TARINATIIKERIT – SANATAIDEKERHO KIURUVESI syksy 2015

TARINATIIKERIT – SANATAIDEKERHO 7-11-vuotiaille

KIURUVESI syksy 2015

Teemana Muumit

Kiuruveden Tarinatiikereissä on kuultu seuraavat Tove Janssonin alkuperäiset tarinat (osa lyhennettynä): Muumit ja tuhotulva, Kuka lohduttaisi Nyytiä?, Kuinkas sitten kävikään?, Taikurin hattu

Sanataideohjaajana Merja Hynynen-Niskanen

***

Muumilaakson uusien asukkaiden kodit piirrettiin ja kerrottiin heidän elämästä:

Tämä on peikon koti. Tämä peikko asuu syvällä metsässä kivenkolossa ja syö sieniä, sienipiirakkaa sekä sienimuffinseja. Peikolla on lapsi, joka on vasta vauva, siksi se syö vasta sienimössöä. Peikkoäidillä on myös puoliso. Hän on niin iso, että joutuu syömään yksin pöydässä.

 

Hymy Koski 8v.

***

Muumilaakson uusi asukas tehtiin pahvipakkauksista ja kierrätysmateriaaleista: MUUMILAAKSON UUSI ASUKAS

Nimi: Nappula

Ikä: 7v.

Ammatti: rakentaminen

Harrastukset: juoksu

Ulkonäkö: ruskea ja mustat silmät

Perhe: Nappula

Ystäväpiiri: Nupi, Tessu ja Lilli

Toiveet: lentäminen

Pelot: olla yksin kotona

Ärsyttävin luonteenpiirre: on vähän tuhma

Rakastettavin luonteenpiirre: koska ei mene kuralammikkoon

Pinttynyt tapa: haluaisi päästä eroon Lillistä

Salainen pahe: syö salaa keksejä

 

Oona Nissinen 8v.

***

Kuinkas sitten kävikään? – tarina siitä miten hahmo(t) joutui(vat) pölynimurin sisään.

Nappula oli pölynimurin sisällä. Hän näki siellä Rissasen. Hän oli aivan peloissaan, mutta hän puhui Rissasen kanssa ja Nappulaa ei enää pelottanut.

Oona Nissinen

***

Muumilaakson Tarinatiikerit seikkailijat, vakoilijat & muut merkilliset hahmot esittäytyvät.

NURIN KURIN: Kirjoita etunimesi tai lempinimesi nurinpäin eli nimesi kirjaimet lopusta alkuun. Kuka on tuo uusi henkilö? Piirrä kuva hahmostasi.

 

ANOO

Tämä on koira. Sen nimi on Anoo. Hän on vasta pentu.

 

Oona Nissinen

***

YMYH

Ymyh on noita, joka keittelee aina jotain soppaa. Ja käärme haluaisi kuristaa aina mutta noita ei anna.

 

Hymy Koski

***

Taikurin hattu. Merkillisiä muodonmuutoksia.

Tonttu muuttuu viivottimeksi

Tonttu alkaa laihtua ja muuttuu litteäksi. Tonttuun alkaa tulla numeroita ja viivoja. Tonttu muuttuu läpinäkyväksi. Tontun kasvot häviävät vähitellen. Tontun päälle ei mene vaatteetkaan. Tonttu ei enää liiku. Kädet ja jalat haihtuvat.

 

Pihla, Hymy & Oona

***

Äiti muuttuu lasiksi

Äiti muuttuu lasiksi kun hän kaatui yhdesti ja hänestä lohkesi pieni pala. Äiti ei enää voi liikkua koska hänen jalat ja kädet haihtuvat. Vähitellen äiti muuttuu LÄPINÄKYVÄKSI. Äiti on ontto. Hänen päälakensa katoaa ja äiti muuttuu kovaksi ja kiliseväksi. Äiti muuttuu pikkuruiseksi. NYKYÄÄN äidistä juodaan maitoa ja muita juomia. Älä tiputa äitiä tai äiti menee rikki.

 

Pihla, Hymy &Oona

***

SATU MUUTTUU ISÄKSI

JÄNNÄ SATU ALKAA MUUTTUA ISÄKSI. SADULLE kasvaa viikset ja parta. Satu tarvitsee silmälasit. SADULLE kasvaa jalat ja suu sekä kädet. Satu alkaa käyttää kenkiä ja alkaa rämpätä läppäriä. Satu menee naimisiin ja ostaa talon ja satu alkaa käyttää vaatteita. Satu syö ja juo. Satu syö lihaa ja kasviksia ja käy metsästämässä hirviä. Sadun vaimo ostaa auton. Satu alkaa käydä töissä ja saa hulluna rahaa.

