TARINATIIKERIT IISALMI KEVÄT 2016

Sanataidekerhon ohjaaja Merja Hynynen-Niskanen

Kevään 2016 Tarinatiikereissä hypättiin sirkusjunan matkaan! Kerholaiset lukivat Jukka Itkosen kirjan Sirkusjuna saapuu. Kevään aikana tutustuimme sirkuksen salaperäiseen ja värikkääseen maailmaan kirjoissa ja tarinoissa. Kerholaiset rakensivat ryhmissä omat sirkukset kaupan isosta pahvisesta karkkilaatikosta, loivat omat sirkushahmot keppinukeiksi, kirjoittivat hahmostaan henkilökortit ja päiväkirjaa. Päiväkirjojen tapahtumien pohjalta kerholaiset tekivät omat still-kuva – animaatiot kuvateksteineen kierrätysmateriaaleilla ja piirtämällä. Animaatiot tallennettiin valokuviksi. Huipennukseksi omilla sirkuskarkkilaatikkoteattereilla ja keppinukeilla sai leikkiä ja esittää omia teatteriesityksiä. Esitykset videoitiin. Kerholaisten tekstit ja kädentaidot ovat nähtävillä kirjaston näyttelyssä.

Sirkusjuna saapuu – kirjassa Lilli Rahtunen asuu tylsääkin tylsemmässä uneliaassa Nurkanpyhtään pikkukaupungissa. Kesästä kehkeytyy kaikkea muuta kuin tylsä sirkuksen saapuessa kaupunkiin. Lilli kysyy kesätöitä sirkuksesta. Hän ottaa taskustaan päiväkirjansa, johon hän on sepittänyt ajatuksiaan ja runoja ja alkaa lukea sirkustirehtöörille runoa ”Minä osaan”. Tarinatiikerit kirjoittivat Lillin tapaan omat Minä osaan – runot.

Minä osaan

Minä osaan luoda lunta

ja nähdä iloista unta.

Minä osaan soittaa kitaraa

mut en vielä kantelee.

Minä osaan lukea hyvin.

Minä osaan olla iloinen.

Elina Hukkanen

***

Minä osaan uida. Minä osaan hiihtää.

Minä osaan luistella. Minä osaan lukea.

Minä tykkään lukea kirjoja.

On mukava olla pikkusiskon kanssa.

Netta Sällström

***

Minä osaan kirjoittaa ja laskea ja

luistella ja avata ulko-oven ja

piirtää ja hengittää ja uida ja

syödä.

Milja Juvonen

***

Minä osaan luistella mut en silti muistella.

Minä osaan tehdä lunta mut en silti nää unta.

Minä osaan piirtää mut en silti siirtää.

Lilla Hynynen

***

SIRKUS HATTARA

HENKILÖKORTTI

Nimi: Jenni

Mikä tehtävä hänellä on Sirkus Hattarassa?: Hevostaiteilija

Ketkä ovat hänen läheisiä ihmisiään? Millainen suhde hänellä on heihin?:Janita, Julia, Lissu, Suvi

Miltä hän näyttää? Miten hän liikkuu?: Hän liikkuu hevosella ja liikkuu hienosti.

Mihin hän uskoo?: Hevosten taitoihin.

Mistä hän pitää?: Hevosista.

Mitä hän inhoaa tai vihaa? Miten hän näyttää vihansa?: Vihaa virtahepoja. Näyttää vihan kiljumalla.

Mitä hän haluaa?: Oman hevosen.

Mistä hän unelmoi?: Omasta hevosesta.

Mihin hän pyrkii? Miten?: Hän pyrkii maailman parhaimmaksi ratsastajaksi.

Mikä on hänen lempiruokansa, mieluisin muistonsa tai lempivärinsä?: Pitsa. Kun hän oppi ratsastamaan.

Mitä hän ei koskaan tekisi?: Opettaisi virtahepoja.

Mitä hän on piilottanut kirjahyllyyn kirjojen taakse tai vaatekaappiin alahyllyjen alle?: Päähineen hevoselle.

Millaisten asioiden vuoksi hän olisi valmis luopumaan jostain itselleen tärkeästä asiasta?: Ei mistään.

Minkä vuoksi hän on viimeksi itkenyt? Kenelle hän myöntää sen?:Kaverinsa hevosen kuolemasta.

Pystyykö hän pitämään  salaisuuksia?: Kyllä

Milja

***

Lilli kirjoitti päiväkirjaansa ajatuksiaan ja sepitti runoja. Samoin Tarinatiikerit kirjoittivat päiväkirjaa; oman sirkushahmon päiväkirjaa.

Otteita oman sirkushahmon päiväkirjasta:

1.päivä

Eräänä päivänä Tötterström meni ulos. Hän näki siellä Pöllön. Pöllö oli loukkaantunut. Tötterström päätti auttaa Pöllöä. Tötterström laittoi laastarin Pöllön siipeen. Pöllö asui hetken Tötterströmin luona, kunnes hän parantuisi.

