Ajankohtaista

3 x sanoja + minä, kuva, musa = Sanoissa koko maailma: ODOTETTU JAKO-OSA!

Sanoissa koko maailma – on Itä-Suomen AVI:n rahoittama hanke nuorten aikuisten lukemaan innostamiseksi. Hanketta toteuttaa Kuopion kaupunginkirjasto yhdessä Sanataidekoulu Aapelin kanssa. Hanke alkoi lokakuussa 2021 kirjaston henkilökunnan koulutuksella. Koulutuksissa haettiin sanataiteen keinoilla käytännön työkaluja arkityöhön nuorten aikuisten parissa. Toinen koulutus pidettiin nuorten työpajojen jälkeen toukokuussa 2022.

Ensimmäiset viisi nuorille aikuisille suunnattua työpajaa järjestettiin marras-joulukuussa 2021 Tuusniemen ja Kaavin kirjastojen tiloissa. Keväällä 2022 työpajat siirtyivät Kuopion pääkirjastoon ja Pyörön kirjastoon. Työpajoissa käytiin läpi nuorten omia kokemuksia ja itselle tärkeiden asioiden merkityksellisyyttä sanataiteen ja muiden taiteiden keinoin; kohdattiin musiikki, kirjat, uutiset ja sarjakuvat omakohtaisesti ja löydettiin niiden maailma kirjastosta. Työpajoissa luotiin uutta, perehdyttiin olemassaolevaan, kuultiin toisten vinkit sekä oltiin vaan kahvia juoden ja jutellen.

Hanke kantaa vielä syksyyn 2022, jolloin Kuopion Vamoksen tiloissa järjestetään kolmen työpajan kokonaisuus.

Sanan tilana metsä

Meidän Kuopio -festivaali järjestetään Kuopiossa 13. – 28.8. Aapeli on mukana festivaalin päätöspäivän metsätapahtumassa Sanan tila -työpajallaan. Tiedot paikasta ja ajankohdasta tarkentuvat myöhemmin Meidän Kuopio -tiedotteisiin.

Harrastuksena sanataide?

Puijonsarven koulun Harrastuspäivä 2022 järjestetään tänä vuonna 4.9.2022 klo 11-15. Aapeli tarjoilee tapahtumassa sanamaistiaisia ja jakaa sanataiteen iloa sekä kirjavinkkejä osallistujille.

Lukukummin vierailut tutkivat sanan tilaa Aurinkorinteellä

Aapeli on Kuopion Aurinkorinteen koulun lukukummi. Perinteisesti lukukummi vierailee sovituissa luokissa kahdesti lukuvuoden aikana, sekä pitää kevätjuhlassa Lukudiplomi -juhlapuheen. Syyslukukauden -22 työpajat käsittelevät Aapelin juhlavuoden teemaa Sanan tila.

Iisalmessa Lavarunoillaan ja kirjoitetaan yhdessä

Iiisalmessa onn tarjolla lavarunoutta ja kirjoittajaseuraa Snellman EDU:n tarjoamissa harrastajaryhmissä. Aapelin kanssa yhteistyössä toteutettaville kurssille ovat tervetulleita niin nuoret aikuiset kuin varttuneemmatkin. Aiempaa kokemusta ei tarvita ei karsasteta. Kaikki mukaan! Ohjaajana Merja Hynynen-Niskanen.

Lisätietoja:

https://snellmanedu.fi/tuote/lava-ja-runo-eli-lavaruno/ 

https://snellmanedu.fi/tuote/yksi-sana-tai-tuhat-sanaa-kirjoittajakerho/

Lorutuokiot Kuopion perheentalolla!

Tule mukaan maistelemaan sanojen, rytmien ja äänteiden lorusoppaa ja nauttimaan
lastenkirjakurkkauksista lorutuokioihin Kuopion Perheentalolle!
Loruleikkioppaana Riikkamaria Korhonen. Ajankohdat löydät Kuopion Perheentalon Tapahtumakalenterista:https://www.kuopionperheentalo.fi/tapahtumat/

VauhtiSankareiden liikunta ja kulttuuri -kerho jatkuu!

