Ajankohtaista

Perheentalon lorutuokiot!

Kuopion Perheentalon lorutuokioilla maistelemaan sanojen, rytmien ja äänteiden lorusoppaa ja nauttimaan lastenkirjakurkkauksista loruleikkien väleissä!
Loruleikkioppaana Riikkamaria Korhonen.
Ajankohdat löydät Kuopion Perheentalon Tapahtumakalenterista:
https://www.kuopionperheentalo.fi/tapahtumat/

VauhtiSankareiden liikunta ja kulttuuri -kerho

Aapeli on vahvasti mukana 7-12 vuotiaiden erityistä tukea tarvitsevien lasten liikunta ja kulttuuri -kerho Vauhtisankareissa. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin koulupäivän jälkeen Martti Ahtisaaren koululla. Tämän syksyn teemana on omaharrastus.

Lastenkirjasto satuhetket Kuopion lähikirjastoissa

Aapelin toiminnalliset Lastenkirjasto hetket jatkuvat Pyörön, Jynkän, Neulamäen ja Puijonlaaksonlähikirjastoissa perjantai aamuisin. Tarkemmat päivämäärät löydät lähikirjaston omista tapahtumista. https://kuopio.finna.fi/#lapset
Tuokiolle ovat tervetulleita perheet, perhepäivähoidon ja päiväkotien ryhmät sekä kaikki kiinnostuneet!

Kielipolku toiminta jatkuu perinteiseen tapaan Pyörön alakoulussa

Sanataidekoulu Aapeli on jälleen mukana tukemassa kielellisistä kehitystä Pyörön alakoulussa. Taidekasvattaja työskentelee syksyn aikana 2.-3. -luokkalaisten parissa sanataiteen ja draaman menetelmin. Toiminnassa keskitytään sanoilla leikkimiseen, ilmaisun tukemiseen ja vuorovaikutustaitoihin.
Taidekasvattajana Riikkamaria Korhonen.

Tarina kantaa Sonkajärvellä ja Sukevalla

Tarina kantaa -hanke jatkuu Sonkajärvellä ja Sukevalla vielä syksyn 2023. Luvassa on tunnetaito-, tietokirja-, runo- ja dekkarityöpajoja sekä draama hyödyntävää kirjavinkkausta niin varhaiskasvatukseen kuin ala- ja yläkouluun. Hanketta hallinnoin Sonkajärven kirjasto ja rahoittajana toimii AVI. Aapelista hankkeessa tänä syksynä mukana ovat Riikkamaria Korhonen, Sari Siltavuori, Merja Hynynen ja Riikka Viinikanoja.

Lukulumoa arkeen -hanke jatkuu pian!

Kaipaako kuntasi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmät lukemisen lumoa arkeen?
Suomen Kulttuuri rahaston Pohjois-Savon rahasto yhteistyössä Sanataidekoulu Aapelin kanssa tarjoaa Pohjois- ja Ylä-Savon varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kasvattajille arkityöskentelyyn integroitua koulutusta lastenkirjallisuuden ja sanataiteen yhdistämisestä osaksi ryhmän arkea.

Toimintavuodelle 2023-2024 haetaan yksi kunta ja haku on parhaillaan käynnissä!
Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet sanataidekouluaapeli@gmail.com

Aapelin Suo rauha -paja Meidän Kuopio -festivaaleilla su 27.8. klo 10-14

Aapelin Pop-up pajassa Neulamäen Vuorilammella rauhoitutaan luonnon ja atiroiden äärelle. Pajassa voi nauttia luonnosta ja kuunnella puiden ja ympäröivän luonnon tarinankerrontaa. Tarinat kirjoitetaan muistiin runoiksi ja ripustetaan pieneksi metsärunonäyttelyksi. Sanataidetyöpajan jälkeen voi kokeilla maiseman ja kertomuksen tunnelman maalaamista, ehkä puiden tarina näkyy maalauksessakin. Tervetuloa mukaan!

Nuori kulttuuri -festival Kuopio 25.-27.5.2023

Vuoden merkittävin nuorten monitaidetapahtuma järjestettiin toukokuussa Kuopiossa! Sanataidekoulu Aapeli toimiiyhtenä sisällöntuottajana Nuori kulttuuri -festival Kuopiossa. Aapelin pajoissa luotiin sarjakuvahahmoja ja käisikirjoitusluonnoksia sekä rustattiin runoja. Runoja sai halutessaan esittää Kuopion kaupunginteatterin Queer-lavarunoillassa Open Stage -osuudessa.

