Ajankohtaista

 Nuori kulttuuri -festival Kuopio 25.-27.5.2023

Vuoden merkittävin nuorten monitaidetapahtuma järjestetään toukokuussa Kuopiossa! Sanataidekoulu Aapeli toimii yhtenä sisällöntuottajana Nuori kulttuuri -festival Kuopiossa. Festivaali sijoittuu Kuopioon eri yhteistyötoimijoiden tiloihin. Sanataidekoulu Aapelin työpajapisteet (2) sijoittuvat Kuopion kaupunginkirjastolle. Runotyöpaja edeltää runoillan lavaruno -osuutta mahdollistaen osallistujien oman runon esittämisen ja sarjakuvapaja hahmogallerioineen limittyy pääkirjaston Minicon -tapahtumaan. Nuori Kulttuuri -toiminnasta vastaa Suomen Nuorisoseurat.

Lauantaina 27.5. klo 13:00-16:00 Sarjakuvapaja & Hahmogalleria – Työpajassa laaditaan lyhyelle sarjakuvalle käsikirjoitusluonnos ja hahmogalleria pienten sanataidetehtävien opastuksella. Ja sitten piirretään!

Perjantaina 26.5. 14:00-17:00 Kirjoita runo – pop up-paja – Työpajassa kirjoitetaan spontaani runo vaikka tämän päivän kohtaamisista pienten sanataidetehtävien opastuksella. Runon voi halutessaan päästä esittämään Kuopion kaupunginteatterin Queer-lavarunoiltaan Open Stage -osuuteen.

Kurkista lisätiedot linkistä: https://nuorikulttuuri.fi/festival/

Aapeli mukana Taide elää minussa -hankkeen kulttuurikummitoiminassa

Keväällä 2023 Sanataidekoulu Aapelin sanataideohjaajat ovat Taide elää minussa hankkeessa kulttuurikummeina ainakin Rautavaaran, Siilinjärven Ahmon, Maaninkajärven, Vehmersalmen ja Riistaveden yläkouluilla. Siilinjärveläinen kulttuuriyhdistys KulttuuRilla ry on saanut rahoituksen Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:ltä lasten ja nuorten kulttuurin edistämiseen. Hanke tarjoaa Kalakukko ry:n toiminta-alueen jokaiselle yläkoululle mahdollisuuden ilmaiseen kulttuurikummi -työpajaan. Aapelilaisten työpajoissa nuoret pääsevät pohtimaan ihastumisen sarjakuvamaailmaa tai yöllisiä olentoja ja ajatuksia sanoilla maalaten. Omia tunteita ja mielenkiinnon kohteita tutkailevissa pajoissa luodaan podcast tai minäkirja. KulttuuRilla ry:n hanke jatkuu vuonna 2024 toisen kulttuurikummin kanssa.

Runopaja tunteiden kaupungista

Siilinjärven kirjaston Runot, riimit ja räppi -hanke vie Aapelin huhtikuussa Vuorelan koululle, jossa 5-6 luokkalaiset pääsevät runopajan myötä monien tunteiden kaupunkiympäristöön. Löydetäänkö runojen sanaruuhkasta tunteelliset riimit ja säkeet?

Ei kesää ilman Maagista metsää ja Tarinax -heimoa: supersuositut leirit tarjolla jälleen kesällä 2023

Lasten yliopisto ja Nuorten tiedetoiminta tarjoilee jälleen sanataidetta, tarinoiden lumoa, seikkailumieltä ja moniataiteisia tehtäviä susituilla päiväleireillään. Käy kurkistamassa leirit Aapelin Ryhmät -osiosta tai suunnista suoraan linkin kautta ilmoittautumaan: https://snellmanedu.fi/lasten-yliopisto/

Lukulumoa arkeen -hanke

Lukulumoa arkeen -hanke on Sanataidekoulu Aapelin toteuttama tilaustyöhanke Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahastolta. Hankkeen tarkoituksena on luoda Pohjois- ja Ylä-Savon kuntiin lukemista edistäviä ja tukevia malleja lasten ja perheiden sekä kunnan toimijoiden välille. Hankkeen ensimmäisenä vuotena (2022-2023) mukaan valittiin kaksi pilottikuntaa Rautalampi ja Rautavaara, joiden kanssa hankkeelle luodaan mallia.

Toisena hankevuotena (2023-2024) malleja sovelletaan useampaan kuntaan. Lukulumoa arkeen -hanke tuo kuntaan sanataiteen ja draaman ammattilaisen, jonka tehtävänä on kymmenen viikon aikana tarjota ja luoda tapoja integroida lasten kirjallisuutta osaksi kunnassa toimivia rakenteita lasten ja perheiden saavutettavaksi. Kohderyhmänä hankkeessa ovat 0-6 -vuotiaat lapset, heidän perheet sekä heidän kanssaan työskentelevät kasvattajat ja toimijat.

Hanketoiminta on käynnistynyt jo Rautalammilla varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yksiköissä niin kylällä kuin Kerkonkoskella, seurakunnan perhekerhossa ja kirjaston lapsille ja perheille suunnatussa toiminnassa. Alkuvuodesta on luvassa toimijoiden yhteinen perheille suunnattu tapahtuma, jota valmistellaan yhdessä toimijoiden ja lasten kanssa.

Hankekuulumisia matkan varrelta tarkemmin Sanataidekoulu Aapelin somessa!

Lorutuokiot Kuopion perheentalolla!

