Aurinkorinteen koulu / syyskuu 2016

Lapsuuden leikkejä ja kiitoskirjeitä Aurinkorinteeltä

Sanataidekoulu Aapelin sanataideohjaajat ovat Aurinkorinteen koulun lukukummeja. Lukukummien ensimmäisellä vierailulla 29.9.2016 kirjoiteltiin kiitoskirjeitä omille tärkeille ihmisille sekä muisteltiin lapsuuden leikkejä. Näihin tunnelmiin 6.luokan oppilaat viritteli jalkapallotähti Neymar, jonka elämänkerrallisessa kirjassa Matkalla huipulle hän välittää kiitollisuuttaan omille tukijoilleen: isälleen, valmentajilleen, perheelleen. Myös Neymarin tarkat kuvaukset lapsuuden palloleikeistä virittivät teeman äärelle.

Kokosimme Aapelin julkaisukanavalle pienen koosteen päivän kirjoituksista. Jotta mahdollisimman moni pääsee mukaan, julkaisemme vain otteita eri teksteistä. Osa kirjoittajista toivoi, ettei tekstiä julkaista nimellä, jolloin nimen tilalla on vain tyttö/poika ja luokka.

***

KIITOKSEN PAIKKA

ISÄLLE

” Olet auttanut minua näkemään valon, jotta pääsen tavoitteisiini. Muistan, kuinka lohdutit minua, kun on ollut vaikeaa. Voin luottaa aina sinuun.”

Nimetön 6B

”Kiitos että olet opettanut minulle asioita. Näytät minulle hyvää esimerkkiä. — Muistan kuinka opetit minut pyöräilemään. Olen saanut apuasi kun olen tarvinnut sitä.”

Poika 6C

””Rakas isäni. Kiitos, että olet opettanut minulle säbää. Näytit minulle kuinka kalastetaan. Ilman sinua en olisi ollut hyvä koulussa. Olen ollut onnekas, sillä olen saanut olla kanssasi. — Olen oppinut sinulta paljon asioita joita tarvitsen tulevaisuudessa. Olet paras mahdollinen isä.”

Poika 6C

ÄIDILLE

” Kiitos, että olet opettanut minulle kaikenlaista elämästä. Näytät minulle esimerkkiä joka päivä. — On mahtavaa, että olemme niin läheisiä. Olet auttanut minua näkemään pahoja asioita hyvältäkin kannalta. Muistan, kuinka meillä oli ihan mahtavaa mökillä kesällä. Voin luottaa sinuun aina.”

Tyttö 6C

”Kun olen vihainen sinulle, minulla on tosi huono omatunto, koska oikeasti mietit vain minun parasta. Ihailen kuinka sosiaalinen olet uusien ihmisten seurassa, haluan periä sen sinulta. ”

Tyttö 6C

MUMMILLE / UKILLE

”Olet auttanut minua näkemään maailman toisella tavalla. Muistan kuinka olimme mökillä ja pyysin että kerrot minulle minun lapsuudestani ja sitten sinä kerroit. Olin onnellinen siitä. — Olen oppinut sinulta paljon: erottamaan hyvän ja pahan. Rakastamaan myös erilaisia ihmisiä.”

Nimetön 6C

VALMENTAJALLE/ YSTÄVÄLLE

” Kiitos että olet opettanut minua olemaan kärsivällinen ja kannustanut, kun olen harjoitellut liikkeitä. Olet ollut paikalla, kun on kisasuoritus tai joku muu esitys. — Voin luottaa, että rohkaiset minua aina, kun en jaksa. On mahtavaa, että jaksat kannustaa vieläkin minua, vaikka olen valittanut monesti.”

Hilla 6B

” Kiitos, että olet opettanut minulle voimistelun alkeet ja vaativiakin liikkeitä. Näytit minulle vaihe vaiheelta jokaisen liikkeen. Ilman sinua en olisi kinnostunut voimistelusta enkä harrastaisi todennäköisesti mitään. On mahtavaa, että olet opettanut minua.”

