Historiaa

Poimintoja viime vuosilta:

Täältä voit kurkistaa Sanataidekoulu Aapelin lähihistoriaan. Tapahtumia, tempauksia, kursseja, työpajoja, kirjailijavierailuita, sanojen suihketta, kirjojen kipinöitä sekä loruilun iloa. Aapelin vuosiin mahtuu monta iloista kohtaamista sanojen ja kirjallisuuden äärellä.

LINKKI AAPELIN 10-VUOTISJUHLAJULKAISUUN: https://www.sanataidekouluaapeli.fi/juhlajulkaisu/

Kesän 2024 leirit

Kesällä Aapeli seikkaili jälleen Lasten yliopiston toteuttamilla leireillä sanataiteillen. Jo perinteeksi muodostunneet Tarinax -nuorten sanataideleiri sekä Maaginen metsä I & II lasten taideleirit täyttyivät jällen nopeasti.

Juho Rissasen 150-juhlavuotta juhlitaan Taidelokki Hönttiöisen ja taidepajojen merkeissä

Taidemaali Juho Rissasen juhlavuotta juhlittiin Kuopiossa ja maakunnassa taidetyöpajojen merkeissä lasten ja nuorten kanssa lukukaudella 2023-2024. Esiopetuksen ja 1.-4. luokkien työpajoissa tutustuttiin Rissasen tuotantoon Taidelokki Hönttiäisen johdattelemana. Työpajat pohjautuivat Tiina Kekäläisen lastenkirjaan Juho Rissanen ja taidelokki Hönttiäinen maailmalla. Draamaa, kuvataidetta, musiikkia ja sanataidetta hyödyntävissä työpajoissa painotettiin oppilaan omaa toimijuutta ja kokemuksellisuutta. 5.-9. luokkalaisten työpajoissa Rissasen tuotantoon tutustuttiin eri painotuksin: draamaa, kuvataidetta tai sanataidetta painottaen. Työpajat pohjauituvat Tiina Kekäläisen kirjaan JuhoRissanen – sisulla ja sitkeydellä. Juhlavuoden työpajat olivat osa laajempaa Kuopiossa tapahtuvaa Juho Rissasen juhlavuoden juhlintaa yhdessä Kuopion museon, taidemuseon, kaupunginteatterin ja kaupunginkirjaston kanssa. Aapeli oli mukana myös tuottamassa juhlavuoden lopuksi taidetyöpajoihin pohjautuvia materiaalipaketteja, joita voi lainata ryhmien tai luokkien käyttöön myöhemmin.

Aapelin ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö Lukuvimma-hankkeen äärellä

Aapeli on mukana toteuttamassa Kuopion kaupunginkirjaston Lukuvimma-hanketta, jonka rahoituksesta vastaa AVI. Lukuvimma vie kerran viikossa Aapelin sanataidekasvattajan ja kaupunginkirjaston kirjastotyypin Hatsalan yläkoulun 7. ja 8. eritysluokan oppilaiden pariin. Tapaamisissa etsitään ja tunnistetaan omia mielenkiinnon kohteita, joiden pohjalta oppilaille täsmävinkataan monipuolista nuorten kirjallisuutta. Lukuvimma-hanke etsii käytännön toimien, tehtävien ja oppilaiden yksilöllisen kohtaamisen kautta menetelmiä oman lukijuuden tukemiseen ja lukemisen innostamiseen. Toimintaa tarkastellaan ja muokataan yhdessä erityisluokanopettajien kanssa. Lukuvimma-hanke jatkaa Aapelin ja kaupunginkirjaston toteuttamaa kartoitusta erityisluokille suunnatusta lukemisen edistämisen ja tukemisen toimintatapojen etsimisestä. Aikaisempi Lukukirjo-hanke kohdistui alakoulun. Lukukirjo-hankkeen pohjalta Aapelin taidekasvattaja loi pohjaa erityistä vinkkaamista – käsitteeseen, joka pyrkii huomioimaan paremmin kirjojen ja lukemisen saavutettavuuden mm. lukivaikeus ja neuroepätyypillisten oppilaiden näkökulmasta.

Aapelin kummitoiminta laajeni yläkouluun syksyllä 2023

Sanataidekoulu Aapeli on toiminut Aurinkorinteen koulun kummina lähes koko toimintakautensa ajan. Kummitoiminnan puitteissa Aapeli tarjoaa kahdeksan työpajaa vaihtuvalle luokka-asteelle vuoden aikana. Syksyllä 2023 kummitoimintaa on myös Hatsalan yläkoululaisille.

Aapeli geokätköili hyperhiihtolmalla maaliskuussa

Hiihtolomalla Paukku Pakkaspupu johdatteli videon välityksellä arvoituksen äärelle Puijolle. Kätköstä löytyi  inspiraatiota omaan sanataiteiluun.

Pakkasjuhla 2024: TAIKASANAPAJA – NA-PA-SA-KA-TAI-JA!

Aapelin väki ja pakkasjuhlan vieraat loivat Pakkasjuhlassa Kuopion Brahenpuistossa sunnuntaina 28.1.2024 Pohjois-Savon pisimmän taikasanan. Taikasanapajassa tutkittiin tavuja ja taivuteltiin sanoja taikuuden tarkkuudella uuteen uskoon. Tavuvakan äärellä riitti penkojia koko juhlan ajan. Kiitokset kaikille maagisille osallistujille!

Lasten ja nuorten Kirjakantti 2023 rauhan ja luonnon asialla!

Kirjakantin perhepäivässä tutkittiin metsän ja arjen rauhaa 18.11.2023 Kuopion pääkirjaston lastenosastolla. Perhepäivän aikana suunnitettiin Onnipojan poluilla, tunnelmoitiin toiminnallisilla satutuokioilla sekä tehtiin ja tarkasteltiin Merkintöjä rauhasta KAUK -tilassa, jonka on luonut  kuva- ja sanataiteilija Riikka Viinikanoja yhdessä kirjakantti -työpajoihin osallistuneiden oppilaiden kanssa. KAUK -tila pohjautui tänä vuonna Johanna Venhon ja Sanna Pelliccionin teokseen Metsämuistikirja. Esillä kirjastolla nähtiin myös Pelliccionin Onni-poika kirjojen innoittamia tarinoita ja hirveä hirviö, jonka Pilke päiväkoti Valon lapset loivat Sanataidekoulu Aapelin Kirjakantti -työpajoissa.

Nuori kulttuuri -festival Kuopio 25.-27.5.2023

Vuoden merkittävin nuorten monitaidetapahtuma järjesttiin toukokuussa Kuopiossa! Sanataidekoulu Aapeli toimiiyhtenä sisällöntuottajana Nuori kulttuuri -festival Kuopiossa. Aapelin pajoissa luotiin sarjakuvahahmoja ja käisikirjoitusluonnoksia sekä rustattiin runoja. Runoja sai halutessaan esittää Kuopion kaupunginteatterin Queer-lavarunoillassa Open Stage -osuudessa.

Aapeli mukana Taide elää minussa -hankkeen kulttuurikummitoiminassa

Keväällä 2023 Sanataidekoulu Aapelin sanataideohjaajat kiersivät Taide elää minussa -hankkeessa kulttuurikummeina Rautavaaran, Siilinjärven Ahmon, Maaninkajärven, Vehmersalmen ja Riistaveden yläkouluilla. Siilinjärveläinen kulttuuriyhdistys KulttuuRilla ry on saanut rahoituksen Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:ltä lasten ja nuorten kulttuurin edistämiseen. Hanke tarjoili Kalakukko ry:n toiminta-alueen jokaiselle yläkoululle mahdollisuuden ilmaiseen kulttuurikummi -työpajaan. Aapelilaisten työpajoissa nuoret pääsivät pohtimaan ihastumisen sarjakuvamaailmaa tai yöllisiä olentoja ja ajatuksia sanoilla maalaten. Omia tunteita ja mielenkiinnon kohteita tutkailevissa pajoissa luotiin joko podcast tai minäkirja. KulttuuRilla ry:n hanke jatkuu vuonna 2024 toisen kulttuurikummin kanssa.

Runopaja tunteiden kaupungista

Siilinjärven kirjaston Runot, riimit ja räppi -hanke vei Aapelin huhtikuussa 2023 Vuorelan koululle, jossa 5-6 luokkalaiset pääsivät runopajan myötä monien tunteiden kaupunkiympäristöön. Runojen sanaruuhkasta löytyivät tunteelliset riimit ja säkeet?

Aapeli hääräili  lumiukko-puuhissa Pakkasviikolla

Aapeli vieraili Pakkasviikon keskiviikkona 25.1.2023 kahden satuhetken kera Hiltulanlahden perhepäivähoidon ja päiväkotiryhmien luona. Satuhetkissä loruiltiin ja tutusttiin lumiukkojen talviseen maailmaan. Aapeli ja lumiukot olivat mukana myös juhlimassa Brahen Pakkasjuhlassa sunnuntaina 29.1.2023 klo 14-16. Aapelin toimintapisteellä pohdittiin mm. missä lumiukko majailee kesällä, millaista kieltä lumiukko puhuu, miten pyöritään kuin lumiukko. Lumukkojen kirja- ja loruvinkit: – Okko Ilmosen -kirjat, Elina Komulainen & Johanna Heinonen, 2018, 2019 &2021 – Lumiukko + Lumiukko ja koira, Raymond Briggs 1979 & 2015 – Pupun luminen yllätys, Deutsch Georgiana & Edgson Alison, 2018 – Lumiyö, Sari Airola, 2022 – Tumps, tömps, Leena Junnila, Lits Läts Lätäkkö!, 2013 – Lunta putoo, Kaarina Helakisa, Niille joilla on nauravat korvat, 2008

Onnittelut kaikille Mestarisanastajille!

Onnittelemme yhdessä Kuopion kaupunginkirjaston ja Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman kanssa kaikkia Mestarisanastaja -kirjoituskilpaiIussa palkittuja ja kunniamaininnan saaneita ja kiitämme kaikkia osallistujia!

Saimme lukea hienoja ja mitä erilaisempia kirjoituksia, tutustua paikkoihin, hahmoihin, tapahtumiin ja kohtaloihin. Molempien sarjojen voittajat ovat runoja, jotka vahvoina ja omaäänisinä nousivat esille kirjoitusten joukosta.

 
8lk:
 
1. palkinto. Timo Saukkonen, Riistaveden yhtenäiskoulu 8A, Olipa Mäellä Tammi
 
2. palkinto. Hilma Korhonen 8D, Minna Canthin koulu, Tuhlaan elämääni
 
3. palkinto. Alma Tiitinen 8E, Hatsalan klassillinen koulu, Onnellista olkoon elämä
 
 
5lk
 
1. palkinto. Jasper Heikkinen 5B, Kalevalan koulu, Runo
 
2. palkinto. Jada Lundberg 5B, Kalevalan koulu, Tarina
 
3. palkinto. Neela Roslander 5A Kalevalan koulu, Unelmien päivä
 
 
Kunniamaininnat:
 
Aino Tuutti 8E, Minna Canthin koulu, Juna-asema
 
Iina Rissanen 8E, Minna Canthin koulu, Tyhjyys
 
Maija Helttunen 8D, Minna Canthin koulu, Hämäävät asiakkaat
 
Sara Pitkänen 8I, Minna Canthin koulu, Yksinäisten olentojen tarina
 
Emma Tuovinen 8E, Hatsalan klassillinen koulu, Lihasmuisti
 
Selma Löf 8E, Hatsalan klassillisen koulu, Tällaista loppua en osannut odottaa
 
Vilma Lindbom 8F, Hatsalan klassillinen koulu, Kaikki muuttuu
 
Nelli Kumpulainen 8E, Hatsalan klassillisen koulu, Taulun vanki
 
 
Lisäksi kaikkien ilmoitettujen osallistujien kesken arvotussa arvonnassa voitti kirjapalkinnon:
 
Vilma Kolehmainen 8C Hatsalan klassillinen koulu
 
ONNEA!

Sanan tilana metsä

Meidän Kuopio -festivaali järjestettiin Kuopiossa 13. – 28.8.2022 Aapeli oli mukana festivaalin päätöspäivän metsätapahtumassa Sanan tila -työpajallaan. Sanoille löytyi hyvin tilaa metsästä. Metsä sai osakseen niin hoitavia, puolustavia kuin ylistäviäkin sanoja.

Kirjakantissa 2022 käsittelyssä sanataide ja sanan tilat

Kirjakantin lauantaina 19.11. ohjelman aloitti pääkirjaston kokoussalissa klo 10 sanataiteeseen ja lapsiin ja nuoriin keskittyvä osuus, jota jatkoi Sanan tila -seminaari.

Sanataidekoulu Aapeli täyttää kuluvana vuonna 10 vuotta, johon liittyen kuultiin Anne Karjulan juhlapuhe Aapeli Aasta Iihin. Ensi esittelyssä oli myös Aapelin uusi räjähdysvoimainen digitaalinen juhlajulkaisu. Päivän aikana käytiin keskustelua sanataiteen merkityksestä Suomessa ja maailmalla. Mukana olivat kirjailija, sanataidekasvattaja, asiantuntija Pia Krutsin sekä kirjailija Minna Mikkanen, joita haastetteli Sari Siltavuori.

Sanataideohjaaja ja asiantuntijapsykologi Elina Komulainen MIELI ry:stä puhui teemasta lapset, nuoret ja tunteet. Ohjelma sisälsi Komulaisen kirjaan, Jyrkin mäki ja muita mysteerejä, liittyviä sanataidetehtäviä.

Sanan tila -seminaarissa käytiin kirjailijapuheenvuorojen höystämänä keskustelua sanojen tiloista, digimaailmasta, sananvapaudesta ja tasa-arvosta. Keskustelua kuljetti kirjailija Marjo Heiskanen ja ohjelma sisälsi myös pikantteja yllätyksiä runoimprovisaation muodossa. Mukana keskustelemassa olivat kirjailijat Jouni Tossavainen, Tatu Kekäläinen, Marko Kilpi, J.S Meresmaa ja Lauri Hei.

Tietokirjailija Pasi Klemettinen pohti omassa puheenvuorossaan, mikä yliluonnollinen paha meitä metsässä vaanii? Hänen uutuuskirja Kansanuskon yöpuoli esittelee yli 70 muinaista kammotusta! Seminaari jatkui vielä  Kristallisalissa, jossa käytiin keskustelua omaelämäkerrallisen kirjoittamisen äärellä mm. Leena Jokimaan ja Marja Lammen johdolla. Tilaisuudessa tehtiin myös lyhyitä sanataideharjoituksia Sari Siltavuoren johdolla.

Kurkista vielä striimattuja tunnelmia Kirjakantin  sivulta:  https://kirjakantti.fi/ohjelma/

Pahvikadun päivä ja yö -näyttelyt

Iisalmessa: 7.11.–20.11. 2022 Iisalmen kaupunginkirjaston lasten ja nuorten osasto Kuopiossa: 10.11.-25.11.2022 Jynkän lähikirjasto

Pahvikadun päivä ja yö -näyttelyt ovat rinnakkaisnäyttelyitä Kuopion pääkirjaston lasten ja nuorten osaston Pahvikaupungin sanaseikkailu -elämystilalle, joka avattiin Sanan tila -Kirjakantin päätapahtumassa. Soinlahden 3.-4. ja 5.-6. luokkalaisten Sanan tila -työpajoissa syntyi Iisalmen pahvikaduille mm. Lumimiehenkatu ja Suihkekujalle Keijuliina ja kaupungin oma haamupoppoo kokoontuu Haamujengintiellä ja Haamupadankadulla. Petosen, Puistokaupungin ja Jynkän perhepäivähoidun ryhmät rakensivat Sanan tila -työpajaoissa leikittävän Ruokala Joutsenen. Nnäyttely kustui leikkimään ja valmistamaan & myymään maittavia herkkuja. Maksuvälineenä toimi hymy tai kirjavinkki!

Aapeli 10-vuotta & Kirjakantti 2022: Sanan tila – Pahvikaupungin sanaseikkailu

 Kirja Astui Ulos Kansistaan ja muuttui kierrätyspahviseksi kaupungiksi Kirjakantissa 2022. Lasten ja nuorten kirjakantin KAUK-tilan innoittajina toimivat tänä vuonna Pia Krutsinin ja Jani Ikosen runokirja Kaupunki Kukaties sekä Antti Saarnion ja Cata Ahlbäckin Aavepoika Aapeli & Muinainen Metusalem.

Pahvikaupungin avajaiset Kuopion pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla olivat perjantaina 18.11 klo 15. Silloin voi pahvimökillä tavattiin mm. kirjailija Pia Krutsin.