Aapeli on mukana aloittamassa kolmatta kautta 7-12 vuotiaiden erityistä tukea tarvitsevien lasten liikunta ja kulttuuri -kerhoa. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin koulupäivän jälkeen Martti Ahtisaaren koululla. Syksyn aikana tutkitaan ja tutustutaan salaperäisiin asioihin, seikkaillaan itse ja tutustutaan tutkimusmatkailijaan. Ryhmään ovat tervetulleita myös muut kuin Martti Ahtisaaren koulun oppilaat.Lisätietoja ja ilmoittautumiset Päivi Partanen p. 044 718 2501, paivi.karoliina.partanen@kuopio.fi

Parasta lukemista -hankkeen käsikirja ja koulutus

Suuren suosion saaneet Kuopion kaupungin Parasta lukemista -työpajat varhaiskasvatuksessa, esi- ja alkuopetuksessa päättyivät toukokuussa. Lukukummit hioivat kesällä toimintamallin pohjalta käsikirjan, joka julkaistaan Parasta lukemista -koulutuksessa syys- ja lokakuussa! Parasta lukemista -koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esi- ja alkuopetuksen kasvattajille, jotka eivät päässeet osallistumaan hankkeen työpajoihin. Kouluttamassa mukana ovat kaikki kolme lukukummia: Riikkamaria Korhonen, Anne Karjula ja Johanna Hopia.

Ilmoittautumiset ja tarkempia tietoja koulutuksesta verkkosivuillamme elokuun lopussa.
Käsikirja on ladattavissa julkaisun jälkeen Parasta lukemista -hankkeen kotisivuilta:
https://peda.net/kuopio/yhteiset-hankkeet/parasta-lukemista
https://www.facebook.com/parastalukemista/

Muistathan kurkistaa odotellessasi myös hankkeen internetsivulle, josta löytyy tuhti paketti perheille suunnattuja videota. Videoissa seikkailee rämäpäisiä ja hassuja prinsessoita kirjastossa ja vähän muuallakin. Kurkista videot ja selvitä, miksi kannattaa lukea yhdessä lapsen kanssa: https://peda.net/kuopio/yhteiset-hankkeet/parasta-lukemista Videot on suunnattu koko perheelle! Hankkeessa mukana: Kuopion kaupunki, Sanataidekoulu Aapeli, Lastenkulttuurikeskus Lastu, Kuopion kirjasto & Kuopion kaupunginteatteri.Seuraa rämäpäisten prinsessojen ja lasten kohtaamisia myös Aapelin Facebookissa. https://www.facebook.com/sanataidekouluaapeli/

Sanoissa koko maailma

Sanoissa koko maailma -hanke tarjoaa vielä syksyn aikana nuorille aikuisille lukemiseen innostavia ja monilukutaitoa tukevia työpajoja. Aapelista mukana ovat sanataideohjaajat Sari Siltavuori ja RiikkaViinikanoja. Hanke on Kuopion kaupunginkirjaston hallinnoima ja AVI:n rahoittama.

Joko olet tutustunut alakoululaisten Lentoon! -lukudiplomeihin?

Lukudiplomit on suunniteltu hankkeen periaatteiden mukaisesti innostamaan lapsia ja nuoria, kasvattajia ja perheitä lukemisen äärelle. Luokka voi aloittaa opettajajohtoisesta koko luokan yhteisistä virittelevistä tehtävistä. Oppilas voi itse jatkaa helppojen
tehtävien kautta aina syventäviin asti. Lentoon! -lukudiplomit huomioivat myös perheet ja tarjoaa mukavia tehtäviä yhdessä tehtäväksi.

Lukudiplomisivut löytyvät verkkokirjaston Vinkkitori-osiosta:
Lukudiplomi 1. ja 2. luokille: https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi1-2
Lukudiplomi 3. ja 4. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi3-4
Lukudiplomi 5. ja 6. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi5-6

Sanataidekoulu Aapelin yhteistyö Kuopion kaupunginkirjaston jatkuu Lukukirjo

Jo viime vuonna tutuksi tullut Lukukirjo-hanke jatkuu syksyllä ja keväällä työpajoissa, joissa innostetaan lukemaan hankkeessa aiemmin kehitetyllä mallilla. Lukukummi tuo Rajalan ja Pyörön koulun työpajoihin aina matkalaukullisen kirjoja ja vinkkaa oppilaille täsmätoiveita. Lisäksi työpajoissa oppilaat pääsevät lukemaan lukukoira Sylville. Hankkeessa mukana Aapelista sanataideohjaaja Riikkamaria Korhonen. Hanke on Kuopion kaupunginkirjaston hallinnoima ja AVI:n rahoittama.