 

Pihla, Hymy &Oona

***

TARINOITA DIX IT-KORTEILLA

Leppäkerttujen talo on iso leppäkerttu. Leppäkertun täplät ovat ikkunoita. Talossa on paljon asukkaita ja yksi lapsi. Lapsi päättää mennä meren rantaan, ja kun hän on perillä siellä on yksi oikein iso simpukka. Lapsi huomaa jalanjälkiä. Ne ovat hiekan pinnalla. Sitten se kiipeää portaita pitkin ylös pilviin saakka. Hän rakentaa eläimiä pilvistä ja katsoo alaspäin. Hän huomaa etanan joka kiipeää portaita ylös. Sen pituinen se.

 

Pihla Linnilä 8v.

***

Jätti on suuri. Se syö taloja. Se ottaa taloja laukkuun. Se syö niitä ja vaikka jätti syö taloja niin se syö taloja vaikka ihmisiä on sisällä. Se vaan syö, syö ja syö. Aurinko ihmettelee koska ihmiset pitää sateenvarjoja edessä vaikka ei sada. Lehti-ihminen kävelee ja kävelee eikä löydä asuntoa. Poika koittaa hypätä kirjapinon päältä, mutta keiju ei anna hypätä. Poika silti hyppää mutta keiju ottaa pojan kiinni.

 

Oona Nissinen

***

Eräänä kauniina päivänä eräs köyhä poika joutui varastamaan eläinten valtakunnasta rahaa jotta sai ruokaa. Köyhä poika tuli ihmisten maailmasta. Ritarijänis huomasi kuitenkin pojan puuhat ja sai pojan melkein kiinni. Poika pakeni kolmen oven valinnasta. Poika meni keskimmäisestä ovesta ulos, hyppäsi hevosensa selkään ja lähti pakoon. Poika saapui sateenkaarisillalle ja meni sateenkaarisillan poikki metsään. Tässä metsässä oli kiltti puu ja sanoi pojalle: ”Raja ihmisten maailmaan lähtee karusellin toiselta puolelta.” Viimein poika pääsi karusellin luo. Hän meni turvaan ihmisten puolelle ja eli onnellisena elämänsä loppuun asti.

 

Hymy Koski

***

TÖKKÄYSTARINA. Sanoja tarinaan kerättiin tökkäämällä aukeamaa valmiista tarinasta. Omia sanoja ja lauseita lisättiin joukkoon ja muodostettiin oma tarina.

Pitkätukkainen poika lähti rentoutumaan. Omassa tuolissaan hän oli istunut ja juonut teetä kauheasti. Kuului RÄYR!. Vaan pitkä poika ja Ilme törmäilevät päin mäntyä. Sitten tuli onkimies ja istui sohvalle ja hän sanoo: ”Suuren talon katolla on tyhjästä ilmestynyt sänky. Olette valvonut liikaa. NUKKUMAAN!”

 

Hymy Koski

***

Hyvää päivää pitkä poika. Juuri niin. Häh. Ja sitten vielä teetä ja pullaa. Oikeasti mitä ihmettä? Liikaa. Voisitko kertoa mitä oikein puhut? Olen Spede. Spede. En tunne ketään Spedeä. Puhutko minusta? Joo. Aijaa, en ole tietänyt. Otatko teetä? Vaikka. Siis mitä? Joo. Okei haen teen.

 

Oona Nissinen

***

TARINANOPPATARINA

Poika kaivoi kuoppaa. Hän löysi kuopasta kultaisia kolikoita ja laski niitä. Hän osti rahoillaan uuden paidan ja pesi sen. Hän leikkasi vahingossa uutta paitaansa ja leikkasi vahingossa sormeensa ja alkoi pillittää ja sitten päivän päätteeksi meni kuntosalille nostelemaan puntteja. Kotimatkalla hän eksyi. Sitten hän huomasi olevansa golfkentällä. Pallo tippui hänen päähänsä. Hän lähti pois ja löysi pesäpallokentän ja alkoi pelata. Sitten hän lähti kotiin. Hän hikoili niin paljon, että hänen paitansa oli ihan märkä. Niinpä hän laittoi paidan kuivumaan. Hän huusi äidilleen: ”Minä tulin jo kotiin äiti!” Äiti lähti kauppaan ja poika lähti pelaamaan jalkapalloa. Sitten pallo osui naamaansa ja poika alkoi pillittämään. Äiti tuli hakemaan poikaansa kotiin ja äiti laittoi pojan naamaan laastarin ja poika rupesi nukkumaan.

 

Pihla, Oona & Hymy