Lauantaina 19.11. klo 11 – 15 vietettiin Kirjakantin perhepäivää, jolloin Sanataidekoulu Aapelin PopUp -pajassa päästiin sanailemaan Pahvikaupungin kierrokselle sanataideoppaan kanssa. Omatoimine seikkailu onnistui aina vuoden loppuun saakka.

KAUK tilan suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi sanataidekoulu Aapelin ohjaajat. Aapelin kanssa yhteistyössä tilaa toteuttamassa olivat Kuopion pääkirjasto sekä Steinerkoulun 4lk, Snellmaninkoulun 4B, Riistaveden yhtenäiskoulun 9lk draamaryhmä, Hatsalan klassillisen koulun 9E ja Upponallen päiväkodin esiopetusryhmä Runoratsut 1.

Pääkirjaston Kauk -tilan lisäksi myös Petosen, Puistokaupungin ja Jynkän perhepäivähoidon ryhmien työpajoista koostettiin leikittävä PAHVI-katukeittiö näyttely Jynkän lähikirjastoon 7.-25.11.2022.

 

3 x sanoja + minä, kuva, musa = Sanoissa koko maailma

Sanoissa koko maailma – on Itä-Suomen AVI:n rahoittama hanke nuorten aikuisten lukemaan innostamiseksi. Hanketta toteuttaa Kuopion kaupunginkirjasto yhdessä Sanataidekoulu Aapelin kanssa. Hanke alkoi lokakuussa 2021 kirjaston henkilökunnan koulutuksella. Koulutuksissa haettiin sanataiteen keinoilla käytännön työkaluja arkityöhön nuorten aikuisten parissa. Toinen koulutus pidettiin nuorten työpajojen jälkeen toukokuussa 2022.

Ensimmäiset viisi nuorille aikuisille suunnattua työpajaa järjestettiin marras-joulukuussa 2021 Tuusniemen ja Kaavin kirjastojen tiloissa. Keväällä 2022 työpajat siirtyivät Kuopion pääkirjastoon ja Pyörön kirjastoon. Työpajoissa käytiin läpi nuorten omia kokemuksia ja itselle tärkeiden asioiden merkityksellisyyttä sanataiteen ja muiden taiteiden keinoin; kohdattiin musiikki, kirjat, uutiset ja sarjakuvat omakohtaisesti ja löydettiin niiden maailma kirjastosta. Työpajoissa luotiin uutta, perehdyttiin olemassaolevaan, kuultiin toisten vinkit sekä oltiin vaan kahvia juoden ja jutellen.

Hanke kantoi vielä syksyyn 2022, jolloin Kuopion Vamoksen tiloissa järjestetiin vielä kolmen työpajan kokonaisuus. Hanke sai huikeaa palautetta ja yhteistyö nuorten ja kirjaston kanssa oli jälleen inspiroivaa.

Lasten yliopistolla tutkittiin Leonardon jälkiä virtuaalisesti

Etäohjattu Leonardon ihmeelliset keksinnöt -virtuaalikerho tarjosi syksyllä 2021 innostavaa tiede- ja taidekasvatusta yhdistävää toimintaa 7-11 -vuotiaille pikku-keksijöille. Leonardo Da Vincin hengessä tutkitttin luontoa ja sitä millaisia tunteita luonnon eri elementit herättävät. Kerhossa kohdattiin myös oikea tutkija!  Myös huoltajat saivat osallistua virtuaaliseen kerhotoimintaan. Vanhemmille virtuaalikerho tarjoili paitsi mielenkiintoista tietoa Leonardo Da Vincistä myös tukea lapsen oppimisen tukemiseen kotioloissa.

 Sanataidekoulu Aapelilla ensimmäinen kokopäiväinen työntekijä

Sanataidekoulu Aapeli on työllistänyt lähes kymmenvuotisen taipaleensa aikana verkostonsa kautta useita sanataiteen ammattilaisia erilaisissa hankkeissa, työpajoissa, harrastustoiminnassa ja kouluttajina. Aapelin sanataiteen ammattilaiset ovat kuitenkin tehneet työtä tähän saakka tilaus- tai hankekohtaisesti, pienempien toimieksiantojen merkeissä tai tuntityöläisinä. Hankkeista, tuntitöistä, pienistä puroista & palasista koottu työkenttä on sanataiteen ammattilaisille valtakunnallisestikin varsin tuttua. Siksi Aapeli ja sen yhteistyökumppanit riemuitsevat, kun Aapeli sai elokuussa ensimmäisen kokoaikaisen työntekijän riveihinsä. Onnea Aapeli ja Riikkamaria! Elokuussa 2021 kokoaikaisena sanataideohjaajana aloittaneen Riikkamaria Korhosen työnkuva Aapelissa koostuu useista eri yhteistyöhankkeista, toimeksiannoista ja vastaavan ohjaajan työstä. Riikkamaria on jo entuudestaan pohjoissavolaiselle sanataideväelle tuttu. Aapelin väki iloitsee Aapelin ja sanataiteen myönteisestä kehityksestä Suomessa. Malja sanataiteen ja lukuinnostamisen nosteelle!

Lasten ja nuorten Kirjakantti oli kartalla 20.11-31.1.2021

Laura Ertimon ja Satu Kontisen Lumotun maan kartasto astui ulos kansistaan Kuopion pääkirjaston lastenosastolla marraskuun lopulla. Lumotun maan kartasto kutsui koko perheen suunnistusseikkailuun Kirjakantin perhepäivässä lauantaina 20.11.2021. Omatoimisesti suunnistus jatkui avajaisten jälkeen aina tammikuun 2022 alkuun saakka. Karttamökin suunnittelu ja toteutus oli Sanataidekoulu Aapelin ohjaajien käsialaa. Aapelin kanssa yhteistyössä tilaa toteuttamassa olivat myös Kuopion kaupungin pääkirjasto sekä Maaninkajärven koulun 5. ja 6. luokat.

 Aapeli tarjoilI lorumaistiaisia Vauvapuistossa syyskuussa 2021!

Perjantaina 24.9. 2021 vietettiin valtakunnallisesti vauvan päivää ja tämän vuoden teemana on Monenlaiset kasvot – monimuotoiset perheet. Kuopiossa vauvan päivää juhlittiin Snellmanin puistossa klo 10-12. Tapahtuma kutsui vauvaperheitä yhteen ja tutustumaan eri toimijoiden toimintaan. Sanataidekoulu Aapelillakin oli oma koju tapahtumassa, jossa tarjoiltiin paikan päällä nautittavia ja kotiin vietäviä lorumaistiaisia.

Heinäkuussa 2021 kujeiltiin ja kirjoitettiin harakanvarpaita Kuopion korttelimuseolla

Sanataidekoulu Aapeli oli mukana Teatteri Tien teatterivierailun Henkilö V ja Vinsentti tunnelmissa Kuopion korttelimuseolla heinäkuun lopussa. Ennen ensimmäistä Henkilö V:n näytöstä Aapeli tarjoili maksuttomia sanataidekujeita ja harakanvarpaiden tulkintatuokioita lapsille ja lapsenmielisille.

Aapeli vieraili Riistaven yläkoululla kevään viimeisellä kouluviikolla

Riistaveden yläkoululla suunnattiin lukukauden 2020-2021 lopuksi katse metsään. Metsä -teeman ympärille kietoutuvassa työpajassa tutkittiin Leonardo Da Vincin tarkkuudella, sanataiteillen ja kaikilla aisteilla puiden lehvästöjen valoja sekä varjoja. Työpajan sisällöt ammensivat innoitusta Kuopion  tiedon ja tarinoiden talon Kantin  Leonardo -näyttelyn teemoista. Työpajan tuotoksista koostetiin myös näyttely Kuopion kaupunginkirjaston lastenosastolle.

Uppiksen tarinoita kuultiin Kauppakeskus Minnassa lauantaina 29.5.2021

Oletko jo nähnyt peipposen? Tiesitkö, että Uppo-Nalle pelkäsi peipposia? Näitä ja muita pohdittiin lauantaina 29.5 Minnan tarinatuokiolla. Koko perheen tarinatuokiossa luettiin Elina Karjalaisen UPPO-NALLE -satuja ja riimitteltiin runoja yhdessä. Samalla syntyi myös luomoavia lorupeiton palasia. Uppis-hetken tarjoili Minna Canthin talo ry:n Kanttilan popup – kirjakahvila Kauppakeskus Minnassa.

Maagisen metsän seikkailut jatkuivat jälleen!

Puijon metsässä on aikaisemminkin tavattu haltijoita ja peikkoja. Maagisen metsän retkue säntäsi myös kesällä 2021 haltijoiden maille tulkitsemaan haltijakieliä, tunnistamaan peikkoja ja muuta maan väkeä. Matkalle lähtiessä retkikuntalaiset vihittiin ikiaikaisten loitsujen voimin näkijöiksi ja tietäjiksi. . Leirin päätöspäivänä leiriläiset pääsivät esittelemään leirin aikana syntyneitä tuotoksia. Maagisessa metsässä hyödynnettiin sanataidetta, ympäristökasvatusta, kädentaitoja ja draamaa.

Nuorille sanataidetta ja pelillisiä ilmaisutaitoleirejä kesällä 2021 Kuopiossa

Tarinax- tai Pelillinen ilmaisutaitoleirit vastasivat kesän peli- ja tarinakysyntään Kuopiossa. Pelillinen ilmaisutaitoleiri 9–13-vuotiaille keksijöille tioteutettiin kesäkuussa 2021 Kuopiossa.  Ilmaisutaitoleireillä keksittiin omia esityksiä, hahmoja , pelejä ja pidettiin hauskaa Leo N. Ardon hengessä. Leo N. Ardon henkilöllisyydestä saattoi päästä syvemmin poerille Tiedon ja tarinoiden talo Kantin näyttelyssä Leonardo. Tarinax – sanataiteen kesäkurssilla sanataiteilivat yli 13-vuotiaat sananiekat. Leirillä kirjoitettiin omia tarinoita, luotiin omia hahmoja ja maailmoja käyttämällä useita erilaisia taidelähtöisiä työtapoja. Leirit toetutettiin SnellmanEDUn Lasten yliopiston ja nuorten tiedtpoiminnan puitteissa.

Lasten ja nuorten sanataideohjaajan koulutuksesta valmistui uusia sanataideohjaajia toukokuussa 2021

Snellman kesäyliopiston järjestyksessään viides  Lasten ja nuorten sanataideohjaajakoulutus luotsattiin kunnialla päätökseen poikkeusoloista huolimatta. Lähes kokonaan etänä toteutetussa koulutuksessa tutkitiin monipuolisesti sanataideopetuksen eri mutoja, lasten- ja nuorten kirjallisuutta sekä sanataideopattamisen pedagogiikkaa. Onnittelut kaikille uusille sanataideohjaajille!

ELÄKÖÖN TARINAT! -webinaarissa & työpajoissa tutkittiin taidetta, luontoa, kieltä ja keksintöjä monikielisesti

Sanataidekoulu Aapelin kansainvälisessä webinaarissa ja Kettuli-työpajoissa tutkittiin taidetta, luontoa, kieltä ja keksintöjä mopnikielisesti perjantaina 7.5. 2021. Webinaari kokosi kieli-ilottelun & Kettuli -tarinan äärelle kuulujoita ainakin Suomesta ja Kreikasta.

Pakkaspäivillä 2021 seikkailtiin tulikonpolulla: pakkastarina ja tehtävät kurkittavissa edelleen Kettuli ja kadonnut viisari -videolinkistä

Kuopion kaupungin perinteiset Pakkaspäivät levittäytyivät tänä vuonna Kuopion Brahenpuistoon Tulikko -valoteoksen muodossa 25.-31.1.2021. Blue sounds -kollektiivin teoksen innoittamana myös Pakkaspäivien toiminnallinen tehtäväpolku Brahenpuistossa vei  värien, pakkasen ja revontulien jäljille. Tulikonpolun mielikuvitutusta kutittelevien & pakkasenmaukkaiden tehtävien äärelle saattoi löytää sujahtamalla puiston labyrinttiin. Mihin oli pakkanen piilotettu? Mihin ukko ujutettu, mihin kettu kadotettu, tulet taivahan taottu? Pakkaspäivien tunnelmia ja tehtäviä löytyy tarinanälkäisille edelleen verkosta: Sari Siltavuoren ja Jasmin Saarelan Kettuli ja kadonnut viisari seikkailee pakkasenraikkaalla videolla, jonka linkin voit löytää Kuopion kaupungin seinältä sekä Aapelin materiaalit -osiosta. Kettulin videolinkistä löytyy myös aiheeseen liityviä tehtäviä, jotka soveltuvat niin varhaiskasvatusryhmien, alakoulun kuin perheidenkin hyödynnettäväksi.

Koko perheen KAUK -tila ilahdutti Kuopion pääkirjastolla vuoden 2020 loppussa

Lasten ja nuorten kirjakantissa tutustuttiin marraskuussa kirjailija ja kuvittaja Lena Frölander-Ulfin tuotantoon. Perhepäivää vietettiin Minä, Muru ja metsä -teoksen pohjalta luodun mystisen elämystilan avaamisen merkeissä. Metsän äänet ja varjot leikkivät kauniissa ja jännittävässä maailmassa, jossa pelot, uteliaisuus ja tähtitaivaan lohdullinen tuike kietoutuivat lumoavasti yhteen. Tila oli avoinna Kuopion pääkirjaston lastenosaston taaperotilassa marraskuun lopusta vuoiden loppuun. KAUK-tilassa ihastutti myös kuvataiteilija Riikka Viinikanojan tilausteos Minä ja metsä, sekä muusikko Antti Raekallion ääni-installaatio, jotka syntyivät Frölander-Ulfin teoksen innoittamana. Satu Minä, Muru ja metsä oli kuunneltavissa elämystilassa Anne Karjulan lukemana. KAUK-tilan suunnittelu ja toteutus:  Anne Karjula, Riikkamaria Korhonen, Sari Siltavuori ja Riikka Viinikanoja. Äänimaailma: muusikko Antti Raekallio. Sanataidekoulu Aapelin kanssa yhteistyössä tilaa toteuttamassa myös Kuopion pääkirjasto ja Lastenkulttuurikeskus Lastu.

Lasten Kirjakantti -työpajat menivät päin pelkoja marraskuussa 2020

Lasten kirjakanttityöpajat 2020 toteutettiin tänä vuonna etänä kuopiolaisen Pyörön koulun 3-4lk kanssa. Sanataidetyöpajoissa heittäydyttiin pelkojen ja niiden voittamisen teemoihin Lena-Frölander Ulfin teoksen Minä, Muru ja metsä pohjalta. Oppilaat pääsivät myös osallistumaan samasta teoksesta luotavan KAUK -tilan toteutukseen. Elämystila oli esillä 24.11. 7.1.2021 Kuopion pääkirjaston lastenosaston taaperotilassa. Työpajarupeaman päätteeksi oppilaat tapasivat virtuaalivierailulla kirjailija Lena Frölander-Ulfin. Sanataidetyöpajan ohjaajana ja kirjailijan haastattelijana Sari Siltavuori.

Lue minut -sanataidenäyttely ilahdutti kuopiolaisia Korttelimuseossa

Kuopiossa päästiin sujahtahtamaan kirjan kansien sisään Lue minut -sanataidenäyttelyssä  tammikuussa 2021. Lue minut -kiertonäyttely on oodi kirjoille, tarinoille ja inspiroitumiselle. 7-14 vuotiaille suunnattu toiminnallinen näyttely perustuu kuvittaja Sanna Pelliccionin ideoimaan samannimiseen kirjaan, jonka kuvituksiin Siri Kolu on tehnyt tekstit ja inspiraatiotehtävät sanataideharjoituksineen. Kiertonäyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Sanna Pelliccioni ja Lastenkulttuurikeskus Pessi.

Lasten Kirjakantti -työpajat toteutettiin etänä marraskuussa 2020

Lasten kirjakanttityöpajat 2020 toteutettiin tänä vuonna etänä kuopiolaisen Pyörön koulun 3-4lk kanssa. Sanataidetyöpajoissa heittäydyttiin pelkojen ja niiden voittamisen teemoihin Lena-Frölander Ulfin teoksen Minä, Muru ja metsä pohjalta. Oppilaat pääsivät myös osallistumaan samasta teoksesta luotavan KAUK -tilan toteutukseen. Elämystila on esillä 21.11.2020 lähtien Kuopion pääkirjaston lastenosaston taaperotilassa. Työpajarupeaman päätteeksi oppilaat tapasivat virtuaalivierailulla kirjailija Lena Frölander-Ulfin. Sanataidetyöpajan ohjaajana ja kirjailijan haastattelijana toimi Sari Siltavuori.