Aapeli mukana Taide elää minussa -hankkeen kulttuurikummitoiminassa

Keväällä 2023 Sanataidekoulu Aapelin sanataideohjaajat kiersivät Taide elää minussa -hankkeessa kulttuurikummeina Rautavaaran, Siilinjärven Ahmon, Maaninkajärven, Vehmersalmen ja Riistaveden yläkouluilla. Siilinjärveläinen kulttuuriyhdistys KulttuuRilla ry on saanut rahoituksen Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:ltä lasten ja nuorten kulttuurin edistämiseen. Hanke tarjoili Kalakukko ry:n toiminta-alueen jokaiselle yläkoululle mahdollisuuden ilmaiseen kulttuurikummi -työpajaan. Aapelilaisten työpajoissa nuoret pääsivät pohtimaan ihastumisen sarjakuvamaailmaa tai yöllisiä olentoja ja ajatuksia sanoilla maalaten. Omia tunteita ja mielenkiinnon kohteita tutkailevissa pajoissa luotiin joko podcast tai minäkirja. KulttuuRilla ry:n hanke jatkuu vuonna 2024 toisen kulttuurikummin kanssa.

Runopaja tunteiden kaupungista

Siilinjärven kirjaston Runot, riimit ja räppi -hanke vei Aapelin huhtikuussa 2023 Vuorelan koululle, jossa 5-6 luokkalaiset pääsivät runopajan myötä monien tunteiden kaupunkiympäristöön. Runojen sanaruuhkasta löytyivät tunteelliset riimit ja säkeet?

Lukulumoa arkeen -hanke

Lukulumoa arkeen -hanke on Sanataidekoulu Aapelin toteuttama tilaustyöhanke Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahastolta. Hankkeen tarkoituksena on luoda Pohjois- ja Ylä-Savon kuntiin lukemista edistäviä ja tukevia malleja lasten ja perheiden sekä kunnan toimijoiden välille. Hankkeen ensimmäisenä vuotena (2022-2023) mukaan valittiin kaksi pilottikuntaa Rautalampi ja Rautavaara, joiden kanssa hankkeelle luodaan mallia.

Toisena hankevuotena (2023-2024) malleja sovelletaan useampaan kuntaan. Lukulumoa arkeen -hanke tuo kuntaan sanataiteen ja draaman ammattilaisen, jonka tehtävänä on kymmenen viikon aikana tarjota ja luoda tapoja integroida lasten kirjallisuutta osaksi kunnassa toimivia rakenteita lasten ja perheiden saavutettavaksi. Kohderyhmänä hankkeessa ovat 0-6 -vuotiaat lapset, heidän perheet sekä heidän kanssaan työskentelevät kasvattajat ja toimijat.

Hanketoiminta on käynnistynyt jo Rautalammilla varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yksiköissä niin kylällä kuin Kerkonkoskella, seurakunnan perhekerhossa ja kirjaston lapsille ja perheille suunnatussa toiminnassa. Alkuvuodesta on luvassa toimijoiden yhteinen perheille suunnattu tapahtuma, jota valmistellaan yhdessä toimijoiden ja lasten kanssa.

Hankekuulumisia matkan varrelta tarkemmin Sanataidekoulu Aapelin somessa!

Lorutuokiot Kuopion perheentalolla!

Tule jälleen mukaan maistelemaan sanojen, rytmien ja äänteiden lorusoppaa ja nauttimaan
lastenkirjakurkkauksista lorutuokioihin Kuopion Perheentalolle!
Loruleikkioppaana Riikkamaria Korhonen. syyslukukauden 2022 ajankohdat löydät Kuopion Perheentalon Tapahtumakalenterista:https://www.kuopionperheentalo.fi/tapahtumat/

Aapelin satutunnit jatkuvat viime vuoden tapaan

Aapelin toiminnalliset satutuokiot jatkuvat keväällä 2023. Pyörön ja Jynkän lähikirjastoissa tuokiot ovat avoimia kaikille, mutta suunnataan eri ikäryhmille. Puijonlaakson ja Neulamäen lähikirjastojen satutunnit suunnataan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmille. Yksittäiset perheet ovat aina myös tervetulleita tuokiolle!

Tarkemmat ajankohdat ja paikat löydät Kuopion kaupunginkirjaston tapahtumista
https://kuopio.finna.fi/#lapset ja soittamalla lähikirjastoihin.

