Kirjakantin perhepäivä: Mollin malliin -työpaja
La 25.11.2017 klo 10-15 Kuopion pääkirjaston aulassa

Tule tutkimaan tunteita ja tunnelmia Mollin malliin ja kirjoita terveiset Uppo-Nallen vieraskirjaan. Piipahda tai viivähdä. Eväitä viihtymiseen löytyy kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Päivän menoissa mukana myös lukukoira Sylvi.

Kirjakantin perhepäivä: Tunteet syrjällään duurissa ja mollissa
La 25.11.2017 klo 13-14 Kuopion pääkirjaston satuhuone

Kirjailija ja kuvataiteilija Katri Kirkkopelto on ilahduttanut lapsi- ja aikuisyleisöä tunteisiin vetoavilla hahmoillaan ja tarinoillaan koko 2000-luvun ajan. Taidekasvattaja Anne Karjulan haastattelussa kirjailija-kuvittaja kertoo, miten tunteikas Molli ja ihastuttava Milli päätyivät lastenkirjan hahmoiksi, sekä miten Piki löysi pienen äänensä asettua kiusaamista vastaan. Kirkkopellon tuotannossa myös taiteet kohtaavat toisensa, joten luvassa on iloista sanaseikkailua taiteen äärellä. Tunteilun lopuksi luvassa myös otuksellinen yllätys.

Suuren lukuseikkailun tapahtumat Kuopion korttelimuseolla 1.12.2017 – 27.1.2018

25.11.2017 Kuopion pääkirjastolla Kirjakantti perhepäivä:
Mollin mallin -työpaja klo 10-15
Tunteet syrjällään mollissa ja duurissa -kirjailijahaastattelu klo 13-14, Satuhuone

1.12.2017 klo 10 Kuopion korttelimuseolla Suuri Lukuseikkailu näyttelyiden avajaiset ja Pikku Kakkosen satutunti

5.12.2017 klo 13-17 Kuopion korttelimuseolla Itsenäisyyspäivän etkot, Tee oma kirjanmerkki -työpaja

12.12.2017 klo 17 Kuopion Korttelimuseolla Peteliuksen iltasatu, etukäteisilmoittautuminen osoitteeseen korttelimuseo@kuopio.fi

13.12.2017 klo 17 Kuopion Korttelimuseolla Isät ja pojat lukevat -ilta, kirjailijavieraana Tatu Kokko

16.12.2017 klo 10-14 Pinarilla (Petosen vapaa-aikatilat) Petosen joulujuhlassa kirjanmerkkityöpaja

17.1.2018 klo 16.30-18 Kuopion Korttelimuseolla Lapsuuden satumuistot, Vestäjät lukevat lempisatujaan

24. ja 25.1.2018 klo 12-15 Kuopion Korttelimuseolla Suuri Lukuseikkailu -työpaja

Suuri lukuseikkailu muualla Pohjois-Savossa

27.11.2017 klo 9.30 Lapinlahden kirjastolla Satutunti, kirjailijavieraana Tatu Kokko

Aapelin 5-vuotisjuhlakiertue Kanttia kanssa! ottaa varaslähdön Suureen lukuseikkailuun!

Aapelin väki vierailee yhteensä 40 luokassa ala- ja yläkouluissa Pohjois-Savon alueella. Kanttia kanssa! -työpajoissa hypätään oppilaiden kanssa kirjan kansien väliin. Kirjaeväät on poimittu *Suuren lukuseikkailun kirjakorista. Työpajoissa syntyneistä tarinoista ja kuvista kootaan näyttelyt kolmelle eri paikkakunnalle: Iisalmeen, Siilinjärvelle sekä Kuopioon. Näyttelyt toteutetaan kirjastojen lastenosastoilla viikolla 47.

*Suuri lukuseikkailu -näyttely on Lukukeskuksen ja Lastenkirjainstituutin tuottama valtakunnallinen lastenkirjallisuuden kuvitusnäyttely, joka nostaa lasten nähtäväksi upean kokoelman suomalaisten kuvittajien satukuvia. Suuren lukuseikkailun satumatka Kuopion Korttelimuseolla alkaa 1.12.2017 ja se jatkuu aina 31.1.2018 saakka.

TARINAPOLKU-TYÖPAJAT ESIKOULUILLE

Suosittu Kuopion kaupungin Tarinapolulku jatkaa kiertueella vuosittain. Paikkoja rajoitetusti (10 ryhmää syksyllä/10 keväällä). Pajahausta tiedotetaan päiväkoteja suoraan elokuussa.

Lisätietoja:

Jonna Forsman
kulttuurisuunnittelija
p. 044 7182 468
jonna.forsman@kuopio.fi

Kuopion kaupunki
Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue
Kansalaistoiminnan yksikkö

***

LAITA OPPILAASI RUNOILEMAAN!

Pidä nuorille oma runopuulaaki

*Alla Nuorten puulaakin ohjeet.

Nuorten vuosittaisesta puulaakista ilmoitetaan tiedotusvälineissä ja verkkosivuilla.

Valmistautumista puulakiin oppilaiden kanssa:

* Kirjoituta oppilailla runoja. Aihetta, tyyliä tai mittaa ei rajoiteta millään lailla. Runojen pitää olla oppitunnilla kirjoitettuja ja ennen julkaisemattomia. Oppilaalla tulee olla tehtynä useampia runoja, vähintään kolme.

* Järjestä joko luokkakohtainen tai koulukohtainen karsintakilpailu. Oppilaat esittävät runonsa luokan/koulun edessä. Esityksen voi pitää yksin tai pienryhmässä (maksimissaan 3 oppilasta), ja siinä saa olla mukana ainoastaan keholla tuotettua ääntä. Minkäänlaisia soittimia, tavaroita tai taustamusiikkia ei esityksessä saa olla. Teksti saa olla paperilla, runoa ei tarvitse muistaa ulkoa. Esitys saa kestää korkeintaan 3 minuuttia.

* Koululla/luokassa pidettävässä kilpailussa noudatetaan yleisiä lavarunouden eli poetry slamin ohjeellisia sääntöjä:

Säännöt

Esiintymisjärjestys arvotaan.

Tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa, jotka ovat vapaaehtoisia, puolueettomia ja arvostelukykyisiä. Tuomaristo voi koostua oppilaista, opettajista, muusta koulun henkilökunnasta tai vaikkapa vanhemmista. Yksi tuomareista toimii puheenjohtajana.

Tuomaristo jakaa esityksille pisteet asteikolla 1,0 – 10,0 siten, että 10 on paras. Pisteet annetaan heti esityksen jälkeen, eikä tuomareiden tarvitse niitä mitenkään perustella. Kolme keskimmäistä pistemäärää lasketaan yhteen eli paras ja huonoin jätetään huomioimatta. Tasapisteissä järjestetään uusintakierros tai tuomariston puheenjohtaja päättää paremmuuden.

Tuomaristo valitsee toiselle kierrokselle viisi kilpailijaa, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut ja viimeisenä ensimmäiseltä kierrokselta eniten pisteitä saanut.

Kolmannelle kierrokselle valitaan kaksi kilpailijaa, joista parempi on voittaja.

Lisätietoja runopuulaakista saat lukemalla Olavi Rytkösen kirjoittaman teoksen Parhaat lavarunot, Johdatus Poetry Slamiin, osa 1 ( Like 2003) tai tutustumalla esim. Runokukkojen sivuihin:

http://runokukko.blogspot.fi/

***