Aapeli & Aapeli kummipajoissa Aurinkorinteellä sekä Aavekartanossa Kuopion kansalaisopistossa

Haamu Kustannus lahjoitti Sanataidekoulu Aapelille Antti Saarnion kolmiosaisen Aavepoika kirjasarjan, jonka ensimmäinen osa pääsee heti tuoreeltaan vierailemaan Sanataidekoulu Aapelin kummikouluun Aurinkorinteelle sekä Kuopion kansalaisopiston Aavekartano-lyhytkurssille. Aurinkorinteen koulun 3. luokkien lukukummityöpajajoissa selviteltiin, miksi kummituksia ei näe ja mikä jännityksessä ja pelottavassa tunnelmassa kiehtoo? Sekin selvisi, mitä kummitukset itse pelkäävät? Samalla viikolla koulussa vietettiin yö-teemaista kirjallisuusviikkoa. Aavekartanossa mm. kutkuteltiin kummitusten kulinaristisia tottumuksia makunystyrät kihelmöiden. Syksyn hämärässä kummitusten pariin johdatteli Antti Saarnion kirjoittama ja Cata Ahlbäckin kuvittaman Aavepoika Aapeli ja Mörkölinna. Aavepoika Aapeli seikkailee tulevaisuudessakin sanataidekoulumme matkassa muiden Saarnion kirjojen kautta.

Pohjantien koulun sanataidekerhossa maisteltiin suomen kieltä monin tavoin lukuvuonna 2020-2021

Kalevalan koulun Pohjantien yksikössä kokoontui lukuvuonna 2020-2021 sanataidekerho suomea toisena kielenä puhuville lapsille.  Kerholaiset olivat 7-10 vuotiaita, joiden suomen kielen opettelu on vasta alkutaipaleella. Kerhossa oli oppilaita kahdeksasta eri maasta ja kulttuurista. Kerhossa sanataiteiltiin suomeksi ja tarinoitiin monin eri tavoin sanoja, kuvia, musiikkia, draamaa, piirtämistä, leikkiä ja loruleikkejä hyödyntäen. Kerho-ohjaajana toimi koko lukuvuoden ajan sanataideohjaaja Riitta Mäntylä. Toimintaa rahoitti Itä-Suomen Aluehallintovirasto.

Aavepoika Aapeli kohtasi Aapelin

Antti Saarnion Aavepoika Aapeli matkasi Aapelin luo lokakuussa 2020. Haamu-kustannuksen kirjapaketista paljastui joukko hyytäviä seikkailuja jännityksennälkäisille sanataiteilijoille. Aavepoika Aapeli seikkailee jo kolmessa teoksessa, jotka nostavat syyspimeillä niskakarvat pystyyn mm. Aurinkorinteen koulun lukukummi-työpajoissa. Lisää Aapelin & Aapelin yhteisiä seikkailuja on tulossa piakkoin, joten valmenna pelkokerrointasi ja pysy kuulolla: HU-HUU!

Karttulan Luovuutta laavuilla -tehtävät kutsuivat leikkimään & sanataiteilemaan ulkona

Sanataidekoulu Aapelin sanataide- ja taidetehtävät pistivat perheet ja ajatukset liikkeelle Karttulan laavuilla. Laavujen luovat tehtävät löytyivät syksyllä keväällä 2020 Pörönmäen ja Keihäsjoen laavupaikoilta sekä Airakselan seurantalolta. Tehtäväpisteillä mm. etsittiin kavereita Pörönmäen kuuluisalle Ori Erakolle, oltiin ”puuna ja punatulkkuna” sekä ”kurkoteltiin kuuseen”. Tätä aktiviteettia ei koronakaan rajoittanut.

Poikkeustoimet vaikuttivat myös syksyllä Aapelin ja yhteistyökumppanien toimintaan

Suuri osa Sanataidekoulu Aapelin toiminnasta tapahtuu kouluissa, päiväkodeissa ja muissa yhteisöissä. Koronaviruksen aiheuttamien poikkeustoimien vuoksi valtaosa Aapelin toiminnasta oli kevään 2020 ajan tauolla ja osin poikkeustoimet vaikuttivat myös syksyn toimintaan. Osa ryhmistä toteutettiin verkkovälitteisesti, osa livenä koronaohjeet huomioiden. Syksyn toiminnasta ja  poikkeusjärjestelyistä saat edelleen tietoa sekä Aapelin verkkosivuilta, että Aapelin yhteistyökumppanien omilla kanavilla.

Tähtilukijat -hanke elävöitti kirjaston lastenosastojen toimintaa 2019-2020

Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin yhteistyöhanke innosti 5-8 -vuotiaita kirjojen äärelle ja lukemiseen. Hakkeessa taidekasvattaja jalkauti syksyn 2019-2020 aikana 8 lähikirjastoon ja yhdessä henkilökunnan kanssa suunnittellen ja toteuttaen erilaisia tapahtumia ja työpajoja. Toiminnan tavoitteena oli lukemiseen innostaminen jo varhaislapsuudesta lähtien. Hanke tarjosi jokaiselle ikäryhmälle räätälöidyt ja elämykselliset lukuvinkit ja toiminnalliset kirjastonkäytön esittelyt. Hankkeen toisena tavoitteena oli kouluttaa kirjastojen henkilöstöä sanataidetyöhön ja integroida sanataide kirjastoon. Jynkän lähikirjasto aloitti Tähtilukijat -työpajat syyskuussa 2019, jonka jälkeen olivat vuorossa Kaavin, Nilsiän ja Puijonlaakson lähikirjastot. Kevät 2020 alkoi Pyörön lähikirjastosta ja keskeytyi poikkeustoimien vuoksi. Hanke saatiin maaliin poikkeusjärjestelyin ja hankkeen kirjavinkkivideot ilahduttavat nyt Kuopiolaisia pikku-lukijoita ja kasvattajia kuopion kirjaston YouTube -aknavalla: https://www.youtube.com/channel/UCHtc3X4BZbAfq559LXZM_rg Tähtilukijat -hankkeen taidekasvattajana toimi Riikkamaria Korhonen, joka on työskennellyt useita vuosia mm. alle kouluikäisten sataiteen parissa lorukurssien ja toiminnallisten satutuntien ohjaajana sekä kiertänytvinkkaamassa alakouluissa Lukukipinää -draamavinkkausta.

PAKKASJUHLA 2020 SIIRRETTIIN HIIHTOLOMAVIIKOLLE: Brahen puisto täyttyi oudoista tumeroita ja hiiviöistä

Sanataidekoulu Aapelin perinteisellä sanataidepisteellä etsittiin Pakkasjuhlassa hangissa haahuilevia kummatuksia sekä sanoiksi puettuja KammOtuksia. Rohkeat lapsen ja perheet keksivät ja muovailivat suojalumesta toinen toistaan röhnömpiä ja huuhumpia tumeroita ja hiiviöitä, joilla nimetkin olivat kummia ja kammoja. Otukset naamoineen voiot yhä bongata Aapelin facebook-sivulta, joten käy kurkkaamassa! Sanailuun ja kuvailuun innoittivat Reetta Niemelän & Marjo Nygårdin teoksen KammOtukset!

Aapeli Pyörön kielipolulla

Sanataidekoulu Aapeli oli mukana tukemassa kielellisistä kehitystä Pyörön koulussa lukuvuoden 2019-2020 aikana. Taidekasvattaja työskenteli ekaluokkalaisten parissa sanataiteen menetelmin n. kerran kuussa. Toiminta keskittyi syksyllä puheenkehityksen ja ilmaisun tukemiseen ja keväällä mukaan tulivat yhteistoiminnalliset menetelmät isommassa ryhmässä sekä yhteisen taideteoksen tuottaminen. Sanataide, ilmaisutaito ja loruleikit rytmittivät ja elävöittivät ryhmän yhteistä toimintaa. Taidekasvattajana Riikkamaria Korhonen.

Pakkasviikolla 2020 talviseikkailua satu- ja lorutuokioilla

Pakkasviikon toiminnalliset satutunnit Vehmersalmen ja Maaningan kirjastoissa ti 21.1. ja pe 24.1.  veivät Sanna Pelliccionin luoman Onni -pojan matkassa talviseikkailuun. Metkojen ja jännien loruleikkien äärellä seikkailtiin pääkirjaston lastenosastolla la 25.1. klo 10.30-11. Eskareille sekä 1-2 -luokkalaisille suunnatut elämykselliset satutuokiot sekä koko perheelle suunnattu lorutuokio nautittiin sanataidekasvattaja Riikkamaria Korhosen seurassa.

Kirjakantin perhepäivä ja nuorten Kirjakantti -työpajat keräsivät lähes 400 lasta, nuorta ja aikuista sanataiteen äärelle marraskuussa 2019

Kuopion pääkirjaston uudistetulla lastenosastolla keräiltiin vallattomia sanoja Suomen supernaisten hengessä ja Tulikettu Piili von Xonduksen innoittamana! Sari Siltavuoren Tulikettu -näytelmän lauluja ja tanssia kuultiin lastenosaston uudella lavalla Teatteri Hermannin esittämänä. Lisäksi Tulikettu -teoksen upea Jasmin Saarelan kuvitus leiskui lastenosaston kuvitusnäyttelyssä koko Kirjakantin ajan. Sanataidekoulu Aapelin perinteiset Kirjakantti -työpajat jalkautuivat tällä kertaa  yläkouluihin. Pajoissa tutustuttiin kauhun ja jännityksen maailmaan Anne Leinosen ja Mervi Heikkilän Kauhumaan kartta – kirjoita jos uskallat -kauhukirjoitusoppaan johdolla ja väsättiin viestejä nuorten maailmasta sarjakuvan keinoin Jyri Paretskoin K15 -kirjasarjan innoittamana. KAUHEETA KIRJOTTAA ja WHATS’S UP? -työpajojen menossa olivat mukana myös itse kirjailijat Anne Leinonen ja Jyri Paretskoi. Saamapuolella tällä kertaa  olivat Vehmersalmen ja Juankosken yläkoulut.

AvoT -avoin taidekasvatusmalli esillä kansainvälisessä lastenkulttuuriseminaarissa

Kuopion kaupungin, Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Sanataidekoulu Aapelin varhaiskasvatukseen suuntautunut AvoT – avoin taidekasvatusmalli on saanut runsaasti kiitosta kentällä niin taidepedagogiseen työskentelyyn osallistuneilta lapsilta, perheiltä kuin varhaiskasvtuksen työntekijöiltä. Malli on herättänyt kiinnostusta myös muissa kunnissa ja kulttuuritoimijoissa. AvoT -avoin taidekasvatusmalli oli esillä myös Tampere -talossa järjestettävän Children’s Culture Forumin puheenvuoroissa 30.9 – 1.10.2019. AvoT valittiin seminaariin mukaan lähes sadan kansainvälisen hakijan joukosta.

Lapset ja nuoret sanataiteilivat jälleen KYSillä marraskuussa 2019

Supersyysloman perinteiset sanataidetuokiot rantautuivat KYSin lasten osastolle viikoilla 43-44, kun pienet potilaat palailivat kotilomilta sairaalaan. Arkeen paluu pehmentyi tarinoita tehden ja runoja rustaillen.

Kuopion pääkirjaston uudella lasten- ja nuortenosastolla luotiin sarjakuvaa nuorten kanssa ja loruseikkailtiin koko perheen voimin marraskuussa 2019

Uudistunut pääkirjaston lasten ja nuorten osasto avautui vihdoinkin Kuopiossa marraskuun alussa! Sanataidekoulu Aapelin kanssa koko perheen lorutuokiolla la 9.11. klo 10-10.30 ja nuorten sarjakuvapajassa klo 13-16 tutustuttiin uuteen tilaan ja sanataiteen mahdollisuuksiin. Lorutuokiolla perhe pääsi lentomatkalle ja iloisen auton kyytiin. Tuokiolla kesytettiin myös kiukkupusseja kesytettäväksi, joten huurivarpaitakin tarvittiin leikkiin mukaan. Sarjakuvapajassa syntyi sarjakuvahahmoja niin omasta päästä kuin sarjakuvakirjojen innoittamana. Lorutuokion ja sarjakuvapajan oppaana toimi Sanataidekoulu Aapelin taidekasvattaja Riikkamaria Korhonen.

Lasten yliopistossa runsain mitoin sanataidetta kesällä 2019

Kuopiossa sanataiteiltiin perinteiseen malliin kesällä 2019 eri ikäisten sanataiteilijoiden kanssa monenlaisissa ympäristöissä. Perinteiset monitaideleirit Maaginen metsä I  ja II (kesä-&elokuussa) tarjoilivat hatioitumisia Puijon metsän tarinoista ja metsän miniatyyrimaisemista. Kesäkuun alussa Tarinax -kurssilla nuoret saivat kirjoittaa elämäänsä uusia sivuja ja uusi innovaatio Tiedekyläseikkailu kutsui perheet jännittävien arvoitusten äärelle Kuopion yrityskylään. Yhteistyössä leirien ja kurssien suunnittelussa ja toteutuksessa: Sanataidekoulu Aapeli ja Lastenkulttuurikeskus Lastu.

Lukukipinää pojille – draamavinkkaus

Tammi-helmikuun tuiskuissa ja pakkasissa kunnasta toiseen loikkinut Kuopion kaupunginkirjaston Lukuloikkia Savossa hanke vei Keiteleen, Vesannon, Tervon, Karttulan, Maaningan, Rautalammen ja Suonenjoen alakoulujen neljäsluokkalaisille lukukipinää ja -intoa uudella ja tuoreella tavalla. Intensiiviset katseet, keskittyneet ilmeet ja kysymykset ”Mistä näitä kirjoja saa?”, olivat lupaavia merkkejä vinkkaushetken päätteeksi. Draamavinkattavana oli vuoden 2018 kuumimpia suomalaisia lasten- ja nuortenkirjoja: Sählymestarit, Kepler62, Noitapeili, Laulavat lenkkitossut, Kahden maan Ebba ja Tähtitrio. Vinkkauksessa hyödynnettiin draaman keinoja ja opettajaroolissa työmuotoa, joka on rakennettu erityisesti houkuttelemaan ja koukuttamaan poikia kirjojen äärelle.

Iisalmen Perheentalolla ihmeteltiin tunteita Satun ja Aatoksen kanssa

Aatos kutsui maalis-toukokuussa 2019 4-6-vuotiaat  jakamaan aatoksia & tunteita yhdessä vanhempien, mummin, ukin, kummin ja muiden läheisten kanssa. Iisalmen Perheentalolla iloinen Satu ja Aatos- kerho joukko kokoontui yhteensä viisi kertaa.

Pakkasjuhlassa muisteltiin Opri-kissan ja mummon kanssa

Talviset muistot heräsivät henkiin ja Opri seikkaili yhdessä mummon ja menneisyyden ystävysten kanssa Brahenpuiston Pakkasjuhlassa sekä kirjaston satutunnin nukketeatterilla elävöitetyllä satutunnilla pakkasviikolla 2019. Mukana seikkailussa myös Kuopion kaupunginteatterin teatterilaatikko.

Näyttely ja Lasten Kirjakantti:  POP!  Muotoilua Réka Királyn kanssa

Kuopion pääkirjaston lastenosastolla oli nähtävänä koko marraskuun 2019 ajan näyttely Réka Király – lastenkirjakuvituksia. Réka Királyn kuvitusnäyttelyssä oli esillä 12 alkuperäisteosta, joissa muodot leikkivät ja mielikuvitus lentää. Myös Kirjakantin perhepäivää vietettiin muotoja, ympäristöä ja sanoja tutkien kirjailija-kuvataiteilija Réka Királyn johdolla.  Hahmo -työpajoissa alakoululaiset tutkivat muotoja yhdessä taiteiljan johdolla ja Aapelin omassa POP! non-stop -sanataidenurkassa tutkimuksia jatkettiin yhdessä sanataideohjaajien kanssa. Réka Királyn kirjalijakuva tuli tutummaksi rennossa Sanataidekoulu Aapelin haastattelussa. Király on kuvittaja, kuosisuunnittelija ja kirjailija. Perhepäivien sisällön toteutti Sanataidekoulu Aapeli yhteistyössä Kuopion kaupungin, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen ja Lastenkulttuurikeskus Lastun kanssa.