Tule jälleen mukaan maistelemaan sanojen, rytmien ja äänteiden lorusoppaa ja nauttimaan
lastenkirjakurkkauksista lorutuokioihin Kuopion Perheentalolle!
Loruleikkioppaana Riikkamaria Korhonen. syyslukukauden 2022 ajankohdat löydät Kuopion Perheentalon Tapahtumakalenterista:https://www.kuopionperheentalo.fi/tapahtumat/

Aapelin satutunnit jatkuvat viime vuoden tapaan

Aapelin toiminnalliset satutuokiot jatkuvat keväällä 2023. Pyörön ja Jynkän lähikirjastoissa tuokiot ovat avoimia kaikille, mutta suunnataan eri ikäryhmille. Puijonlaakson ja Neulamäen lähikirjastojen satutunnit suunnataan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmille. Yksittäiset perheet ovat aina myös tervetulleita tuokiolle!

Tarkemmat ajankohdat ja paikat löydät Kuopion kaupunginkirjaston tapahtumista
https://kuopio.finna.fi/#lapset ja soittamalla lähikirjastoihin.

Tarina kantaa Sonkajärvellä ja Sukevalla

Aapeli aloitti syksyn 2022 aikana sisällöntuottajana Sonkajärvellä Tarina kantaa -hankkeessa. Hanke tarjoaa sanataidetta ja lukemaan innostamisen menetelmiä vuosien 2022-2023 aikana mm. lorutuokioiden, tunnetaito-, tietokirja-, runo- ja dekkarityöpajojen sekä draamakirjavinkkausten muodossa. Hanketta hallinnoi Sonkajärven kirjasto ja sen rahoittaa AVI. Aapelista hankkeessa mukana ovat Riikkamaria Korhonen, Sari
Siltavuori, Riitta Mäntylä, Merja Hynynen-Niskanen ja Riikka Viinikanoja.

VauhtiSankareiden liikunta ja kulttuuri -kerho jatkuu!

Aapeli on mukana  jo kolmatta kautta 7-12 vuotiaiden erityistä tukea tarvitsevien lasten liikunta ja kulttuurikerhossa. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin koulupäivän jälkeen Martti Ahtisaaren koululla. Ryhmään ovat tervetulleita myös muut kuin Martti Ahtisaaren koulun oppilaat.Lisätietoja ja ilmoittautumiset Päivi Partanen p. 044 718 2501, paivi.karoliina.partanen@kuopio.fi

Joko olet tutustunut alakoululaisten Lentoon! -lukudiplomeihin?

Lukudiplomit on suunniteltu hankkeen periaatteiden mukaisesti innostamaan lapsia ja nuoria, kasvattajia ja perheitä lukemisen äärelle. Luokka voi aloittaa opettajajohtoisesta koko luokan yhteisistä virittelevistä tehtävistä. Oppilas voi itse jatkaa helppojen
tehtävien kautta aina syventäviin asti. Lentoon! -lukudiplomit huomioivat myös perheet ja tarjoaa mukavia tehtäviä yhdessä tehtäväksi.

Lukudiplomisivut löytyvät verkkokirjaston Vinkkitori-osiosta:
Lukudiplomi 1. ja 2. luokille: https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi1-2
Lukudiplomi 3. ja 4. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi3-4
Lukudiplomi 5. ja 6. luokille https://kuopio.finna.fi/Content/lukudiplomi5-6

Sanataidekoulu Aapelin yhteistyö Kuopion kaupunginkirjaston jatkuu Lukukirjo-hankkeessa

Aiempina vuosina tutuksi tullut Lukukirjo-hanke jatkuu keväällä 2023 työpajoissa, joissa innostetaan lukemaan hankkeessa aiemmin kehitetyllä mallilla. Lukukummi tuo työpajoissaan mm. matkalaukullisen luettavaa luokkaan ja vinkkaa oppilaille täsmätoiveita. Hankkeessa mukana Aapelista sanataideohjaaja Riikkamaria Korhonen. Hanke on Kuopion kaupunginkirjaston hallinnoima ja AVI:n rahoittama.

Kielipolku toiminta jatkuu entiseen tapaan Pyörön alakoulussa

Sanataidekoulu Aapeli on jälleen mukana tukemassa kielellisistä kehitystä Pyörön alakoulussa. Taidekasvattaja työskentelee kevään aikana 2.-3. -luokkien parissa sanataiteen ja draaman menetelmin. Toiminnassa keskitytään sanoilla leikkimiseen, ilmaisun tukemiseen ja vuorovaikutustaitoihin. Taidekasvattajana Riikkamaria Korhonen.

Lukukummin vierailut Aurinkorinteellä jatkuvat

Aapeli on Kuopion Aurinkorinteen koulun lukukummi. Perinteisesti lukukummi vierailee sovituissa luokissa kahdesti lukuvuoden aikana, sekä pitää kevätjuhlassa Lukudiplomi -juhlapuheen.

Kurkista kirjavinkkejä lukemaan opetteleville!

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä raikkaat & runsaat kirjavinkkivideot juuri lukumeaan opetteleville. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla. Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Lainaa Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin satutuntipaketit

Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli on tuottanut yhteistyössä lainattavia satutuntipaketteja niin perheiden, kirjastojen kuin varhaiskasvatuksenkin käyttöön. Valmiit teemoitetut paketit sisältävät aiheeseen liittyvät kuva-/satu-, tieto- ja lorukirjat sekä loruleikkiohjeet. Tutustu paketteihin Kuopion kaupunginkirjaston YouTube -kanavalla.Linkit löydät Aapelin materiaaleista.

Yksi vastaus artikkeliin “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.