko perheen tarinatuokiossa luetaan Elina Karjalaisen UPPO-NALLE satuja ja riimittelllään runoja yhdessä. Samalla syntyy, kuin ihmeen kaupalla, lorupeiton palasia.

Tervetuloa mukaan pujottelemaan runojen maailmaan lauantaina 29.5. klo 10.15-11.15.
Minna Canthin talo ry:n Kanttilan popup – kirjakahvilaan Kauppakeskus Minnaan! (Haapaniemenkatu 18, Kuopio)

Maagisen metsän seikkailut jatkuvat jälleen!

Hei alakoululainen! Heittäydy mukaan maagisen metsän retkikuntaan! Luetko metsän salaperäisiä viestejä? Onko sinulla kyky löytää haltijoita? Tunnistatko tuoksusta tietäjäliemen salaisen yrtin? Kuuletko mitä kuusi kertoo? Tunnetko metsän taikaa? Oletko retkikuntamme tarvitsema henkilö? Puijon metsässä on aikaisemminkin tavattu haltijoita ja peikkoja. Tarvitsemme matkalle alan asiantuntijoita, haltijakielentulkkeja ja taattuja taikoja tarvitaan pelätyn metsänpeiton varalta. Matkalle lähtiessä retkikuntalaiset vihitään ikiaikaisten loitsujen voimin näkijöiksi ja tietäjiksi. Seuraamme luonnon jättämiä jälkiä suoraan seikkailun siimekseen. Haltijaseikkailulla tutustutaan suomalaisen kansanperinteen ytimeen metsässä liikkuen ja luontoon eläytyen, tarinoita kertoen ja kirjoittaen, runoillen ja rakennellen. Leirin päätöspäivänä leiriläiset pääsevät esittelemään leirin aikana syntyneitä tuotoksia. Maagisessa metsässä hyödynnetään sanataidetta, ympäristökasvatusta, kädentaitoja ja draamaa.

Lisätietoja & ilmoittautumiset: https://snellmanedu.fi/tuote/maaginen-metsa-i-alakoululaisille/

Nuorille sanataidetta ja pelillisiä ilmaisutaitoleirejä tarjolla kesällä Kuopiossa

Tule mukaan tutklimaan opelimaailman tarinoita ja hahmoja Tarinax- tai Pelillinen ilmaisutaitoleireille! Pelillinen ilmaisutaitoleiri keksijöille 9–13-vuotiaille tioteutetaan ma 07.06.21 – ke 09.06.21 Kuopiossa.  Ilmaisutaitoleireillä keksitään omia esityksiä, hahmoja , pelejä ja pidetään hauskaa Leo N. Ardon hengessä. Mutta kuka on Leo N. Ardo?

Tarinax – sanataiteen kesäkurssilla sanataiteilevat yli 13-vuotiaat ma 14.06.21 – to 17.06.21.. Leirillä kirjoitetaan omia tarinoita, luodaan omia hahmoja ja maailmoja käyttämällä useita erilaisia taidelähtöisiä työtapoja. Tarinax sopii sekä aloittaville, että jo pidemmällä oleville kirjoittajille. Katso lisätietoja: https://snellmanedu.fi/?product_cat=lasten-yliopisto&post_type=product&showposts=-1

Lasten ja nuorten sanataideohjaajan koulutuksesta valmistui uusia sanataideohjaajia toukokuussa 2021

Snellman kesäyliopiston järjestyksessään viides  Lasten ja nuorten sanataideohjaajakoulutus luotsattiin kunnialla päätökseen poikkeusoloista huolimatta. Lähes kokonaan etänä toteutetussa koulutuksessa tutkitiin monipuolisesti sanataideopetuksen eri mutoja, lasten- ja nuorten kirjallisuutta sekä sanataideopattamisen pedagogiikkaa. Onnittelut kaikille uusille sanataideohjaajille!