Keinuhevosen kengittäjä -perhekonsertti virkisti kirjaston, kaupunginorkesterin ja Aapelin yhteistyötä

Kuopion kaupunginorkesteri ja Aapeli ovat jälleen lyöneet hynttyitä yhteen kaupunginorketerin kummilapsitoiminnan tiimoilta. Marraskuussa 2018 Keinuhevosen kengittäjä -perhekonserttiin otettiin varaslähtö samannimisissä lorutuokioissa. Keinohevosen hurjaan kyytiin saivat hypätä vuonna 2017 syntyneet lapset ja heidän perheensä. Lorutuokiot tuotetiin yhteistyössä Sanataidekoulu Aapelin, Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Edelllisellä kerralla Aapeli ja Kaupunginorkesteri viimeistelivät vuonna 2009 syntyneiden kummilasten matkan lasten yhteisöteoksella,  jonka pohjalta syntyi myös musiikkiteos.   Lasten teoksen pohjalta orkesterin oboen varaäänenjohtaja Dimas Ruiz Santos sovitti teoksen sinfoniakokoonpanolle. Taikaseinä -teoksen kantaesitystä juhlistettiin Kuopion musiikkikeskuksella 18.5.2016. Samassa tilaisuudessa 6-vuotisen kummilapsitaipaleen kulkeneet lapset saivat käteensä todistuksen musiikillisesta matkastaan Kuopion kupunginorkesterin kanssa. Tilaisuudessa kuultiin luonnollisesti myös kummipajoissa syntyneitä myrskytarinoita sekä kalajuttuja, joita voit vilkaista muistin virkistykseksi Aapelin julkaisukanavalta.

Äidin Taskussa sanataideryhmä Tyttöjen Talolla

Äidit pääsivät sanataiteen äärelle jakamaan kokemuksiaan äitiydestä keväällä 2018. Äidin Taskussa sanataideryhmä tarjosi työkaluja synnytyskokemuksen ja sen jälkeisen ajan käsittelyyn itsenäisen työskentelyn kautta ja ryhmän vertaistuella sekä ammattilaisten ohjaamana. Luovalle ja elinvoimaiselle mallille on tulossa myös jatkoa.

Sanataidekoulu Aapelin toiminta virkisti ja lohdutti KYSin lapsia perinteiseen malliin syyslomalla 2018

Jo perinteeksi muodostuneet Aapelin syysloman sanataidetuokiot KYSin lastenosastolla veivät lapset mukanaan tänäkin vuonna tarinoiden maailmaan. Vuosien varrella hetket ja kohtaamiset tarinoiden ja tarinoinnin äärellä ovat tarjonneet lapsille ja heidän perheilleen ikimuistoisia hetkiä, arjen iloa ja lohtua.

Sanataidekoulu Aapelin toiminta virkisti ja lohdutti KYSin lapsia perinteiseen malliin syyslomalla 2018

Jo perinteeksi muodostuneet Aapelin syysloman sanataidetuokiot KYSin lastenosastolla veivät lapset mukanaan tänäkin vuonna tarinoiden maailmaan. Vuosien varrella hetket ja kohtaamiset tarinoiden ja tarinoinnin äärellä ovat tarjonneet lapsille ja heidän perheilleen ikimuistoisia hetkiä, arjen iloa ja lohtua.

Sanataidetta kirjoituskärpäsen puraisemille lapsille ja nuorille

Suositut Lasten yliopiston Maaginen metsä &Tarinax! -sanataideleirit saivat kesällä 2018 rinnalleen uusia kumppaneita, kun Iisalmessa sukellettiin sarjakuvan saloihin.  Ala- ja yläkouluikäisten leirit ovat kasvattaneet vuosi vuodelta suosiotaan ja Aapelin lapset ja aikuiset odottavat jo innolla tulevaa lukukautta ja seuraavaa kesää. Syyslukukaudella Lasten yliopistossa alkaa verkkokurssi nuorille sekä Aapelin omat alakoululaisten sanataideryhmät Iisalmessa ja Lapinlahdella sekä Tarinajengi, joka jatkaa tuttuun tapaan  Kuopion kansalaisopistolla. Kurkkaa tiedot Aapelin kursseista ja ilmoittaudu mukaan!

Vanhan pihan aarre -leiri kutsui kuuntelemaan kivien salaisuuksia Lastuun kesällä 2018

Lastenkulttuurikeskus Lastun, Kaskikuusen kansalaisopiston, Lapinlahden nuorisotoimen ja Sanataidekoulu Aapelin perinteinen leiri Lapinlahden Lastussa kutsui tänä kesänä tutkimaan kivien tarinoita. Kivien voimapiirillä kuultiin leirin aikana niin loitsuja kuin tarinoitakin mystisten kivien maailmasta.

Somekiusaamista käsittelevä työpaja kiersi Pohjois-Savon yläkouluissa syksyllä 2017

Sivuhenkilönä somessa draama- ja sanataidetyöpajat kiersivät Pohjois-Savossa kevät- ja syyslukukaudella 2017. Taidetyöpaja käsitteli tuoreella tavalla syrjintää ja koulukiusaamista sosiaalisessa mediassa. Se oli suunnattu 7-9-luokkalaisille.   Kokonaisuus toteutettiin Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston tuella.

 Ipana Iisalmessa ja Kuopion Hyperhiihtolomalla 2018 sanataiteiltiin taas

Aapelin työpajat ja lorutuokiot keräsivät jälleen hiihtolomalaisia sanataiteen äärelle Pohjois-Savossa. Iisalmen kirjaston ja Aapelin Poni on POP -satutuokiolla ja työpajoissa hypättiin ratsaille Malin Kivelän Rosabel-sadun innoittamina. Kuopion kirjaston & Aapelin lorutuokiolla nappailtiin tammikuun tapaan hankihyttysiä ja pakkasperhosia. Myös perinteisissä KYS:n työpajoissa noustiin arjen yläpuolelle tarinoiden siivin. Lorujen lumoa ja sanataiteen taikaa luvassa myös keväthankien aikaan Aapelin loru- ja sanataideryhmissä sekä Pyörön satutuokioilla. Kurkista Tarinariikerit (Iisalmi & Lapinlahti) sekä Kuopion & Siilinjärven kansalaisopistojen sanataidetarjonta täältä! Seuraa myös tulevan kesän leiritilannetta Aapelin sivuilta!

Suuri lukuseikkailu -näyttely keräsi tuhansia lapsia ja aikuisia lastenkirjallisuuden kuvitusten äärelle    Kuopion korttelimuseossa

Lähes 5500 lastenkirjallisuuden ja Pikku Kakkosen ystävää vieraili Suuri lukuseikkailu -näyttelyssä Kuopion korttelimuseolla joulu-tammikuun aikana 2017-2018. Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli ja Korttelimuseo tuottivat yhteistyössä näyttelyyn työpajoja ja yleisötapahtumia, jotka syvensivät kävijöiden näyttelykokemuksia niin keskustellen kuin käsiä ja mielikuvitusta käyttäen. Näyttelyssä keskusteltiin omista satumuistoista, luotiin kierrätysmateriaaleista hankihyttysiä ja pakkasperhosia, sekä suunniteltiin taidokkaita kirjanmerkkejä kirjojen väliin sujautettavaksi. Satu- ja lorutuokiot sekä satusuunnistus ilahduttivat perheen pienimpiä. Isät ja pojat -illassa kuultiin kirjailija Tatu Kokon tarinoita poikana, isänä, kirjailijana ja opettajana lastenkirjallisuuden äärellä. Monipuolinen näyttely koostui Lastenkirjallisuusinstituutin kokoamasta kolmen näyttelyn kokonaisuudesta: Kuvitustaiteen klassikot, Tarinoiden puisto sekä Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttely.

Vestäjien satuilta keräsi satujen ystävät Suuren lukuseikkailuun

Kuopion korttelimuseon Suuri lukuseikkailu tarjosi erinomaiset puitteet satumuisteloille Kuopion korttelimuseolla ke 17.1.2018. Keskustelua syntyi niin lapsuuden hurjista ja lämpimistä kalssikkosatukokemuksista, kuin omille lapsille luetuista uudemmista satumuistoista. Illan aikana sadut ja satukuvat kietoutuivat yhteen kuin langat. Yksi satumuisto johti toiseen. Monet sadut ja kertomukset olivat kuin osa yhteistä muistoa. Niitä oli kuultu ja luettu kaikissa osallistuneiden kodeissa. Aapeli kiittää kaikkia satuiltaan osallistuneita lämpimästä tunnelmasta ja antoisasta keskustelusta! Pyörön kirjaston ja Suuren lukuseikkailun Pakkasperhosia hangella- loruleikkituokioilla noustiin siiville Pakkaspäivillä 2018 Kuka on hiipinyt kinoksessa kuusen alla? Entäs, kuka jättänyt aterioidessaan tällaiset jäljet? Miksi täällä on näin hiljaista, missä kaikki ovat? Näihin ja muihin mysteereihin etsittiin vastauksia hangen päältä ja alta. Loruleikkituokiolla laitettiin siivet suppuun, silmät kiinni ja hypättiin hangen sisään. Lorutuokio keräsi ison joukon pikkuväkeä Kuopion korttelimuseolle to 25.1. klo 9.30-10 ja Pyörön kirjastolle pe 26.1. klo 9.30-10.

Suuri lukuseikkailu kutsui hankihyttysten ja pakkaspehosten äärelle Pakkasviikolla

Kuopion kaupungin perinteiset Pakkaspäivät järjestettiin jälleen 22.-28.1.2018 eri puolilla Kuopiota. Sanataidekoulu Aapeli, Lastenkulttuurikeskus Lastu sekä Kuopion korttelimuseo toteuttivat yhteistyössä pakkasviikon työpajat Suureen lukuseikkailuun liittyen. Päiväkotiryhmille tarjoiltiin loruseikkailuja ja sanataidepajoja  Suuri lukuseikkailu-näyttelyn kirjallisuuteen liittyen. Ilatpäivisin klo 12-15 kädentaitopajoissa loihdittiin hyttysten hyrinää ja kärpästen porinää pakkassäähän omalaatusiten ötököiden muodossa. Koululaisten pajoissa räpättiin ja musisoitiin maistellen ötökkämaailman hauskoja lajinimiä. Suuri lukuseikkailu –suunnistus Pakkasjuhlassa Brahenpuistossa 28.1.2018 Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Sanataidekoulu Aapelin toiminnallinen seikkailu kutsui kaikenikäiset kirjakurkistusten äärelle Pakkasjuhlassa 28.1.2018 klo 14-16. Suunnistajat löysivät lumipyryyn kadonneet Lupo-koiran mustat pilkut ja yllättyivät niistä löytyneiden sanaleikkien ja pienten toiminnallisten tehtävien äärellä! Tehtävistä löytyi myös iloisia kirjavinkkejä Suuri lukuseikkailu –kuvitusnäyttelyn tiimoilta. Mm. pilkkunsa kadottanut Lupo –koira on osa tammikuun 27.päivä Kuopion Korttelimuseolla päättyvän valtakunnallisen näyttelyn kirjallisuutta (Reko Kiraly: Lunta sataa lupo, WSOY 2012)

Sanataidekoulu Aapeli juhli 5-vuotista taivaltaan koko vuoden mittaisella yhteisöteoksella

Vestäjät ry:n Sanataidekoulu Aapeli juhlisti 5-vuotista taivaltaan koko vuoden kestävän yhteisöteoksen äärellä. Teoksen toteutuksen mahdollisti Lastenkulttuurikeskus Lastu ja mukana oli myös muita Aapelin vakiintuneita yhteistyökumppaneita. Maailman paras napa –yhteisöteos sai nimensä Hannele Huovin saman nimisestä sadusta, joka inspiroi kehumaan ja antamaan kiitosta lähimmäisille. Teos oli myös osa valtakunnallista Suomi 100 yhdessä –teemaa. Teoksessa kirjastot eri puolilla Pohjois-Savoa nostivat esille lasten vanhempien kirjoittamia kehu-kortteja sekä lasten huovuttamia ”Maailman parhaita napoja”. Teoksen juuret ovat Lastun, Aapelin ja Kuopion kaupungin syksyllä 2016 aloittaneessa Taidetaikurit –kerhotoiminnassa. Teos nousi laajemmin esille Pakkasviikolla 2017, jolloin kehujen keskiössä olivat niin Kallaveden seurakunnan päiväkerhojen lapset kuin muutama kuopiolainen päiväkotiryhmäkin. Kuopion kaupungin pääkirjastolla oli pakkasviikolla tarjolla Maailman paras napa –työpajoja perheille. Myös sunnuntain Pakkasjuhlasta löytyi paikka oman lapsen kehuille. Yhteisöteos oli esillä pääkirjaston lisäksi Pyörön, Jynkän, Kurkimäen, Karttulan, Maaningan ja Vehmersalmen lähikirjastoissa. Vehmersalmella teos perustui koululaisten toisilleen antamiin kehukortteihin. Teosta tysötettiin eri ryhmien kanssa pitkin vuotta, ja huhtikuussa 2018 teoksesta oli esillä Kuopion Puistokartanossa Kuopion kansalaisopiston sanataideryhmien ja Kuyopion avoimen päiväkodin lasten ja vanhempien kehukortit. Kirjakantin perhepäivässä sanataiteiltiin Mollin malliin 25.11. klo 10-15 Mollin malliin -työpajassa Kuopion pääkirjastolla tutkittiin tunteita yhdessä Katri Kirkkopelllon luoman Molli-hahmon kanssa.  Samalla kirjoiteltiin terveisiä 40-vuotiaan Uppo-Nallen vieraskirjaan. Eväitä viihtymiseen löytyi pajassa kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Päivän menoissa mukana hääräili myös lukukoira Sylvi. Kirjakantin kirjailijavierailu: Tunteet syrjällään duurissa ja mollissa Lauantaina 25.11.2017 klo 13-14 Kuopion pääkirjaston satuhuonessa kirjailija ja kuvataiteilija Katri Kirkkopelto kertoi omituisista otuksista ja lastenkirjailijan työstä. Kirkkopelto on ilahduttanut lapsi- ja aikuisyleisöä tunteisiin vetoavilla hahmoillaan ja tarinoillaan koko 2000-luvun ajan. Taidekasvattaja Anne Karjulan haastattelussa kirjailija-kuvittaja kertoi, miten tunteikas Molli ja ihastuttava Milli päätyivät lastenkirjan hahmoiksi, sekä miten Piki löysi pienen äänensä asettua kiusaamista vastaan. Haastattelun lopussa Katri ilahdutti yleisöä luomalla uuden hahmon lapsiyleisön toiveiden mukaan.

Lasten ja nuorten Kirjakantti: Kanttia kanssa!-juhlakiertue ja sanataidenäyttelyt valtasivat Pohjois-Savon

Sanataidekoulu Aapelin 5-vuotisjuhlakiertue otti loka-marraskuussa varaslähdön Suureen lukuseikkailuun, kun Aapelin väki vieraili yhteensä 40 luokassa ala- ja yläkouluissa Pohjois-Savon alueella. Kanttia kanssa! -työpajoissa hypättiin oppilaiden kanssa kirjan kansien väliin. Kirjaeväät on poimittiin *Suuren lukuseikkailun kirjakorista. Työpajoissa syntyneistä tarinoista ja kuvista koottiin näyttelyt kolmelle eri paikkakunnalle: Iisalmeen, Siilinjärvelle sekä Kuopioon. Näyttelyt toteutettiin kirjastojen lastenosastoilla viikolla 47.

*Suuri lukuseikkailu -näyttely on Lukukeskuksen ja Lastenkirjainstituutin tuottama valtakunnallinen lastenkirjallisuuden kuvitusnäyttely, joka nostaa nähtäväksi upean kokoelman suomalaisten kuvittajien satukuvia. Suuren lukuseikkailun satumatka Kuopion Korttelimuseolla alkaa 1.12.2017 ja se jatkuu aina 31.1.2018 saakka.

Suuri lukuseikkailu saapui ilahduttamaan pohjoissavolaisia lastenkirjallisuuden ystäviä joulukuussa!

Valtakunnallinen koko vuoden Suomea kiertänyt Suuri lukuseikkailu-näyttely rantautui kiertueensa päätteeksi Kuopion korttelimuseoon. 2.12.2017 yleisölle avautuneen näyttelyn ympärillä pyöri hauska sanataidesutke, kun Lastenkulttuurikeskus Lastu & Sanataidekoulu Aapeli kutsuivat yhteistyössä Korttelimuseon kanssa lapsia ja aikuisia näyttelystä inspiraatiota ammentaviin työpajoihin. Avajaisia vietettiin Pikku Kakkosen satutunnin merkeissä 1.12.2017 klo 10.00. Itsenäisyyspäivän etkoja juhlistettiin 5.12 työpajoilla, 12.12 kuultiin Peteliuksen iltasatu ja 13.12 kutsuttiin isät ja pojat lukemaan yhdessä kirjailija Tatu Kokon kanssa!