Tarina kantaa Sonkajärvellä ja Sukevalla

Aapeli aloitti syksyn 2022 aikana sisällöntuottajana Sonkajärvellä Tarina kantaa -hankkeessa. Hanke tarjoaa sanataidetta ja lukemaan innostamisen menetelmiä vuosien 2022-2023 aikana mm. lorutuokioiden, tunnetaito-, tietokirja-, runo- ja dekkarityöpajojen sekä draamakirjavinkkausten muodossa. Hanketta hallinnoi Sonkajärven kirjasto ja sen rahoittaa AVI. Aapelista hankkeessa mukana ovat Riikkamaria Korhonen, Sari
Siltavuori, Riitta Mäntylä, Merja Hynynen-Niskanen ja Riikka Viinikanoja.

VauhtiSankareiden liikunta ja kulttuuri -kerho jatkuu!

Aapeli on mukana  jo kolmatta kautta 7-12 vuotiaiden erityistä tukea tarvitsevien lasten liikunta ja kulttuurikerhossa. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin koulupäivän jälkeen Martti Ahtisaaren koululla. Ryhmään ovat tervetulleita myös muut kuin Martti Ahtisaaren koulun oppilaat.Lisätietoja ja ilmoittautumiset Päivi Partanen p. 044 718 2501, paivi.karoliina.partanen@kuopio.fi

Joko olet tutustunut alakoululaisten Lentoon! -lukudiplomeihin?

Lukudiplomit on suunniteltu hankkeen periaatteiden mukaisesti innostamaan lapsia ja nuoria, kasvattajia ja perheitä lukemisen äärelle. Luokka voi aloittaa opettajajohtoisesta koko luokan yhteisistä virittelevistä tehtävistä. Oppilas voi itse jatkaa helppojen
tehtävien kautta aina syventäviin asti. Lentoon! -lukudiplomit huomioivat myös perheet ja tarjoaa mukavia tehtäviä yhdessä tehtäväksi.

Lukudiplomisivut löytyvät verkkokirjaston Vinkkitori-osiosta:
Lukudiplomi 1. ja 2. luokille: https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi1-2
Lukudiplomi 3. ja 4. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi3-4
Lukudiplomi 5. ja 6. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi5-6

Sanataidekoulu Aapelin yhteistyö Kuopion kaupunginkirjaston jatkuu Lukukirjo-hankkeessa

Aiempina vuosina tutuksi tullut Lukukirjo-hanke jatkuu keväällä 2023 työpajoissa, joissa innostetaan lukemaan hankkeessa aiemmin kehitetyllä mallilla. Lukukummi tuo työpajoissaan mm. matkalaukullisen luettavaa luokkaan ja vinkkaa oppilaille täsmätoiveita. Hankkeessa mukana Aapelista sanataideohjaaja Riikkamaria Korhonen. Hanke on Kuopion kaupunginkirjaston hallinnoima ja AVI:n rahoittama.

Kielipolku toiminta jatkuu entiseen tapaan Pyörön alakoulussa

Sanataidekoulu Aapeli on jälleen mukana tukemassa kielellisistä kehitystä Pyörön alakoulussa. Taidekasvattaja työskentelee kevään aikana 2.-3. -luokkien parissa sanataiteen ja draaman menetelmin. Toiminnassa keskitytään sanoilla leikkimiseen, ilmaisun tukemiseen ja vuorovaikutustaitoihin. Taidekasvattajana Riikkamaria Korhonen.

Lukukummin vierailut Aurinkorinteellä jatkuvat

Aapeli on Kuopion Aurinkorinteen koulun lukukummi. Perinteisesti lukukummi vierailee sovituissa luokissa kahdesti lukuvuoden aikana, sekä pitää kevätjuhlassa Lukudiplomi -juhlapuheen.

Kurkista kirjavinkkejä lukemaan opetteleville!

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä raikkaat & runsaat kirjavinkkivideot juuri lukumeaan opetteleville. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla. Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Lainaa Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin satutuntipaketit

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä lainattavia satutuntipaketteja niin perheiden, kirjastojen kuin varhaiskasvatuksenkin käyttöön. Valmiit teemoitetut paketit sisältävät aiheeseen liittyvät kuva-/satu-, tieto- ja lorukirjat sekä loruleikkiohjeet. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla.Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Yksi vastaus artikkeliin “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.