Aapelin kotikutoiset klassikot jatkuu:  Kultakutri ja kolme karhua

Perinteisesti Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut muutaman kerran vuodessa Kuopion yliopistollisen sairaalan pitkäaikaissairaiden lasten osastolle räätälöityjä sanataidetyöpajoja ja sanataidehetkiä. Poikkeusoloista johtuen vierailuja ei voitu toetuttaa livenä, mutta sen sijaan Aapelin KYSin luotto-ohjaaja Riitta ja videovelho Sari loihtivat seuraavan kotikutoisen klassikon kaikkia tarinannälkäisiä ilahduttamaan. Käy kurkistamassa karhujen kotiin ja luo omaa sanataidetta ja tarinoita:

ELÄKÖÖN TARINAT! -webinaarissa & työpajoissa tutkittiin taidetta, luontoa, kieltä ja keksintöjä monikielisesti

Sanataidekoulu Aapelin kansainvälisessä webinaarissa ja Kettuli-työpajoissa tutkittiin taidetta, luontoa, kieltä ja keksintöjä mopnikielisesti perjantaina 7.5. 2021. Webinaari kokosi kieli-ilottelun & Kettuli -tarinan äärelle kuulujoita ainakin Suomesta ja Kreikasta.

Katso satuvideo Aapelin kotikutoiset klassikot: Punahilkka edelleen kurkittavissa tuoreelta YouTube -kanavalta

Ensimmäisellä Aapelin kotikutoiset klassikot -satuvideolla kuullaan klassikkosatu Punahilkka. Videolla saat myös yksinkertaiset ohjeet omaan tarinointiin ja leikkiin sadun lomassa. Videon lopusta löytyy taidetehtävä sekä kirjavinkkejä sadun teemoihin liittyen. Vinkit sopivat perheen yhteisiin lukuhetkiin ja tarina-/taidetehtävät on helppo toteuttaa kotona perheen tai kaverin kanssa. Video soveltuu lapsille pikku -puuhaksi tai koko perheelle saamun aktiviteetiksi.

Aapelin kotikutoiset klassikot aloitti sarjan, jossa julkaistaan uusia klassikkosatu -videoita mm. Kuopion tapahtumien yhteydessä. Kotikutoiset -nimi viittaa siihen, että videot on suunnattu perheille ja vinkit perheiden kotona toteutettavaksi. Toteutuksessa suositaan helposti lähestyttävää kotikutoista otetta, jossa keskiössä on aito ja arkinen tunnelma pienin maustein väritettynä. Kurkista video linkistä: https://youtu.be/hj4Vnya2jDo

Kuninkaallista menoa Kuopiossa: Parasta lukemista -hanke strattasi pilotin helmikuussa

Kuopion kaupungin lukemisen edistämisen hanke Parasta lukemista lähetti lukukummit kentälle jo helmikuussa 2021. Päiväkodeissa, esikouluissa ja alkuopetuksessa seikkaili koko kevään kolme lukukummia, jotka kutsuivat lapset Prinsessa Pikkiriikin kanssa satuhahmojen poluille tutustumaan  kirjauutuuksiin, erilaisiin lukemisen tapoihin ja lukupaikkoihin. Lapset tekivät pajoissa mm. itselleen lukukaverit, jotka innostivat lapsia niin yksin kuin yhdessä kirjojen äärelle. Oivallisia lukupaikkoja tutkittiin erilaisten tehtävien avulla niin kodeissa, kuin opetusryhmissä majoja rakennellen.

Hankkeen ensimmäiset videot perheille ilmestyivät maaliskuussa ja nyt niitä on jo kokonainen videoperhe. Videoilla seikkailee rämäpäisiä ja hassuja prinsessoita kirjastossa ja vähän muuallakin. Kurkista videot ja selvitä, miksi kannattaa lukea yhdessä lapsen kanssa: https://peda.net/kuopio/yhteiset-hankkeet/parasta-lukemistaVideot on suunnattu koko perheelle! Hankkessa mukana Kuopion kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli, Kuopion kirjasto & Kuopion kaupunginteatteri.