Marja-Leena Tiainen vieraili Vestäjien kirjakahvilassa 1.11.2017

Sanataidekoulu Aapeli esittäytyi Vestäjien kirjakahvilassa 1.11.2017 klo 16.30-18. Illan teemana oli nuorten kirjallisuus, josta käytiin innostavaa keskustelua mm. kirjailija Marja-Leena Tiaisen kanssa. Kiehtova kirjailijatarina tempaisi mukaansa, mutta kahvilassa jaettiin myös huolta lasten ja nuorten kirjallisuuden näkyvyydestä nykymediassa. Satupäivä vei Sanataidekoulu Aapelin Kuopion pääkirjastolle ja Matkukseen! Sanataidekoulu Aapeli tarjoili Supersyyslomaviikolla KEHU! -työpajoja sekä loru- ja satuhetkiä perheen pienimmille. Työpajat, loru- ja satuhetket löytyivät tällä kertaa kahdesta pisteestä: pääkirjastolta ja Matkuksen kauppakeskuksesta. Toteutuksesta vastasivat Sanataidekoulu Aapeli ja Lastenkulttuurikeskus Lastu. KEHU!-työpaja pohjautui Hannele Huovin Maailman paras napa -satuun. Työpajassa kirjoitettiin kehuja ja kiitoksia lapselle, ystävälle, puolisolle tai kenelle tahansa. Kirjoitetut kehut piilotettiin kirjastoon tai kauppakeskuksen kehuseinälle muidenkin löydettäväksi ja luettavaksi. Tällöin yhden saamat kiitokset lähtivät kiertoon ilahduttaen kaikkia sen löytäneitä ja lukeneita kirjastokävijöitä tai shoppailijoita. Kehu! –pajat ovat osa Sanataidekoulu Aapelin 5-vuotista taivalta juhlistavaa Maailman paras napa – teosta, jonka parissa kiitosta ovat saaneet ja antaneet jo sadat pohjoissavolaiset. Syyslorukimarassa pääkirjaston satuhuoneessa kuunneltiin Riikkamaria Korhosen johdolla syyssateen ropinoita sienen lakin alla ja matkattiin maistamaan metsän antimia. Matkalle huolittiin mukaan kaikenikäiset retkeilijät, mutta erityisesti retkilorut saivat alle kouluikäisten tossut vipattamaan. Matkuksessa Hannele Huovin Maailman paras napa-satu siivitti äänimeisemien äärelle yhdessä Tiina Kekäläisen kanssa.

Syyslomalla käynnisteltiin aikakonetta Iisalmessa!

Syyslomalla hypättiin Aikakoneen kyytiin Atu Ruotasen runon hengessä. IpanaIisalmi tankkasi Aapelin aikakoneen ja kutsui kaikki halukkaat aikamatkaajat Iisalmen kirjastoon 20.10. Aikakoneen kyydissä kirjoiteltiin postikortteja menneisyydestä. Siksi kutsu esitettiinkin erityisesti isovanhemmille ja heidän lapsenlapsilleen, mutta myös muut matkaajat olivat tervetulleita.

Aapelin 5-vuotis yhteisöteos Maailman paras napa kyläili iisalmelaisilla kyläkouluilla syyskuun lopussa

Neljän iisalmelaisen kyläkoulun oppilaat pääsivät kilvan kehumaan toisiaan syyskuun viimeisellä viikolla. Kehu -kortit ja maailman parhaat navat ripustettiin esille tuomaan iloa koko koulun väelle ja vierailijoille. Kyläkoulut ovat näin mukana juhlistamassa satavuotiasta Suomea ja viisivuotiasta Sanataidekoulu Aapelia!

40-vuotias Uppo-Nalle, Reetta ja Laulava lintukoira vieraili Kuopion kirjastossa

Kuopion kirjaston lastenosastolla on nähtävillä lasten onnitteluja 40-vuotiaalle Uppo-Nallelle. Kuopion pääkirjaston lastenosastolla kuultiin musiikkiesityksiä ja uppouduttiin Uppo-Nallen maailmaan satutunnilla la 9.9.2017 klo 10-14.  Tilaisuuden yhteydessä kerättiin myös uutta kotia etsiviä nalleja lahjoitettavaksi Hope Yhdessä & Yhteisesti ry Kuopion kautta niitä tarvitseville. Tilaisuuden järjesti Kuopion kaupunginkirjasto yhteistyössä Uppo-Nallen kannatusyhdistys ry:n sekä Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry Kuopion kanssa.

Aikataika tapahtumassa 8.9. kurkisteltiin luontolorukoppaan ja jätettiin puumerkkejä

Vesijuttuja -pajassa alle kouluikäiset pääsivät puron äärelle kalastamaan ja loihtivat kierrätysmateriaaleista uusia kalalajeja kalajuttuineen. Kouluikäisten Kas-kummaa -kierrätyspajassa kirjoitettiin puista ja kasveista runoselfiet sekä jätettiin puumerkkejä tekemällä ”ikilehtiä”. Ilta huipentui alle kouluikäisten kanssa, kun Luontolorukopan lorut poimittiin yksi kerrallaan leikkijöiden iloksi. Pajailemassa käväisi yli 100 lasta, nuorta ja lapsenmielistä. Järjestäjänä Lastenkulttuurikeskus Lastu, Lapinlahden kirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli.

Maaginen metsä II -leirillä tutkittiin Puijon metsän miniatyyrielämää elokuussa 2017

Suuren suosion saanut Maaginen metsä -leiri sai jatkoa, kun Lasten yliopisto tarjosi elokuussa tutkimusmatkan puun ja kuoren väliin. 7-12-vuotiaille suunnatulla leirillä miniatyyrimatkailtiin Puijon metsissä, rakennettiin kutistuskojeita ja tutkaimia, tarinoitiin yhdessä ja luotiin Pikkumaa karttoineen ja kivenkoloineen. Koulun alkaessa Pikkumaan asukkaat jatkavat minikokoista elmäänsä leiriläisten kodeissa ja leikeissä. Kiitos leiriläisille yhteisistä seikkailuista ja upeista tarinoista!

Maaginen metsä ja Vanhan pihan aarre leireillä seikkailtiin luonnon ehdoilla

Perinteiset kesän 7-12-vuotiaiden leirit Maagisessa metsässä (Lasten yliopisto) sekä Lastenkulttuurikeskus Lastun Vanhassa pihapiirissä kesäkuussa (Lastu, Kaskikuusen kanslaisopisto ja Lapinlahden nuorisotoimi) ammensivat tänäkin vuonna inspiraatiota luonnosta. Maaginen metsä vei retkikunnan tuttuun tapaan Puijolle, jossa haltijat, tontut ja maahiset heräsivät henkiin tarinoita kertomaan. Vanhan pihan aarteet olivat tänä kesänä vanhoja puita, joiden tarinat tulivat tutuiksi niin Iiro Kuttnerin tarinoista kuin leiriläisten omista tutkimuksista.

Kuopion avoimen päiväkodin Taidetaikurit -kerhossa Kirjat astuivat ulos kansistaan!

3-5-vuotiaat taidetaikurit valloittivat Puistokartanon lukukaudella 2016-2017. Sanataidekoulu Aapelin, Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Kuopion kaupungin avoimen varhaiskasvatuspalveluiden luoma taidekasvatusmalli otti syksyllä 2016 ensiaskeleensa ja toiminta jatkui keväällä 2017. Taidekasvatusmallin ajatuksena on juurruttaa taidekasvattaja osaksi avoimen varhaiskasvatuksen kerhotiimiä, sekä levittää taiteen ilosanomaa päiväkoteihin mm. uusissa liitoskunnissa syksystä 2017 lähtien projektityöskentelyn muodossa. Mallin puitteissa myös vauvaperheet saivat taidekasvatuksesta osansa, kun kerran kuussa vietettiin Puistokartanon vauva-avoimessa taidepäivää. Taidetaikurit ottaa joukkoonsa uusia pikku-taikureita syyslukukaudelle 2017, joten tervetuloa mukaan iloiseen joukkomme! Kurkista tarkemmat ryhmätiedot Aapelin ryhmä-sivuilta!

Tarinatiikerit seikkailivat satumaassa kaudella 2016-2017

Tarinatiikerit loikkasivat syksyllä 2016 sadun ihmeelliseen ja jännittävään maahan, jossa he näyttivät raitansa tutustumalla erilaisiin satuihin perinteisestä kansansadusta nyky- ja taidesatuun. Kerholaiset kokosivat omat satukirjaset kirjoittaen ja kuvittaen pienryhmissä, pareittain ja yksin.Koko vuoden kestävän satuseikkailun satoa saimme ihailla keväällä 2017 kerholaisten omassa näyttelyssä.

Lastensuojelun Perhekirjasta löydettiin rohkeutta, toiveita ja unelmia

Kuopion kaupunginkirjastolla on viikolla 16 esillä SUHTEISSA!? –taidenäyttely, jossa nähdään myös Perhekirjat –teos. Teoksen ovat toteuttaneet Pohjois-Savon tuki- ja sijaisperheiden lapset ja aikuiset, mutta itse perhekirja-työskentelymuoto on sanataideohjaaja Sari Siltavuoren käsialaa. Kyseessä on koko perheelle tarkoitettu monitaiteellinen työpajatyöskentely, jossa työstetään kirjallisuuslähtöisiä sanataide- ja draamakohtauksia. – Perhekirjatyöskentelyssä tarinoita, ajatuksia ja huomiota jaetaan ja ilmaistaan myös valokuvauksen ja animoinnin kautta. Aiheet nousevat aina osallistujista itsestään; aiheita voivat olla esimerkiksi lempiruoka, kotieläimet, koulu, ystävyys, rakkaus tai luopuminen. Työpajoissa aiheita käsitellään ja muokataan perhekirjan sivuiksi kirjoittaen, tarinoita kertoen, kuunnellen ja valokuvaten. Perheenkirja voi olla fyysinen tai digitaalinen kirja, kiviin tai vaikka kankaaseen painettu tuotos. Prosessin jälkeen perhekirjaa voidaan myöhemmin jatkaa ja täydentää perheen kesken. Taidenäyttelyssä mukana olevat Perhekirjat ovat syntyneet kolmen perheen voimin, joiden työskentelyä Sari ohjasi yhdessä valokuvaaja Ulla-Mari Lindströmin kanssa. Idea perhekirjatyöskentelyyn lähti Sarin pohtiessa keinoja tehdä taidelähtöistä, mukavaa ja eheyttävää toimintaa yhdessä perheiden kanssa.

Aapeli esittäytyi yhdessä Tatu Kokon kanssa Vestäjien Kirjakahvilassa toukokuussa

Vestäjien perinteisessä kirjakahvilassa kuultiin toukokuussa 3.5. 2017 Tatu Kokon ajatuksia lasten- ja nuortenkirjailijana. Lapsiyleisölle Roskasakki- ja Rob McCool -teoksistaan tuttu kirjailija sai seurakseen myös Sanataidekoulu Aapelin vastaavan sanataideohjaajan Anne Karjulan. Tilaisuudessa esitteltiin Aapelin 5-vutoista taivalta ja keskusteltiin lastenkirjallisuudesta nyky-Suomessa.

Sanataidekoulu Aapeli osallistui Suomen sanataidepetuksen seuran valtakunnalliseen kirjavinkkivideoiden keruuseen

Perinteiset Minna C-työpajat suunnattiin tuttuun tapaan nuorten erityisryhmille maaliskuussa. Tällä kertaa Aapelin ohjaajat vierailivat Sakkylla, jossa innokkaat nuoret saivat vinkata itselleen mieleisiä kirjoja YouTube-videoille. Vinkkivideoiden keruu jatkui huhtikuussa Aurinkorinteen koululla, jossa muutama oppilas kantoi kirjansa kekoon yhteisissä kirjavinkkityöpajoissa.

Aapeli avasi portin arkisiin ihmeisiin Pyörön kirjaston satutunneilla

Sanataidekoulu Aapelin  ja Pyörön kirjaston väki johdatteli niin vauvat, leikki-ikäiset kuin heidän vanhempansakin tutkimaan arkisia ihmeitä ja omaa napaa kirjaston satutunneilla. Satujen äärelle kokoonnuttiin kevään 2017 aikana useamman kerran. Lisäksi Pyörön kirjastossa suunnisttiin tarinoita etsien helmikuun viimeisenä päivänä. Runollisen suunnituksen tuotoksia voit vilkaista Aapelin julkaisukanavalta.

Kirjakantin 2016 monipuolinen kattaus keräsi väkeä Apajaan

Kirjakantti avasi tänä vuonna ovia tietokirjojen kansien väliin. Kirjakantin tietokirjakurkistukset johtivat yllättävienkin ilmiöiden äärelle ja suorastaan satumaisiin seikkailuihin: tiedosta tehtiin Kirjakantin työpajoissa ja koulutuksissa taidetta! Lauantaina Apajassa synnytettiin yli satapäisen joukon voimin omia tähtikuvioita ja mutokuvia. Aapelin tähtitaivaan täyttivät lasten ja nuorten käsissä syntyneet komeat, kirkkaat ja säkenöivät tähtikuviot: Kimalleväri 5, Meren sydän, Tiivi Taavi tähdet, Enon, Ais, Inkan tähti, Toinen Enni, Kaiossapei sekä monet muut. Nähtiinpä taivaalla Itätaivaan tähtisumuakin! Tämän lisäksi Leonardo Da Vinci innoitti mielikuvituseläinten luomiseen ja Tiina Kekäläisen Taiteilijan matkassa -teoksesta tuttu Hönttiäinen kannusti kokeilemaan muotokuvan piirtämistä. Myös puolen tunnin välein kajahtanut Hönttiäisen laulu toimi tehokkaasti kutsuhuutona Apajan ohikulkijoille. Lasten ja nuorten Kirjakantti oli vuonna 2016 laajempi kuin aiemmin. Aapelin sanataidekekkerit aloitti vähälukuisena, mutta innostavana sanataiteen ilot jo torstaina. Sunnuntain perinteisessä perhepäivässä kuultiin tietokirjailija Elina Lappalaisen, taidekasvattaja ja esikoiskirjailija Tiina Kekäläisen ja kuvittaja Anna Vepsän ajatuksia mm. lastenkirjallisuudesta, ympäristökasvatuksesta, taidekasvatuksesta sekä kuvan ja tekstin vuoropuhelusta. Lämminhenkisen tilaisuuden haastattelijana toimi toimittaja Anne Heikkinen. Perhepäivässä taiteiltiin lasten kanssa Lappalaisen Nakki lautasella sekä Kekäläisen Taitilijan matkassa -teosten innoittamina.

Varhaiskasvatuksen kulttuurikuriirikoulutus lähtölaukaus tammikuussa 2017 julkaistavaan yhteisöteokseen

Marraskuun alussa Kuopion kaupungin varhaiskasvatuksen kulttuurikuriirit ja muu kulttuurista innostunut varhaiskasvatuksen väki kokoontui sanataiteen äärelle. Kulttuurikuriirien iltapäivässä 2.11.2016 annettiin eväät oman päiväkotiryhmän perheitä osallistavaan yhteisöteokseen, jossa jokaisen lapsen ”oma napa” on kehujen kohteena. Yhteisöteokset asetetaan näytteille useampaan kuopiolaiseen kirjastoon Tammikuun Pakkaspäivillä 2017. Mukana on ainakin päääkirjasto, Pyörö ja muutama muu sivukirjasto. Mikäli haluat ryhmäsi kanssa mukaan kehuja kylvävään teokseen, ota yhteyttä Sanataidekoulu Aapelin vastaavaan ohjaajaan ja teoksen äitiin Anne Karjulaan: karjulanne@gmail.com

Loruleikkiä ja tarinoita Lapsellisten Lapinlahti -perhemessuilla 2016 monitoimitalolla

Lapsellisten lapinlahti -tapahtumassa 29.10 loruiltiin jälleen innostunein joukoin. Loruilijat saivat kotiinviemiseksi iloisen mielen päälle myös mukaansatempaavia loruleikki- ja kirjavinkkejä. Loruleikkitapahtuma oli osa Lapinlahden kirjaston Lainaa vain! -hanketta.

Lukutoukan lorukimara 2016, Kuopion kaupungin kirjaston satuhuone

Supersuositut syysloman loruhetket valloittivat jälleen Kuopion kaupunginkirjaston satuhuoneen ma 17.10! Syksyn lorukimara vei 0-6-vuotiaat lapset lukutoukan lehtisaliin, jossa saimme tavata monta kummaa kulkijaa. Loruoppaana toimi sanataidekasvattaja Anne Karjula. Tapahtuman järjestivät Kuopion kaupunginkirjasto ja Sanataidekoulu Aapeli.

Lumoavat sanataidetyöpajat KYS:n lastenosastolla supersyyslomalla 2016

Syyslomaperinteen mukaan sanataide ilahdutti jälleen KYS:n lastenosastolla syylomaviikolla 17.-21.10. Ohjelmassa oli sadutusta, lorun lumoa, tarinankerronnan taikaa ja sarjakuvaseikkailuja. Sanataideoppaana matkalla sanataide- ja kirjallisuuterapiaohjaaja Riitta Mäntylä

Kuopion avoimen päiväkodin Taidetaikurit -kerhossa Kirjat astuivat ulos kansistaan!