2.päivä

Tötterström oli juuri tekemässä aamujumppaa. Ensin kädet ilmaan, sitten sivuille ja vielä alas. Ja vaatteet päälle. Sitten vaan juoksulenkille. Tötterström pysähtyi kirjastolle lukemaan kirjoja. Hän päätti lukea kokkikirjoja. Ja lainasi Pottu-kokki kirjan ennen kuin työt olivat alkaneet.

6.päivä

Töistä oli tullut läksyksi runo. Tötterström keksi heti runon: Aurinko, aurinko lettuja paistaa, tahtoisin auringon lättyjä maistaa, kiipeän puuhun, loput voin heittää kuu-ukolle kuuhun. Tötterström koitti uudestaan. Aurinko, aurinko lettuja paistaa, tahtoisin auringon lettuja maistaa, kiipeän puuhun, loput voin heittää kuu-ukolle kuuhun. Tötterström harjoitteli koko loppupäivän. Tötterström alkoi juuri aamupalalle, kun Tötterström puki vaatteet päälle aamupalan jälkeen. Kunnes joku soitti ovikelloa. Tötterström tuli avaamaan oven. Siellä oli Tötterströmin serkku Manja. Manja oli kuullut, että Tötterströmin jalka oli kipeä. Manja tuli auttamaan jalan kanssa. Manja haki Tötterströmille teetä. Ja vielä haki viltin. Manja kysyi: ”Voitko jo paremmin?” Tötterström vastasi: ”Vähän paremmin.”

8.päivä

Tötterström katsoi kalenteria. Hän huomasi, että oli hänen synttärinsä. Tötterström innostui ja kutsui pari kaveria. Mutta Tötterström innostui enemmän ja hän kutsui 20 kaveria. Tötterström alkoi kokata kakkua, ja sen jälkeen muffinseja. Kun hän oli kokannut, niin sitten oli koristelun vuoro. Hän koristeli talon serpentiinillä ja ilmapalloilla. Tötterström kerkesi juuri ja juuri koristella ja leipoa ennen kuin vieraat olivat tulleet. Ne alkoivat syödä täytekakkua. Niillä oli hurjan hauskaa. Kaksi tuntia kului ja vieraat lähtivät kotiin.

Tötterström päätti alkaa lukea kirjaa. Kun hän oli lukenut niin hän alkoi veistää. Hän veisti leijonan sen jälkeen sirkusteltan. Tötterström teki vielä sirkustirehtöörin ja pellen ja vikaksi trapetsitaiteilijan. Ja sitten Tötterström alkoi maalata niitä hienon väriseksi. Ja sitten hän meni töihin.

Netta

***

Jenni nukkuu kärryssään. Jenni on juuri herännyt vaunussaan. Jenni on menossa keittiöön ja menossa syömään aamupalaa ja sen jälkeen ratsastaa harjoituksiin ja sen jälkeen tirehtöörin luokse allekirjoittamaan paperit, jotka ovat hevosopetuspaperit. Jenni on ratsastamassa hevosellaan, jonka nimi on Bella. Jennin vaunu on isoin koko sirkuksessa. Tässä on sirkusteltta. Jenni on vaunussaan syömässä välipalalla. Sen jälkeen hän on menossa katsomaan sirkushahmoja. Jenni on Bellan tallilla ja antaa Bellalle porkkanoita ja vettä. Bellan tallilla on monta erilaista hevosta. Tässä on joitain hevosia. Jenni päästää hevoset vapaaksi laitumelle ja antaa heille ruokaa. Kaikille erilaista ja tässä on ruuat.

Milja

***

sunnuntai

Hei, Olen DamBu ja tähän johon kirjoitan on minun päiväkirjani. Minun päiväkirjassa kerrotaan minun lempi- tai tavallisista asioista. Minä tykkään eniten kertoa kaikista asioistani esim. vaikka mikä on lempiväri tai mikä on lempiruoka. Olen pitkätukkainen ja haluan kasvattaa ne vielä pitemmiksi, mutta joskus ne pitää leikata pois ja onneksi kukaan ei katso tätä päiväkirjaa niin voin kirjoittaa tänne mitä haluan. Lempivärini ovat sateenkaaren värit ja pinkki. Minun lempiruokani ovat itseasiassa kaikki paitsi kalakeitto!!!