Tanja 6C

”Kiitos, että olet opettanut minulle avoimuutta ja poniasioita. Näytät minulle, millaista on oikea ponielämä. — Olen ollut onnekas, sillä olen saanut olla kanssasi ja jakaa ajatuksiani. — Voin luottaa sinuun ja siihen että voin kertoa sinulle mitä tahansa. —Olet paras mahdollinen ystävä mitä vaan voi olla.”

Nanna 6D

”Kiitos että olet opettanut minulle paljon kaikkea. Näytät minulle mallia asioissa joita en osaa. Ilman sinua en olisi ikinä oppinut luottamaan keneenkään näin paljoa. Olen ollut onnekas, koska tapasin sinut.”

Lotta 6D

”On mahtavaa että ymmärrät minua. Olet auttanut minua näkemään itseni sellaisena kuin olen. Muistan aina kaikki meidän yökylät ja reissut. Varsinkin kun mentiin kahdestaan tampereelle ja käytiin Särkänniemessä.”

Hanna 6D

***

LEIKIT LAPSUUDEN

”Menimme äkkiä vierashuoneeseen, jossa vedimme sängyn alta esiin ison laatikon. Katselimme sitä ihaillen. Valtava lelulaatikko. Siskoni ja minä valitsimme molemmat hahmon ja hyppäsimme sängyn päälle. Minun omani oli haihirviö jolla oli moottoripyörä. ”

Alvar 6A

”Kampaukset eivät olleet järkeviä, joskus päästäni löytyi pyykkipoikia, joskus monta pientä ponnaria. Kampauksiin meni paljon aikaa, ja saatoin välillä hermostua, mutta yleensä olimme sovussa. Leikkiin ei tarvittu sen kummempia välineitä. Mielikuvitus oli tärkein.

Tyttö 6A

”Kerran me eksyttiin kesken leikin Ikeaan. Meitä etsi kaikki myyjät. Me olimme aivan paniikissa. Puhelimet ei meillä edes toimineet joten emme voineet soittaa. Kun meidät vihdoin löydettiin niin me saatiin ”isot” jäätelöt.”

Linda 6A

”Joskus 5-6-vuotiaana me keksittiin ns. ryhmä jonka nimeksi tuli joukko. Meidän ”joukkoon” kuului hyvät, yhteiset kaverit ja jos näiden kavereiden kanssa tuli riittaa ne erotettiin joukosta. Meidän joukolla oli tunnusbiisi joka oli POP-musiikkia niminen kappale. ”

Sara 6A

”Leikissä saattoi tulla erimielisyyksiä esim. siitä että osuiko leikkipyssyllä mutta monesti se ratkaistiin niin että kumpikaan ei kuollut.”

Antti 6A

”Olin noin alakouluikäinen, kun leikimme kavereiden kanssa sotista. Leikimme aina samalla porukalla —- Tiimit sekoitettiin aina. Yleensä kaikki tappeli aseista, koska jotkut halusivat pistoolin, jotkut shiperin, jotkut konekiväärin. Minulla oli yleensä pistooli.”

Poika 6A

”Leikissä mennään piiloon ja yksi etsii. Kun ensimmäinen on nähty tai löydetty se jää etsijäksi, kunnes kaikki ovat löydetty. Eläydyin leikkiin innolla. Siellä (metsässä) oli todella hyviä ja täydellisiä piiloja ja etsiminen kesti sopivan pitkään.”

Oiva 6B

”Leikissä yritin kulkea keittiön läpi takaisin makuuhuoneeseen ilman että mummo tai ukki huomaisi minua. Kun pääsin makuuhuoneeseen kerroin veljelleni mitä mummoni teki.”

Tyttö 6B

”Me leikittiin että me oltiin hamstereita jotka taisteli pahiksia vastaan. Eläydyin leikkiini ihan täysillä ja tunsin olevani hamsteri.”