3-5-vuotiaat taidetaikurit valloittivat Puistokartanon lukukaudella 2016-2017. Sanataidekoulu Aapelin, Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Kuopion kaupungin avoimen varhaiskasvatuspalveluiden luoma taidekasvatusmalli otti syksyllä 2016 ensiaskeleensa ja toiminta jatkui keväällä 2017. Taidekasvatusmallin ajatuksena on juurruttaa taidekasvattaja osaksi avoimen varhaiskasvatuksen kerhotiimiä, sekä levittää taiteen ilosanomaa päiväkoteihin mm. uusissa liitoskunnissa syksystä 2017 lähtien projektityöskentelyn muodossa. Mallin puitteissa myös vauvaperheet saivat taidekasvatuksesta osansa, kun kerran kuussa  vietettiin Puistokartanon vauva-avoimessa taidepäivää. Taidetaikurit ottaa joukkoonsa uusia pikku-taikureita syyslukukaudelle 2017, joten tervetuloa mukaan iloiseen joukkomme! Kurkista tarkemmat ryhmätiedot Aapelin ryhmä-sivuilta!

 Tarinatiikerit  keväällä 2017 Kiuruvedellä ja Iisalmessa

Sanataidekerho Tarinatiikerit jatkoi toimintaansa Iisalmen ja Kiuruveden kaupunginkirjastoissa. Tarinatiikerit loikkasivat syksyllä 2016 sadun ihmeelliseen ja jännittävään maahan, jossa he ovat näyttäneet raitansa tutustumalla erilaisiin satuihin, perinteisestä kansansadusta nyky- ja taidesatuun. Kerholaiset kokosivat omat satukirjaset kirjoittaen ja kuvittaen pienryhmissä, pareittain ja yksin. Koko vuoden kestävän satuseikkailun satoa saimme ihailla keväällä 2017 kerholaisten omassa näyttelyssä. Ryhmät jatkavat toimintaansa ja uusi ryhmä tulossa myös Lapinlahdelle syksyllä 2017! Uusia kerholaisia otetaan mukaan toimintaan koko toimikauden ajan. Lisätietoja: Sanataideryhmät ja lyhytkurssit

Aapeli vieraana Uskon yössä

Hannele Huovin Maailman paras napa-kirjan Keisarin sinetti-satu innoitti lapset sanataiteilemaan Iisalmen seurakuntatalolla 29.10.2016. Sanataidetyöpaja oli osa ekumeenista ja valtakunnallista Uskon yö-tapahtuman ohjelmaa Iisalmessa.

Aapeli vieraili Aurinkorinteellä syyskuussa

Sanataidekoulu Aapelin lukukummi vieraili Aurinkorinteen koulussa Kuopiossa syyskuun viimeisellä viikolla. 6.luokkien työpajoissa muisteltiin lapsuuden leikkejä ja kirjoiteltiin kiitoskirjeitä tärkeille ihmisille. Päivän teemaan johdatteli jalkapallotähti Neymar Jr kirjallaan Matkalla menestykseen. Neymar kiittelee kirjassaan vuolaasti kaikkia tukijoitaan, perheenjäseniään ja valmentajiaan, joten oppilaat saivat mahdollisuuden esittää omat kiitoksensa vanhemmilleen, idoleilleen, valmentajilleen tai ystävilleen. Kiitosten rinnalla myös lapsuuden leikeistä luotiin värikkäitä muistoja kynäillen. Sanataidepäivä oli osa Aurinkorinteen syksyn teemaa Reilusti Riioon. Otteita oppilaiden teksteistä voit käydä lukaisemassa Aapelin julkaisukanavalta.

Tapani Baggen kirjailijavierailut ja dekkaripajat Lapinlahden alakouluilla

Mitä jos kirjasto alkaisi nurkka nurkalta salaperäisesti häviämään Lapinlahdella ja salapoliisi pitäisi kutsua selvittämään tapausta? ”Kirjasto katoaa, apua!”, huutaisivat kaikki kirjojen ahmijat ja lukutoukat hädissään. Tapani Bagge on kehitellyt kirjallisen dekkarikudelman kirjaston salaperäisestä katoamisesta Konstaapeli Mutanen ja kadonneen kirjaston arvoitus – salapoliisiromaanissaan nuorille lukijoille. Kirja kuuluu Jylhäkoski-sarjaan, jota kirjoittavat eturivin kotimaiset kirjailijat. Tapani Bagge kävi innostamassa 3.-6.-luokkalaisia oppilaita lukemiseen ja kirjaston ahkeraan käyttämiseen kaikilla Lapinlahden alakouluilla 26.-28.9. Vierailullaan hän kertoi kirjailijan työstään ja tuotannostaan. Bagge kertoi oppilaille mm. miten hänestä tuli kirjailija, millaista on olla kirjailija, ketkä ovat olleet kirjojen henkolöiden esikuvina. Oppilaat esittivät Baggelle välillä yllättäviäkin kysymyksiä! Ota suurennuslasi käteesi ja tutki tarkemmat tiedot dekkaripajoista!

Iisalmen ihmeiden illassa ja Kiuruveden taiteiden yössä sukellettiin satupeiton alle

Sanataidekoulu Aapeli viriteli sekä alle kouluikäistä että kouluikäistä yleisöä satutaajuudelle Iisalmen ihmeiden illassa 27.8. ja Kiuruveden taiteiden yössä 26.8. Tapahtumassa tunnelmoitiin satupeiton alla sekä saatiin kotihoito-ohjeita sairasteleville pehmoleluille. Satu ja Aatos-kerho Kiuruvedellä syylukukaudella 2016 Satu ja Aatos-menetelmä on nukketeatteritaiteilija Katja Kähkösen kehittämä menetelmä, joka yhdistää tarinallisen taidekasvatuksen, teatterillisen taidekasvatuksen ja tunnetaitokasvatuksen. Kiuruveden Satu ja Aatos-kerho keräsi 4-6-vuotiaita oman aikuisen kanssa satujen äärelle. Kerhon jokaisella viidellä kokoontumiskerralla Satu kertoi tunneteemaisen kirjan tarinan yhdessä Aatoksen kanssa. Lasten aatokset tarinasta tulivat kuulluiksi. Joskus lapsia ujostutti ja silloin tuli Aatos apuun. Kirjan tarinasta ja teemasta keskusteltiin, luotiin omia juttuja, eläydyttiin leikkien, pienin teatterillisin tempauksin Aatos-lavasteen takana, sekä tehden kädentöitä lapsi yhdessä oman lähiaikuisen kanssa. Kerholaiset saivat kerhosta muistoksi pikkukirjaset, jonka jokainen sai koota omista saduista ja aatoksista, sanan- ja kädentöistä.

Leiriseikkalukesä 2016

Aapelin leirikesä 2016 oli jälleen seikkailuja täynnä, kun Vanhan pihan aarre- ja Maaginen metsä leireillä sujahdettiin satuihin ja luonnon ihmeiden äärelle. Lastenkulttuurikeskus Lastun vanhalta pihalta löysimme ihmeellisiä vesivempeleitä ja autoimme vedenhaltijoita rantojen siivoamisessa. Lasten omat akvaariot loivat vedenalaisen maailman pienoiskoossa, vesisoittimet loivat loiskuvat rytmit ja vesirunoissa tunteet ja tunnelmat vaihtelivat pelottavista iloisiin. Kurkista Vanhan pihan runotunnelmia Aapelin julkaisukanavalta. Lasten yliopiston Maaginen metsäseikkailu Puijolla oli jälleen menestys! Haltioiduimme metsän antimista ja asukkaista. Loitsuin ja erilaisin taioin metsä tarjosi parastaan kulkijoille. Vanha sananlasku ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” piti kuin pitikin paikkansa. Lapsetkin pääsivät vastaamaan metsän kuiskailuun, kun he loivat omat metsäiset äänimaisemansa luonnon omia elementtejä hyödyntäen. Kurkista maagisen metsän loitsut Aapelin julkaisukanavalta.

Terveiset omasta päästä!

Leirikesä starttasi nuorten kurssilla, kun Snellman kesäyliopiston Omasta päästä -sanataideleirillä Kuopiossa kuunneltiin omaa kehoa, kurkisteltiin peiliin ja uppouduttiin uniin. Eri taiteita yhdistelevän kurssin aikana koettiin yllättäviä kohtaamisia, löydettiin tuulten sekoittamia lauseita ja annettiin runolahjoja. Kysymyksiäkin esitettiin ja omaa ääntä etsittiin. Kurssin lopussa löysimme siivet ja sanataidematkaa kuvaileva sarjakuvapäiväkirja levisi huoneen levyiseksi taideteokseksi luokkahuoneen lattialle. Kolmepäiväisellä kurssilla vaihdettiin myös kirjavinkkejä ahkearasti. Julkaisukanavalla muutama maistiainen matkan varrelta.

Kuopion orkesterin ja Sanataidekoulu Aapelin yhteistyö kummilapsien tiimoilta huipentui kummilasten Taikaseinä -kantaesitykseen

Sanataidekoulu Aapeli ja Kuopion kaupunginorkesteri tekivät tiivistä yhteistyötä kaupunginorkesterin kummilasten tiimoilta keväällä 2016. Sanataidekoulu Aapeli jalkautui Kuopion kaupunginorkesterin kummilasten keskuuteen 6-vuotisen kummirupeaman viimeisessä konsertissa, jossa jo esikouluikään ehtineet kummilapset fiilistelivät Ammuu! -orkesterin jameissa. Aapelin työpajoissa 29.2.2016 Ammuu! -konsertin laulut inspiroivat lapset mielikuvittelemaan vedellisten seikkailujen äärelle ja kaarnalaivalle keinumaan. Illan aikana kummilapset koostivat myös vesipisaroista Tiina Kekäläisen ja Anne Karjulan suunnitteleman yhteisöteoksen, jossa vuosien kummikonserttien kokemukset säihkyivät sanoin ja kuvin. Nuottiviivaston muodostamaan aallokkoon syntyi lasten kiinnittämistä vesipisaroista sävellys, jonka arvoituksen ratkaisi orkesterin oboen varaäänenjohtaja Dimas Ruiz Santos luomoutumalla lasten teoksesta ja sovittamalla sen sinfoniakokoonpanolle. Taikasainä -teoksen kantaesitystä juhlistettiin Kuopion musiikkikeskuksella toukokuun 18. päivä, ja samassa tilaisuudessa 6-vuotisen kummilapsitaipaleen kulkeneet lapset saivat käteensä todistuksen musiikillisesta matkastaan Kuopion kupunginorkesterin kanssa. Tilaisuudessa kuultiin luonnollisesti myös kummipajoissa syntyneitä myrskytarinoita sekä kalajuttuja, joita voit vilkaista kesälukemisena Aapelin julkaisukanavalta! Kaupunginorkesterin ja Aapelin yhteistyö on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta.

Kirjastossa loruiltiin kirjan ja ruusun päivänä 23.4.2016

Kuopion pääkirjaston satuhuone täyttyi jälleen pieneistä loruleikkijöistä Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. Aamun ensimmäisellä tuokiolla sylittelyyn ja silittelyyn antautuivat alle 2-vuotiaat ja klo 11 3-5-vuotiaat vilistäjät saivat lorujalat alleen menevämpien leikkien parissa.

Minnan päivillä 2016 työstettiin nuorten unelmia

Minnan päivillä maaliskuussa Aapeli ja Lastu tarjosivat jo perinteeksi muodostuneita työpajoja nuorille. Tänä vuonna monipuolinen ja monitaiteinen työpaja ammensi unelmia Minna Canthillekin tärkeän tasa-arvon äärellä. Työpajatarjontaa kohdennettiin tänä vuonna erityisesti erityisryhmille.

IpanaIisalmen talvipajoissa luotiin talvisia hahmoja ja Hyperhiihtolomalla sanataiteiltiin KYS:llä

Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Sanataidekoulu Aapeli talvinen sanataide- ja kädentaitojen työpaja kokoontui hiihtolomaviikolla 2016 Iisalmen kirjastolla. Talvipajassa luettiin, satuiltiin, loruteltiin ja askareltiin omat talviset hahmot tarinoineen. Jo perinteeksi muodostunut sanataiteilu KYS:n lastenosastolla sai jatkoa tänäkin vuonna. Aapelin sanataidetuokiossa yksilölliset ajatukset pääsivät lentoon sanataideohjaajan avustuksella. KYS:n työpajoja tukemassa: Kuopion kaupunki.

Kalajutut ilahduttivat Aapelin tarinapilkissä Pakkasjuhlassa 31.1.2016

Sanataidekoulu Aapeli toi vuoden 2016 Pakkasjuhlaan tarinapilkin, jossa kaljuttuperinne sai uusia sävyjä. Tarinan vonkaajat saivat saaliiksi niin lavuaareja kuin huuliharppujakin, ja lautasille katettiin kaikenlaista metallisopasta sateenkaaripiirakkaan. Lauhassa säässä loitsittiin myös pakkasta ja sulatettiin pakastettu hanhi loruillen. Pakkasjuhlaan osallistui yli tuhat kaupunkilaista ja kalajuttujakin taiteltiin taskuun yli 70kpl. Kurkkaa kalajuttuja Aapelin julkaisukanavalta.

Kirjailija Jyri Paretskoin kirjailijavierailut & Shell´s Angles – kirjasarjan ensimmäiseen kirjaan pohjautuvat sanataide- ja kädentaitotyöpajat Kiuruvedellä

Henrin, Rudin, Samun ja Millan moporistijengi ratsasti Kiuruvedelle joulukuussa 2015! Sanataidekoulu Aapeli ja Lastu kurvasivat yhdessä Kiuruvedelle joulukuussa. Liivijengin luoja Jyri Paretskoi kertoi elävään tapaansa esikoiskirjastaan 7-luokkien kirjailijavierailuissa Kulttuuritalolla 2.12.2015. Työpajoissa kikkailtiin kuvarunoillen ja exlibriksiä askarrellen.Työpajat ja kirjalilijavierailun toteuttivat yhteistyössä Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli, Kiuruveden kaupunginkirjasto ja Lukukeskus.

Rosvomaista meininkiä Kirjakantin perhepäivässä 22.11.2015

Kirjakanttia vietettiin tänä vuonna rosvomaisissa tunnelmissa Kuopion Kuvakukossa. Yleisö pääsi piipahtamaan kirjailija Siri Kolun kotona videohaastattelun välityksella. Värikäs kirjailija rakastaa Rosvolat-hahmojensa tavoin karkkia, jota syötiin myös päivällä nähdyssä Me Rosvolat-elokuvassa. Päivän aikana Aapelin rosvojoukko sai suorastaan rikollisen paljon suunnitteluapua ryöstöihin, kun työpajoissa räätälöitiin merkkirikoksia monenlaisiin tarpeisiin. Kurkista rosvomaisen työpajan satoa Aapelin julkaisukanavalta.

Tatu Kokko Savonia -ehdokkaaksi Rob McCool -kirjallaan

Tatu Kokko on valittu yhdeksi Savonia-ehdokaaksi nuortenkirjallaan Rob McCool ja Krimin jalokivi. Myös Sanataidekoulu Aapeli seurasi taannoin nuortenromaanin syntyä ahkerasti, sillä Kokko kirjoitti kirjaa poikkeuksellisella tavalla. Koko kirjoitusprosessin ajan Kokko sai palautetta nuorilta kirjan omassa blogissa. Kokolta on aiemmin ilmestynyt useita lapsille suunnattuja Roskasakki-kirjoja sekä liuta aikuisten romaaneja. Aapeli onnittelee Tatu Kokkoa ehdokkuudesta!

Lorupussipäivä Lapinlahden kirjastossa ma 12.10.2015

Lorupussipäivässä kirjastokävijät saivat valmistaa oman lorupussin tai lorulaatikon, valita siihen lorut ja tehdä niistä omat lorukortit kotiin viemisiksi. Myös iloiset loruleikkivinkit ilahduttivat askartelijoita päivän mittaan Elina Komulaisen toimesta. Lorupussipäivää olivat järjestämässä Kirjaston Lainaa vain! -hanke, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu / Lastenkulttuurikeskus Lastu sekä Sanataidekoulu Aapeli.

Metsä soi unitarinoiden poluilla Lapinlahden esikouluryhmissä Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi!