Aapelin satutunnit jatkuvat viime vuoden tapaan neljässä lähikirjastossa

Aapelin toiminnalliset satutuokiot jatkuvat elokuusta. Pyörön ja Jynkän lähikirjastoissa tuokiot ovat avoimia kaikille, mutta suunnataan eri ikäryhmille. Kaikki ovat aina tervetulleita!
Puijonlaakson ja Neulamäen lähikirjastojen satutunnit suunnataan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmille. Yksittäiset perheet ovat aina myös tervetulleita tuokiolle!

Tarkemmat ajankohdat ja paikat löydät Kuopion kaupunginkirjaston tapahtumista
https://kuopio.finna.fi/#lapset ja soittamalla lähikirjastoihin.

Kielipolku toiminta jatkuu entiseen tapaan Pyörön alakoulussa

Sanataidekoulu Aapeli on jälleen mukana tukemassa kielellisistä kehitystä Pyörön alakoulussa. Taidekasvattaja työskentelee syksyn aikana 2.-3. -luokkalaisten parissa sanataiteen ja draaman menetelmin kerran viikossa 10 viikon ajan. Toiminnassa keskitytään sanoilla leikkimiseen, ilmaisun tukemiseen ja vuorovaikutustaitoihin. Taidekasvattajana Riikkamaria Korhonen.

Tarina kantaa Sonkajärvellä ja Sukevalla

Aapeli aloittaa syksyn aikana sisällöntuottajana Sonkajärvellä käynnistyvässä Tarina kantaa -hankkeessa. Hanke tarjoaa Sonkajärven ja Sukevan vauvasta, lapsista lukiolaisnuoriin asti sanataidetta ja lukemaan innostamisen menetelmiä vuosien 2022-2023 aikana lorutuokioiden, tunnetaito-, tietokirja-, runo- ja dekkarityöpajojen sekä draama- ja räätälöityjen kirjavinkkausten muodossa. Hanketta hallinnoin Sonkajärven kirjasto ja sen rahoittaa AVI. Aapelista hankkeessa mukana ovat Riikkamaria Korhonen, Sari
Siltavuori, Riitta Mäntylä, Merja Hynynen-Niskanen ja Riikka Viinikanoja.

Aapeli juhlii pyöreitä!

Sanataidekoulu Aapelin taival Pohjois-Savon sanataiteen verkostona on kestänyt jo vuosikymmenen! Kymmenenvuotias Aapeli on kohdannut sanataiteen äärellä jo kymmeniätuhansia lapsia, nuoria ja aikuisia. Juhlavuoden aikana pohjoissavolaiset sanataiteen ystävät saavat nauttia tuttuun tapaan niin tapahtumista, työpajoista, hankkeista kuin harrastutoiminnastakin, mutta myös uusista julkaisuista ja Kansistaan Ulos Astuvista Kirjoista. Juhlavuoden kummina toimii Aavepoika Aapelin luoja Antti Saarnio. Aave-kaimamme Aapeli on mukana myös juhlavuoden seikkailuissa.Seuraa Aapelin juhlavuoden tapahtumia Aapelin verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa!

Sanan tila -työpajat

Aapelin juhlii 10-vuotisjulavuottaa myös lasten ja nuorten kanssa Sanan tila -työpajojen merkeissä Kuopiossa, Iisalmessa ja Riistavedellä. Työpajoja tarjotaan varhaiskasvatuksen ryhmästä yläkouluun asti. Viisi sanataideohjaaja vierailee ryhmissä ja luokissa Pia Krutsinin Kaupunki Kukaties ja Antti Saarnion Aavepoika Aapeli & Muinainen Metusalem -kirjojen kera. Muutama työpaja striimataan myös laajemmalle yleisölle. Työpajojen tuotoksia esitellään Kuopiossa pääkirjason ja Jynkän lähikirjaston sekä Iisalmen kirjaston näyttelyissä marraskuussa 2022. Lisäksi työpajat tuottavat materiaalia Kuopion pääkirjaston Lasten ja nuorten osastolle rakentuvaan KAUK-tilaan, joka aukeaa yleisölle Kirjakantti tapahtumassa 17.11.

Kurkista kirjavinkkejä lukemaan opetteleville!

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä raikkaat & runsaat kirjavinkkivideot juuri lukumeaan opetteleville. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla. Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Lainaa Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin satutuntipaketit

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä lainattavia satutuntipaketteja niin perheiden, kirjastojen kuin varhaiskasvatuksenkin käyttöön. Valmiit teemoitetut paketit sisältävät aiheeseen liittyvät kuva-/satu-, tieto- ja lorukirjat sekä loruleikkiohjeet. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla.Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

One Reply to “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.