Karttulan Luovuutta laavuilla -tehtävät kutsuvat leikkimään & sanataiteilemaan

Sanataidekoulu Aapelin sanataide- ja taidetehtävät pistävat perheet ja ajatukset liikkeelle Karttulan laavuilla. Laavujen luovat tehtävät löytyvät Pörönmäen ja Keihäsjoen laavupaikoilta sekä Airakselan seurantalolta. Tehtäväpisteillä mm. etsitään kavereita Pörönmäen kuuluisalle Ori Erakolle, ollaan ”puuna ja punatulkkuna” sekä ”kurkotetaan kuuseen”. Tätä aktiviteettia ei korona rajoita. Mikäpä olisikaan hauskempi tapa viettää poikkeusaikaa luonnossa!

Kurkista kirjavinkkejä lukemaan opetteleville!

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä raikkaat & runsaat kirjavinkkivideot juuri lukumeaan opetteleville. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla. Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Lainaa Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin satutuntipaketit

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä lainattavia satutuntipaketteja niin perheiden, kirjastojen kuin varhaiskasvatuksenkin käyttöön. Valmiit teemoitetut paketit sisältävät aiheeseen liittyvät kuva-/satu-, tieto- ja lorukirjat sekä loruleikkiohjeet. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla.Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Sanataiteile kotona

Sanataiteilu onnistuu mainiosti myös kotona. Kirjoittamalla voi ilahduttaa itseään tai muita perheenjäseniä. Päiväkirja on oiva ystävä poikkeusaikana, ja sinne voi dokumentoida omaa arkeaan, mietteitään, ilojaan ja murheitaan. Vinkkejä ja ideoita sanataiteiluun löytyy nyt runsaasti verkosta. Käy kurkistamassa Aapelin linkkivinkit sanataidenälkään verkkosivun Materiaalit -osiosta. Seuraa myös Aapelin facebook-sivua, jonne välitämme aktiivisesti Aapelin ja yhteistyökumppaneiden sanataidevinkkejä, materiaaleja, terveisiä sekä ajankohtaisia linkkejä. Terveyttä ja kevään valoa kaikille Aapelin ystäville!

AvoT – Avoin taidekasvatusmalli on tarjoillut jo kolme vuotta konkreettisia työkaluja varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamiseen!

Jop kolme vuotta kiitosta kerännyt AvoT -malli jatkuu syksyllä 2021. Lastenkulttuurikeskus Lastun, Sanataidekoulu Aapelin ja Kuopion kaupungin AvoT – Avoin taidekasvatusmalli –hanke tarjoaa Kuopion kaupungin 3-5-vuotiaiden varhaiskasvatusryhmille mahdollisuutta työskentelyyn varhaisiän taidekasvattajan kanssa 8 viikon ajan. Taidekasvattaja työskentelee ryhmässä 2-3 päivänä viikossa 7-tuntia päivässä. Toiminta ja hyödynnettävät menetelmät räätälöidään jokaisen ryhmän tarpeiden mukaan. Myös lasten ja ryhmän erityiset tarpeet huomioidaan. Toiminnan lähtökohtana on toimijoiden osallisuus, sekä laaja-alaisen osaamisen tukeminen taidelähtöisin ja leikkipedagogisin menetelmin. Taidekasvattajan jalkautuminen mahdollistaa myös Kuopion taidelaitosten lainattavien teosten, -näyttelyiden sekä -materiaalien hyödyntämisen lapsiryhmissä. Lisäksi vierailurupeaman päättyessä varhaiskasvatuksen tiimille kootaan toiminnan pohjalta työkalupakki, joka antaa eväät jatkaa yhdessä löydettyjen työtapojen hyödyntämistä ja uusien etsimistä. Toimintamallissa yhdistyy käytännön tasolla taiteen, perheiden ja lasten kohtaaminen, varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutus sekä taidelaitosten yleisötyö. Taidekasvattajan työpanos on varattu erityisesti Kuopion maaseutualueille sekä liitoskuntiin, joissa resurssit mm. taidelaitosvierailuihin ovat rajalliset. Ryhmät valitaan tarpeen arvioinnin ja varhaiskasvatusyksikön sijainnin perusteella.  Toimikauden 2021 syksyn toteutuksessa on vielä tilaa.

Mallin toteutuksesta vastaavat Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli ja Kuopion kaupunki. Mallin rahoittaa Kuopion kaupunki.

KIINNOSTUITKO?  Kysy lisätietoja: lastu@lastu.fi

One Reply to “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.