Kaikki Lapinlahden esikoululaiset pääsivät syksyn aikana soivaan metsään! Seikkailu alkoi kuusen oksien alta luonnon ääniä kuunnellen. Äänet johdattivat kulkijat mielikuvitusmetsään!Soiva metsä -pajat kietoivat yhteen sekä sanataide- että musiikkikasvatuksen. Pajojen toteutuksesta vastasi Sanataidekoulu Aapeli yhteistyössä Kuopion konservatorion kanssa. Pajoja ohjaamassa tavattiin Annukka Knuuttila Kuopion konservatoriolta ja Elina Komulainen Sanataidekoulu Aapelista. Pajojen teemat poimittiin Katri Kirkkopellon ”Soiva metsä” -kirjasta (Lasten Keskus 2015) sekä Sibeliuksen musiikista.

Riimirullausta Kuopion kaupunginkirjastolla to 15.10.2015

Supersyyslomalla perheen pienimmät rullasivat riimejä koko perheen loruleikkituokiossa Kuopion kirjastolla. Jo perinteeksi muodostunut loruhetki veti runsaasti väkeä ja loru liikutti niin pientä kuin isoakin kävijää.

Lorun taikaa ja runojen punontaa Aikataika-illassa Lapinlahdella 4.9

Perineteisessä Aikataika-illassa Lapinlahden kirjastolla päästiin taikomaan sormista sankareita alle kouluikäisille suunnatussa lorutuokiossa. Kirjastolla oli myös kaikenikäisille tarkoitettu kirjainpunonta- ja runopaja, jossa osanottajat saivat iloita niin sanoista kuin kädentaidoistakin.

Hiiripiiri ja Mutkamatka liikuttivat lapsia lorujen äärelle Nilsiän taiteiden yössä 28.8

Nilsiän kirjaston loruleikkituokioilla sanat rakensivat polkuja leikille, liikkeelle, laululle ja lasten riemulle. Hiiripiirissä keskityttiin erityisesti 0-2-vuotiaille sopiviin loruleikkiehin, joita vanhempi ja lapsi leikkivät yhdessä silitellen, sylitellen ja körötellen. Mutkamatkalla vauhti kiihtyi ja maisemat vaihtuivat niin tiuhaan, että isommatkin saivat pitää hatuistaan kiinni! Mutkista poimittiin erityisesti yli 3-vuotiaille sopivia leikkejä ja loruja.

Kiuruveden taiteiden yössä ja Iisalmen ihmeiden illassa leikitään yön äärellä

Taiteiden yö Kiuruvedellä pe 28.8.2015 & Ihmeiden Ilta Iisalmessa la 29.8.2015 YÖNPEITON UNIA, OTUKSIA JA YÖKYÖPELEITÄ -työpajoissa etsittiin alle kouluikäisten kanssa loruillen yönpeiton unia, otuksia ja yökyöpeleitä. ”Pyjamabileissä” mukana Laura Ruohosen Yökyöpelit hittejä, joten tällä yöseikkailulla ei pelätty! Kouluikäiset tutkivat ja loivat unieläimiä sanoilla leikkien.

Suukkosormet ja Tarinamajan tekijät kokoontuivat syyskuussa Iisalmessa, Kiuruvedellä ja Vieremällä!

Aapeli tarjoili loruleikkiä vauvoille ja vanhemmille & tarinoiden nikkarointia leikki-ikäisille (2 – 6v.) Ylä-Savossa kevät- ja syyslukukaudella 2015.

Minttumaria Villanen historian ensimmäiseksi nuorten runopuulaakin voittajaksi!

Historian ensimmäinen nuorten runopuulaaki kisattiin 12 finalistin voimin toukokuun lopulla Kuopiossa. Tunnelma oli rento ja innostunut. Erityisesti runoilevat pojat ilahduttivat tuomaristoa hauskoilla ja arjessa kiinni olevilla esityksillään. Loppukisa Minttumaria Villasen ja Topias Tammen välillä oli todella tiukka ja jännitys oli aikamoinen kun Jouni Tossavainen ynnäsi pisteitä: yksi kymmenys jäi eroa! Ensi vuodelle toivotaan osallistujia useammastakin koulusta ja myös Kuopion ulkopuolelta. Formaatti todettiin toimivaksi Runokukko kiekaisee koululaisille viestin: jos osaat kirjoittaa hyvän runon, nouse myös rohkeasti esiin se esittämään! Kurkista nuorten puulaakin tunnelmiin tarkemmin Runokukon blogissa.

Nuorten runopuulaaki rantautui Kuopioon

Historian ensimmäinen nuorten runopuulaaki kisattiin 12 finalistin voimin toukokuun lopulla Kuopiossa. Tunnelma oli rento ja innostunut. Erityisesti runoilevat pojat ilahduttivat tuomaristoa hauskoilla ja arjessa kiinni olevilla esityksillään. Loppukisa Minttumaria Villasen ja Topias Tammen välillä oli todella tiukka ja jännitys oli aikamoinen kun Jouni Tossavainen ynnäsi pisteitä: yksi kymmenys jäi eroa! Vuodelle 2016 toivotaan osallistujia useammastakin koulusta ja myös Kuopion ulkopuolelta. Formaatti todettiin toimivaksi Runokukko kiekaisee koululaisille viestin: jos osaat kirjoittaa hyvän runon, nouse myös rohkeasti esiin se esittämään! Kurkista nuorten puulaakin tunnelmiin tarkemmin Runokukon blogissa.

Sanataideviikolla 18.5.-24.5. tapahtui Pohjois-Savossa 

Lapinlahden kirjastolla järjestettiin Loru- ja saturetki perhepäivähoitoryhmille torstaina 21.5. .  Lapset pääsivät kokeilemaan sadutusta yhdessä hoitajan kanssa ja kaikille kirjaston kävijöille oli jaossa satukirjavinkkejä kotiin viemiseksi. Toteutuksesta vastasi Lapinlahden kirjaston Lainaa vain! -hanke/Sanataidekoulu Aapeli. Lorun taikaa -loruleikkituokiot ilahdutticvat esikoululaisia ja alle kouluikäisiä vuoden 2015 Toukotaiassa Varpaisjärvellä. Punotaan runoja – pajassa kaikenikäiset pääsivät jättämään jälkensä ja runonpätkänsä kirjaston kirjainverkkoon. Toteutuksesta vastasi Lapinlahden kirjaston Lainaa vain! -hanke/Sanataidekoulu Aapeli.

Me#hahmo työpajoissa improvisoitiin yläkoululaisten kanssa tasa-arvon merkeissä 19.3.

Aapelin ja Lastun yhteisissä Me # hahmo -työpajoissa tutkailtiin tasa-arvon teemoja sanan ja kuvan keinoin. Yläkouluikäisille suunnatut työpajat toteutettiin Satamankulmassa Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2015. Työpajassa rakennettiin yläkoululaisten kanssa oma hahmo osallistavan taiteen menetelmin ja Minna-hengessä toisia kuunnellen. Työskentelyn tavoitteena oli koko luokan yhteisen päämäärän saavuttaminen, eli hahmon valmistaminen. Valmiit hahmot olivat esillä toukokuussa 2015 Kuopion kaupunginkirjaston lastenosastolla.

Aapeli keräsi runosointuja ja taukotarinoita Kuopion musiikkikeskuksen avoimilla ovilla helmikuussa 2015

Kuopion musiikkikeskuksen lämpiössä rustailtiin musiikin herättämiä ajatuskulkuja musiikkikeskuksen avoimet ovet-tapahtuman yhteydessä. Yleisön teksteissä soittimet ja Sibelius haaveilivat, sävelet suortuivat sanoiksi, tunnelmat taipuivat tarinoiksi. Käy kurkistamassa päivän aikana syntyneitä soinnukkaita runoja ja instrumenttien ajatuksia Aapelin julkaisukavalta.

Tammikuun pakkaspäivillä päristeltiin mahtavien menopelien tahtiin

Kuopion taidemuseo ja Sanataidekoulu Aapeli tarjoili tämän vuoden 2015 Pakkaspäivillä (20.-24.1.) alakouluikäisille & perheille sanataidetyöpajoja Mahtavat menopelit –näyttelyyn liittyen. Työapajoissa Taidemuseon kokoelman menopelit pääsivät ääneen, ja niin avaruusalus, polkupyörä kuin pyörätuolikin sai antaa unelmilleen siivet ja peloilleen kasvot. Menopelit-näyttely jatkuu vielä maaliskuulle, joten vielä mahdollisuus kurkistaa Taidemuseon yläkerran vauhdikkaaseen näyttelyyn.

Tyttöjen talon kirjoittajaryhmä julkaisi oman antologian joulukuussa 2014

Tyttöjen talolla kirjoitettiin ahkerasti lokakuusta 2014 lähtien sekä yhdessä että erikseen, kun talon oma kirjoittajaryhmä starttasi Kuopiossa sanataideohjaaja Sari siltavuoren johdolla. Kaikille yli 12-vuotiaille tarkoitetussa ryhmässä inspiroiduttiin taiteesta, etsittiin kauniita ja rumia asioita, kirjoiteltiin kirjeitä ja laadittiin etsintäkuulutuksia. Neljän nuoren omaääniset tekstit muovautuivat eheäksi antologiaksi, jossa nuorten ajatukset koskettavat ja viihdyttävät lukijaa.

Varpaisjärvellä sanataiteiltiin marraskuussa 2014

Loruleikkituokiot ja sanataide tulivat tutuksi nyt myös Varpaisjärven koululaisille ja perheen pienimmille, kun Elina Komulaisen vetämissä sanataidetyöpajoissa kokeiltiin kirjanselkämysrunoutta ja hypättiin Lorulinnun kyytiin. Seuraa Varpaisjärven loru- ja sanataidetarjontaa Aapelin nettisivuilta, sillä lumoavia sanoja on luvassa myös tulevaisuudessa!

4.-6.luokat sanailivat Runojen vuoksi Lasten Kirjakantissa 2014 Sonkajärvellä

Sonkajärven Rutakon koulun 4.-6. luokkalaiset päästivät Jukka Itkosen ja Hannele Huovin innoittamina sanat ja kuvat suikertelemaan ja runot rönsyämään perinteisissä Lasten Kirjakantti-työpajoissa. Työpajojen satoa voit käydä kurkistamassa Sonkajärven kirjaston näyttelyssä viikolla 47-48. Löydä kirjaston kätköistä merkillisten otusten ETSINTÄKUULUTUKSIA ja tutustu uusiin yläsavolaisiin runoresepteihin. Näyttelyssä voit bongata myös virtaavia vesirunoja. Kurkista pajasatoa myös Aapelin Julkaisukanavalta.

Höyryä ja rautaa: Steampunk esittäytyi Kirjakantissa

Valtayleisölle ehkä hieman vieraampi Steampunk avasi maailmaansa Kino Kuvakukossa sunnuntaina 23.11. sekä sanoin että kuvin. Haastateltavina kuultiin kirjailija Hanna ”Morre” Matilaista sekä Magdalena Haita. Elokuvana nähtiin Hayao Miyazakin elokuva Laputa – Linna taivaalla (1986).  Elokuva yhdistää mielikuvituksellisesti historiallista ja tulevaisuuden kuvastoa steampunkin hengessä. Steampunk yhdistelee höyrykoneiden aikakautta nykyaikaan ja uusimpaan tekniikkaan. Se edustaa tieteiskirjallisuuden suuntausta, jossa tapahtumaympäristön muodostaa 1800-lukua ja usein erityisesti viktoriaanista Britanniaa muistuttava vaihtoehtoinen todellisuus.

Kirjakantin perhepäivässä lumouduttiin sunnuntaina runojen vuoksi

Kirjallisuustapahtuma Kirjakantti availi tänä vuonna perhepäivässä 23.11.2014 Kuopion steinerkoulu Virkkulassa lastenrunojen maailmaa kirjailijahaastatteluin ja työpajoin. Paikkateatterin Holmöläiset avasi päivän rivakasti koko perheelle suunnatulla lastenteatteriesityksellään, jonka jälkeen yleisö sai nauttia Hannele Huovin seurasta monipolvisessa kirjailijahaastattelussa. Päivän puolivälissä yleisö yltyi runoilemaan yhdessä Jukka Itkosen kanssa, ja innokkaimmat saivat vielä jatkaa runollisia polkujaan, kun päivän päätteeksi 12 nuorta kirjoittajaa sekä kourallinen innokkaita aikusia hyppäsi sanojen virtaan yhdessä kirjailija Hannele Huovin kanssa! Huovin Ihme juttuja! -työpajassa makusteltiin sanoja Tove Janssonin Muumien hengessä, kun kokenut kirjailija availi runollisia eväitä lapsille ja nuorille.  Käy kurkistamassa Aapelin julkaisukanavalta, millaiseen uuteen muotoon nuoret kirjoittajat asettelivat Muumipapan kertomuksia, sekä millaisia runoja yleisö synnytti yhdessä Itkosen kanssa.

Mainio Roskasakki oli liikkeellä laajasti Pohjois-Savon alueella

Tatu Kokon Roskasakki oli liikkeellä syksyllä 2014 monessa muodossa. Viikolla 39 Lapinlahdelta sartannut Olvi-säätiön rahoittama kirjailija-sanataidetyöpaja-kiertue sekoitteli sanoja sanamikserillä ja esitteli omat roskaoliot siistin runon avulla! Kiertueella myös erilaiset roskaoliot seikkailivat sarjakuvaruuduissa ja selvisivät vaarallisista tilanteista. Kurkista Roskasakin innoittamia oppilaiden tekstejä Aapelin julkaisukanavalta!

Ortodoksisella museolla vietettiin satupäivää

18.10.2014 vietettiin valtakunnallista Satupäivää. Lapset vanhempineen sukelsivat satujen maailmaan yhdessä Sadun ja Aarteen kanssa ortodoksisen museon Mosaiikki -leikkitilassa. 4-8-vuotiaille suunnatulla tuokiolla lumouduttiin Sadusta kuullen, kertoen ja eläytyen.

Lorulintu loikkasi Lapinlahdelta Kuopioon syyslomalla

Lapinlahdella ja Siilinjärvellä jo tutuksi tullut Lorulinnun loruleikkituokio vieraili syyslomalla pe 17.10.2014 Kuopiossa. Lorulinnun matkassa lapset ja aikuiset pääsivät yhdessä elämysmatkalle, jossa luikerreltiin lorujen ytimeen. Kirjastolla loruiltiin klo 10 ja 11.

Sanataide ilahdutti supersyyslomalla KYS:llä

Kuopion kaupungin supersyysloman ohjelma ulottui tänä vuonna ensimmäisen kerran myös sairaalaympäristöön, kun sanataiteilija sadutti, runoili ja sepitti sarjakuvia yhdessä KYS:n lasten ja nuorten kanssa syyslomaviikolla 42. Sanataidehetkillä päästettiin ajatukset irti ja kutiteltiin mielikuvitusta niin kahden kesken kuin pienryhmissäkin.

Satupäivän kunniaksi Lapinlahdella loruiltiin&leikittiin sekä kuultiin ja kerrottiin satuja

Lapinlahden kirjastolla vietettiin satupäivää leikkisissä tunnelmissa, kun sanataideohjaaja Elina Komulainen johdatti eri ikäiset kirjastokävijät lumoavaan tarinoiden maailmaan. Päivän aikana tarjoutui lapsille ja lapsenmieleisille tilaisuus rentoutua satutunnilla, sepittää itse satuja tai riehaantua runoilijaksi.

Aikataika-tapahtuma Lapinlahdella 5.9.2014

Perinteisessä Aikataika-tapahtumassa oli jälleen runsas ohjelmisto, ja monipuolista ohjelmaa tarjoiltiin monin paikoin myös perheen pienimmille ja koululaisille. Päivän ja illan aikana mm. tutkittiin salaperäistä rasiaa Hannele Huovin runon innoittamana ja loruiltiin vauvojen ja pikkuväen kanssa.

Kuopio juhli Muusan ja Maestron kanssa Taidemuseolla

Katri Kirkkopellon taiteelliset lastenkirjahahmot Muusan ja Maestro astuivat ulos kansistaan Kuopion taidemuseon taiteiden illassa 29.8. 2014. Muusan ja Maestron tarjoilemat ”tutki ja tarinoi-tehtävät” antoivat uudenlaisia eväitä kurkistella Jaana Partasen Matrix layer -näyttelyn teoksiin sekä unimaailmaan. Kävijät vauvasta varttuneempaan innostuivat tehtävistä, ja 1500 päisestä yleisöstä monen kädenjälki ja ajatus päätyi myös Aapelin yhteisötaideteokseen.

Iisalmen Ihmeiden illassa ihmeteltiin salaperäisiä kuvia ja kokemuksia

Iisalmen Ihmeiden illassa lauantaina 30.8.2014 sanataiteiltiin Hannele Huovin runon Salaperäinen rasia innoittamina. Ilta tarjoili eri ikäisille ikkunan ihmeellisiin loruleikkeihin, ja sekä isot että pienet pääsivät osaksi omalaatusia kokemuksia neulanreikäkameran äärellä.