tiistai 2.päivä

Nyt on jo toinen päivä koulua ja en tiedä miten lasketaan allekkainlaskut ja huomenna on allekkainlaskukoe! Niin, mitä teen, DanBu mutisi. Häntä harmitti kun hän ei osaa allekkainlaskuja. Voisitteko te kertoa miten niitä lasketaan? Tai no, ei tarvitse onneksi, nyt on aamu niin voin kysyä pääsenkö tukiopetukseen. Minä en ole koskaan olut tukiopetuksessa niin en tiedä mitä siellä tehdään. ———-

keskiviikko 3.päivä

——- eli tässä kirjotetaan asioista joista minä pidän. Minun harrastus on tanssi ja luistelu mutta kun minä luistelen minä kompastun omiin pitkiin hiuksiini niin se harrastus piti lopettaa. Mutta minä ehkä haluaisin harrastaa trumpetinsoittoa.

torstai 4.päivä

En ole aivan varma sillä en tiedä miten sitä soitetaan, mutta siitä kuuluu kyllä kaunis ääni. Minun kaverini Hilma ja Halma ovat kaksoset. He soittavat molemmat selloa. Minä en pidä kovasta äänestä ja olen tosi herkkä. Minä en tiedä miksi, mutta olen tosi säikähteleväinen. Minä en mahda sille mitään ja olen myös arkajalka. Aika paljonkin arkajalka. Muut eivät ole arkajalkoja, paitsi minä olen arkajalka. On outoa olla ujo, mutta silti kivaa.

perjantai 5. päivä

Minun lempivaatteet ovat farkut ja kukkapaidat ja rennot vaatteet ja yöpuku. Minun lempielokuva on Vaahteramäen Eemeli ja Heinähattu ja Vilttitossu ja kyllä minä pidän myös Nalle Puhista. Se on tosi hyvä. Mitä, kaikki tykkäävät Nalle Puhista. No, vaihdetaan puheenaihetta sitten, mutta kaikki ovat erinlaisia ihmisiä. Mutta kerroinko jo että minun lempieläin on koirat ja kissat? Minulla itselläni on vain 1 kissa, joka pissaa joka paikkaan, mutta nyt se nukkuu onneksi, koska muuten se pyytää koko ajan ruokaa.

lauantai 6.päivä

Nyt on uusi päivä ja tänään ajattelin mennä kysymään hyvää ystävääni Mimosaa. Minä aion kysyä Mimosaa UIMAHALLIIN kolmeksitunniksi, mutta laitanko biginit vai kokouikkarin? Minä taidan

ottaa kuitenkin koko uimapuvun koska se on helpompi laittaa koko uimapuku päälle paremmin kuin biginit. Joten taidan nyt mennä kysymään Mimosaa. Arvatkaa mitä! Mimosalla ei ole uimapukua niin minun piti lainata minun biginit.

sunnuntai 7.päivä

No huomenta. Eilen oli mukava päivä uimahallissa mutta Mimosa oli vähän ujo kun melkein sen kaikki tutut olivat uimassa niin Mimosa halusi vaihtaa koko ajan allasta.

Lilla

***

keskiviikko 3.päivä TALVI

Hei taas, minä täällä MIMOSA! Tänään on keskiviikko. Olen pehmoleluni kanssa koko päivän. Leikimme äsken tyynysotaa. Sofia voitti. Nyt voimme mennä syömään. Minä syön leivän ja Sofia omenan ja minä kuorin sen koska Sofia ei osaa vielä kuoria. Menemme ulos. Leikimme pellejä. Minun nimeni oli Nanna siinä leikissä ja lelun nimi oli Sera. Hän näytti hassulta ja samoin minä. Olen iloinen….Tälläinen oli keskiviikko päivä.

torstai 4.päivä TALVI

Hei taas teille. Minä täällä Mimosa. Tänään on torstai. Olen iloinen, koska menen äitin kanssa uimaan uimahalliin tunnin kuluttua. Menemme katsomaan jääkiekkoa KalPa vs. IPK. Äänestämme IPK koska se on hyvä. Kahden tunnin kuluttua vihdoin se loppui. Nyt iltapala, iltakylpy, iltasatu ja nukkumaan. Sellainen oli torstaipäivä.

lauantai 6.päivä TALVI

Hei taas teille. Minä täällä Mimosa. Tänään on lauantai. On tavan päivä ja viikonloppu. Menen mummolaan Manu-ukin ja Maria-mummon luokse. Siellä saimme jäätelöä ja katsoimme elokuvaa. Sen elokuvan nimi oli Järven tarina. Se oli hyvä elokuva ja se oli jännittävä. Siinä kerrottiin järvestä tai siis vedestä. Se oli tieteenomainen elokuva. Tälläinen oli lauantai päivä.

tiistai 9.päivä TALVI

Hei taas teille. Minä täällä Mimosa. Tänään on tiistai. On vanhain tanssi. Tätini esiintyy. Hänen nimi on Ronja. Hän on hauska täti ja rohkea, joka rohkaisee, ei koskaan jätä yksin esim. hänen kaveria Jennaa tai Miljaa. On kaunis, ystävällinen ja hieno. On minun kanssa. Hänellä on pinkki mekko ja mustat hiukset kauniisti. Tälläinen oli tiistai päivä.

Elina