Poika 6B

”Aloitimme leikin sillä, että tytöt juoksivat sotaa pakoon ullakolle. Kerran kun kiipesin köysitikapuita, putosin niiltä. Olin aika korkealla, mutta pääsin hyvään asentoon pudotessani.

Tyttö 6B

”Leikimme sitä (hevosleikkiä) minun edellisen koulun ison kuusen alla. Leikkiin tarvittiin kiviä ja ruohoa. Leikissä oli yleensä 4-5 ”hevosta”, 2-3 ”hevosenhoitajaa” ja yksi ”ratsastuksenopettaja”. ”

Juuli 6B

”Siinä pihassa oli semmonen jännä mattoteline, jossa tehtiin aina outoja temppuja ja kuperkeikkoja ja siinä oli silleen kaks aukkoo jonne voi laittaa mattoja. Toine oli pienempi ja toine isompi. Kaverini teki kuperkeikan isommasta ja minä pienemmästä ja pääni jäi jumiin ja jäin roikkumaan siihen.”

Noela 6B

”Yleensä leikin meidän lähipuistossa vanhempien tai kavereiden kanssa. Me rakennettiin usein hiekkalinnoja. Kerran kun leikittiin niin minä kaaduin hiekkalaatikon terävään reunaan, ja jalkaani tuli syvä haava.”

Jaakko 6B

”Eräänä päivänä satoi, joten emme päässeet ulos pelaamaan. Silloin päätimme keksiä uuden sisäpelin. Pelin nimi oli ”maalijalkapallo”. Pelin idea on saada pallo potkaisemalla osumaan käytävän päässä olevaan oveen. — Minulla oli tapana laittaa isoveljeni kypärä päähän kun jouduin maaliin.”

Tyttö 6C

”Sitten me otettiin leikkisiivousharjat ja harjattiin niillä heppamme.”

Seelia 6C

”Villieläimet halusivat tutustua ponien kanssa, mutta ponit pelkäsivät villieläimiä. Aina kun villieläimet tulivat ponien lähelle, ponit juoksiavt karkuun. Lopulta villieläimet ja ponit tutustuivat toisiinsa ja heistä tuli kavereita.”

Tyttö 6C

Kun olin noin kolme vuotias niin tykkäsimme kahden isoveljen kanssa leikkiä bändiä. — Meillä oli yllämme hienot pipot ja olimme korokkeilla. Tässä leikissä me emme soittaneet emmekä laulaneet vaan tehtiin hieno esitys. Isoveljeni tekivät mahtavia liikkeitä ja minä vaan matkin heitä.”

Veikka 6C

”Krokotiili istui sohvan päällä odottamassa, että majava tulisi veteen kokoamaan patoa tyynyistä. Paikat joissa oli matto tai sohva oli kuivaa maata, muut olivat vettä, jossa eri puolella taloa oli haita tai muita petoja kuten krokotiileja. Korokotiili söi kutittamalla minua ja kun minut (majava) oli syöty jouduin omaan huoneeseeni eli tietenkin taivaaseen.”

Tyttö 6D

”Kun leikin autoilla, piti olla isossa paikassa että autot mahtuisi ottamaan vauhtia.”

Poika 6D

”Leikin yksin huoneessani ja leikissä isot ja pienet legoukkelit sotivat. Leikin tiimellyksessä monet legot tuhoutuivat ja tippuivat lattialle.”

Emil 6D

”Juoksin aina portaita ylös ja alas sekä huoneesta toiseen. Kiipesin aina sänkyyn piiloon ja menin myös sängyn alle. Aloin aina kikattaa kun äiti jahtasi minua. Kun hän sai kiinni tai minä pääsin pakoon niin äiti joko lopetti tai peli alkoi alusta. Sitten yleensä väsyin ja äiti joutui kantamaan minut sänkyyn.”

Poika 6D