Ötökkäkansa juhlatuulella Nilsiän taiteiden yössä

Nilsiän taiteiden yötä vietettiin 28.9.2014 järjestyksessään jo 10.kertaa. Ennen pikkutunteja juhlatunnelmaan virittäydyttiin myös perheen pienimpien ja pikkuruisten luomakunnan edustajien kanssa, kun Sanataidekoulu Aapelin Ötökät juhlatuulella -lorukimara leikitti ja liikutti lapsia ja heidän vanhempiaan Nilsiän kirjastolla.

Harakka sai pesän ja kasan riimiaarteita Lastun ja Kaskikuusen taideleirillä kesäkuussa 2014

Kaskikuusen, Lastun ja Aapelin Vanhan pihan aarre -leirillä etsittiin kesäkuussa harkan aarretta Kirsi Kunnaksen inspiroimana. Löysimme sekä kiiltäviä, kiliseviä, että sanaisia aarteita. Aarteista laadittiin ilmoituksia, pihamaalta löytyneistä aarteista kasattiin soittimia orkesterille, ja syntyipä hopeiden haalimisesta rikkaita riimejäkin. Riimit voit löytää Aapelin julkasukanavalta, mutta KAUK-hengessä kasattua harakanpesää täytyy käydä kurkkaamassa livenä Lastun pihamaalla Linnansalmentiellä, Lapinlahdella. Tervetuloa!

Maaginen metsä tutustui Puijon haltijakansaan kesäkuussa 2014

Lasten yliopston Maaginen metsä -kansanperinneleiri vei lapset tänä vuonna Puijolle. Lerililäiset onnistuvat vangitsemaan kameran linssin taakse koko joukon metsänhaltijoita, joiden tapoja ja elämää seurattiin kokonaisen viikon ajan. Haltijoiden majat ja asumukset, metsän tavat sekä vinkit metsänpeiton varalle tulivat tutuiksi. Kävipä niin, että lopulta hatijat astuivat ulos metsän siimeksestä ja pieni pätkä heidän elämästään oli nähtävillä Kuopion Steinerkoulun pihalla perjantaina 6.6. Käy kurkkaamassa Maagisen metsän vinkkejä, loitsuja ja haltijoita Aapelin julkaisukanavalla!

Sanataidekoulu Aapeli sai valtakunnallisen tunnustuksen sanataidetyöstään

Vuoden 2013 sanataideteko julkistettiin Tarinoiden Maailma -seminaarissa Helsingissä 12.4. 2014. Palkinto luovutettiin 27.4.2014 Joensuussa Sanataidepolun yhteydessä, jossa palkinnon vastaanottajat olivat paikalla. Vuoden 2013 sanataideteko myönnettiin Sanataidekoulu Aapelille, jonka myötä sanataidetoiminta on rantautunut koko Pohjois-Savoon. Aapeli on ollut näkyvästi mukana alueen tapahtumissa ja tehnyt runsaasti sanataidetyötä kasvatus- ja hyvinvointialoilla. Vuoden Sanataideteko -palkinto on Suomen Sanataideopetuksen seuran vuotuinen 200 €:n kannustusraha sinä vuonna sanataiteen edistämisessä erityisen ansiokkaalle tapahtumalle, teolle, pitkäaikaiselle puurtajalle tai kokonaiselle yhteisölle.

Kirjainten kipinää -näyttely Lapinlahden kirjastolla toukokuussa 2014

Lapinlahden kirjastolla kurkattiin toukokuussa 2014  6 – 8-vuotiaiden Kirjainten kipinää – tarinoiden taikaa -kurssilaisten töitä. Ryhmä aloitti Kaskikuusen kansalaisopistolla tammikuussa 2014. Näyttelyssä selvisi mm. millasta ruokaa voi laittaa silmien värin mukaan. Tavattavana oli myös säähahmoja, Anna Talven sukulaisia. Luontomuistoissa maistuivat kesän retket, ja lapset löysivät myös lohdullisia ratkaisuja arkisiin murheen murusiin.

SanataidettaVarpaisjärven Toukotaika-tapahtumassa

Toukotaika -tapahtumaa vietettiin jälleen 9.5.2014 Varpaisjärvellä. Runsaslukuinen ohjelmisto tarjoili kulttuuria monipuolisesti vauvasta vanhukseen. Kaskikuusen kansalaisopiston Taikasanat!-sanataidetyöpajassa ja Lorukimarassa lapset vauvoista kouluikäisiin pääsivät maistelemaan sanoja ja kokeilemaan maagisia kykyjään.

Lasten ja nuorten sanataideohjaajakoulutus (25op) huhtikuu 2013-toukokuu 2014

Snellman-kesäyliopiston, Sanataidekoulu Aapelin, Lastenkulttuurkeskus Lastun ja Lastenkulttuurikeskus Verson yhteistyössä suunnittelema lasten ja nuorten sanataideohjaajakoulutus sai suuren suosion niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Kurssilta valmistui 24 lasten ja nuorten sanataideohjaajaa, jotka jakavat innostustaan eri puolilla Suomea kouluissa, päiväkodeissa, kirjastoissa, sanataidekouluissa ja jopa sairaaloissa. Onnistunut koulutus saa jatkoa jo keväällä 2015.

Aapeli juhlisti Minna Canthin 170-vuotissyntymäpäiviä Myllyssä maaliskuussa 2014

Sanataidekoulu Aapeli tarjoili 19.3.2014 Luovien alojen keskus Myllyssä Kuopion Setinerkoulun ja Haapaniemenkoulun oppilaille minnamaisia elämyksiä sanojen ja käsentaitojen äärellä. Tapahtumassa luotiin uusia ajatuksia ja päivitettiin mainoslauseita Minnan Canthin sekatavarakauppaan, kehiteltiin tarinoita kirjailija Kirsi Pehkosen kanssa ja haastateltiin itse Minna Canthia. Lastun räätälöimässä yhteisötaidetyöpajassa luotiin upea Minna-teos matonkudegraffiti-tekniikalla. Illalla Minnan syntymäpäivät jatkuivat vielä avoimien sanataidetyöpajen merkeissä. Työapajoissa seikkailtiin rasteilla ja täytettiin puhekuplien tyhjää tilaa nasakoilla repliikeillä. Lue Minnan puodin mainoslauseita Sanataidekoulu Aapelin julkaisukanavalta.

Kirjailija Tatu Kokko valottaa kirjoittamisen prosessia koululaisyhteistyössä keväällä 2014 alkaneessa projektissa

Kirjailija Tatu Kokko ottaa uusimmassa projektissaan nuoret mukaan kirjan kirjoittamisen prosessiin. Minna Canthin koulun oppilaat pääsevät kuukausittain kommentoimaan kirjan ja tarinan etenemistä. Jo muutaman vuoden Kokon ajatuksissa kyteneen tarinan prosessointia, nuorten ja kirjailijan kohtaamisia, sekä kertomusainesten muotoutumista kirjaksi voit seurata myös kirjailijan omassa blogissa http://livekirjailija.blogspot.fi.

Talvinen Lorupakki vieraili Ylä-Savossa kevätlukukaudella 2014

Kuopiossa jo tutuksi tullut Lorupakki innostavine tuokioineen rantautui tammikuussa 2014 myös Ylä-Savoon. Lastenkulttuurikeskus Lastun Lorupakki-materiaalipakin innoittamat tuokiot ovat aiemmin tuttuja jo Kuopion kaupungin ja Lastenkultturikesku Lastun päiväkodeissa järjestämien kiertueiden tiimoilta.Vieremällä tuokiot olivat osa Vieremän kirjaston 90-vuotisjuhlallisuuksia, sekä kirjastolla Vieremän 1.-3. luokkalaisille erikseen, Iisalmessa IpanaIisalmi – tapahtumassa kirjastolla koululaisten hiihtolomalla, Sonkajärvellä Rutakon koululla eskareista 1.-2. luokkalaisiin. Satutunti Sonkajärven kirjastolla pohjautuen Chris Haughtonin Voi sinua, Sulo!-kirjaan. Järjestäjänä toimivat Lastenkulttuurikeskus Lastu, Iisalmen, Vieremän, ja Sonkajärven kirjasto sekä Sanataidekoulu Aapeli.

Sanataidekiertue Keitele-Pielavesi, kevät 2014

Pielaveden ja Keiteleen alakouluilla 14 sanataidepajan kiertue 1.-6. luokkalaisille helmi-maaliskuussa 2014. Teemoina Haltijat, Satulintu lentää ja Kurkista ja katso taidetta. Kiertue oli osa Koko koulu lukee- jatkohanketta. Järjestäjänä Pielaveden ja Keiteleen kunnankirjastot ja Sanataidekoulu Aapeli.

Runokiertue ”Runonrustaajat” purjehti Siilinjärven ala-asteille 2.10-4.12.2013

Siilinjärven kirjaston tarjoamissa runotyöpajoissa ykkös-ja kakkosluokkalaiset hyppäsivät sanataideohjaajan johdolla monitaiteelliseen runoseikkailuun, jossa he riimittelivät, rallattelivat, inspiroituivat ja innostuivat kertomaan ja kirjoittamaan omia runoja. Runojen kirjoittamisen ohella työpajoissa tuotiin esille myös uusia lastenrunoilijoita ja heidän teoksiaan. Työpajoja on tukenut Opetusministeriö.

Haltija nimensä näköinen -näyttely ja Lasten Kirjakantti -kiertue Siilinjärvellä 2013

Kirjakantti ammensi tänä vuonna inspiraationsa Sanojen juurilta, kansojen laulumailta. Haltijat heräsivät henkiin, maahiset kömpivät koloistaan ja loitsut paransivat pahimmatkin vaivat Siilinjärven alakouluissa toteutettavissa sanataidetyöpajoissa. Alakoululaisten sanataidetyöpajoissa oppilaat tutustuivat vanhojen haltijoiden asuinsijoihin ja kummiin tapoihin, keksivät taikoja metsänpeittoon joutuneen Hannan pelastukseksi, sekä luovat loitsuja kipujen karkottamiseksi. Vanhoja kansanperinteen polkuja ja uutta sanataidepajoissa luotavaa perinnettä sai käydä tirkistelemässä Siilinjärven kirjaston lastenosastolla 18.-23.11.2013. Sanataidekiertueen ja näyttelyn toteutti Sanataidekoulu Aapeli. Yhteistyössä Siilinjärven kirjasto, sekä Pöljän, Kasurilan, Toivalan, Vuorelan ja Kuuslahden koulut. Vuoden 2013 Lasten ja nuorten Kirjakanttia on tukenut Taiteen edistämiskeskus sekä Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto.

Suosittu Lorupakki kiertue jo kolmatta kertaa Kuopion päiväkodeissa syksyllä 2013

Syksyn 2012 ja kevään 2013 aikana Kuopion päivähoidon pienten ryhmissä ja avoimessa päiväkodissa tutuksi tullut Lorupakki avatui jälleen syskyllä 2013 runsaalle yleisölle, kun 7 uutta päiväkotia sai käytännöllistä lorulumoa sanataiteilijan välityksellä päiväkodin arkeen. Lorupakki-kiertueella lorut istahtivat osaksi lasten arkea, ja loruja leikittiin niin pukiessa, käsiä pestessä kuin tuokiollakin. Järjestäjä: Lastenkulttuurikeskus Lastu&Kuopion kaupungin Kanslalaistoiminnan aktivointiyksikkö. Yhteistyössä mukana Sanataidekoulu Aapeli.

Koululaisten Sanataiteen lyhytkurssit Pohjois-Savossa 2013-2014

Sanataidekoulu Aapeli tarjoili syksyllä 2013 muutaman sanataidekurssin alakoululaisille Iisalmessa ja Tuusniemellä. Maksuttomilla lyhytkursseilla sulateltiin sanataiteen sydäntä mm. kansanperinteen, kummitustarinoiden ja legendojen voimin. Tammikuussa sanataidetta sovellettiin alakoululaisille Oravikosken lyhytkursseilla, joissa kirjoitettiin lasten teatteriryhmälle oma näytelmä. Kurssit järjesti Sanataidekoulu Aapeli. Tukijana on toiminut mm. Taiteen edistämiskeskus.

Sanataideryhmät aloittivat Lapinlahdella

Kaskikuusen kansalaisopisto aloitti sanataidetarjoilun syksyllä 2013, kun Elina Komulaisen vetämät loruleikki-ryhmät käynnistyivät syyskuussa.  Tarjolla oli alusta alkaen Lorun lumoa perheen pienimmille ja Lorun lumoa pikkuväelle, ja tammikuussa 2014 sanataiteluun liittyi myös uusi Kirjaiten kipinää, tarinoiden taikaa -ryhmä, jossa myös koululaiset pääsivät tarinoiden taikaan käsiksi.

Sanataiteen lyhytkurssit Kilpijärven, Soinlahden ja Kirkonsalmen koulun 1.-3. luokkalaisille syksyllä 2013.

Sanataideviikon palkintopaja Vieremän Eteläisellä koululla 5.-6. luokkalaisille syksyllä 2013.

Lastun Lorupakki-työpajat Iisalmen kirjastolla IpanaIisalmi-tapahtumassa koululaisten syyslomalla 2013.

Jouluiset koululaispajat, Iisalmi 2013

Joulukuussa 2013 jouluiset sanataiteen koululaispajat 1.-2. luokkalaisille sekä yksi 5.-6. luokan erityisryhmälle kolmella iisalmelaisella alakoululla (Edvin Laine, Kauppis-Heikki ja Kirkonsalmi). Tonttu Tuikku & Enkeli Tähtinen matkalla joulun taloon – näyttely Iisalmen kirjastolla. Järjestäjänä Iisalmen kaupungin kulttuuritoimi ja Sanataidekoulu Aapeli.

Mainio Herra Iloinen- työpajat Iisalmen kulttuurikeskuksessa Aapeli yhteistyössä Lastun kanssa keväällä (huhtikuussa) 2013.

Sana-aarteenmetsästys –lyhytkurssi lapsille Kuopiossa ja Varkaudessa 2012

Snellman-kesäyliopiston Lasten yliopistolle kokoontui  kesäkuussa 2012 Sana-aarteen metsästykseen kaikkiaan 9 innokasta nuorta sanataiteilijaa. 7-12-vuotiaille lapsille suunnatulla kolmipäiväisellä leirillä loitsittiin, riimiteltiin ja räpättiin, sekä kirjoitettiin kertomuksia itse luotujen maiden ja maisemien pohjalta. Nuoret sanataiturit pääsivät myös näyttelemään ja tanssimaan itse luomiinsa maisemiin. Kurkista värivarjoteatteri-kuvia ja kertomuksia Tekstipajasta.

Tarinatori Kuopion Taidetorilla

Heinäkuussa 2012 Taidetorilla kuultiin ja nauhoitettiin matkakertomuksia eri ikäisiltä maailman matkaajilta. Tarinatorin satoa oli kuultavissa myös Kuopion kirjaston lastenosastolla Kirjakanttiviikolla 28.-29.11.2012. Pitkiä ja lyhyitä tarinoita kertyi kaikkiaan yli 100 kappaletta.

Sananuotta-sanataidetempaus Kuopion kaupunginkirjastossa syyskuussa 2012

Sananuotta haastoi valtakunnallisella sanataideviikolla kirjaston kävijät sanataiteilemaan yllättävillä tavoilla ja yllättävistä aiheista – kalajuttuja unohtamatta. Kurkista sanojen verkkoon tarttuneet vonkaleet ja helmet Tekstipajasta.

Sanataidebasaari yhteistyössä Snellman-kesäyliopiston kanssa keväällä 2012

Snellman-kesäyliopiston järjestämään Sanataidebasaariin kokoontui huhtikuussa 2012 suuri joukko sanataiteen ystäviä, opettajia sekä taidekasvattajia. Viikonlopun monipuolisessa koulutuksessa  kurssilaiset ylittivät sekä taiteiden rajat että itsensä.

Lorukiertue Kuopion kaupunginkirjaston sivupisteissä keräsi valtavan joukon lapsia ja vanhempia loruilemaan keväällä 2012
3 vauvojen lorukylpy-ryhmää aloitti Kuopion Kansalaisopistossa syksyllä 2012
Kuopion Ensikoti ry:ssä syksyllä 2012 ja keväällä 2013 4 vauvojen lorukylpy-ryhmää
Marraskuussa 2012 Lasten ja nuorten Kirjakantti-kiertue jalkautui kaikkiaan Kymmenelle paikkakunnalle Pohjois-Savossa.
Kirjakantti-työpajanäyttely Iisalmen, Varkauden ja Kuopion kirjastojen lastenosastoilla Kirjakanttiviikolla 24.-30.11.2012. Lue lasten ja nuorten tekstejä Tekstipajasta.