Työpajat

IPANAIISALMI TALVILOMALLA VKOLLA 10

PERJANTAI 9.3.klo 9.30Satutuokio höystettynä sanataiteella, kesto 45 min.,kirjaston satusoppi
Poni on POP – pienille ja vähän isommille ratsastajille. Hyppää Suurenmoisen Rosabelin kyytiin! Rosabel on poni joka on tyytyväinen itseensä tallin pienimpänä ponina. Rosabel on poni joka kulkee omia polkujaan.

Ota mukaan oma keppari tai ritarihevonen. Työpajassa kuvitellaan oman satuhevosen seikkailuita, laaditaan runomuotokuvia itselle tai läheiselle Runoratsukorttien avulla. Alle kouluikäisille mukaan oma aikuinen.

sanataideohjaajana Merja Hynynen-Niskanen

***

Pakkasperhosia ja hankihyttysiä -työpajat

Suuren lukuseikkailun kuvituksissa on monenlaisia kurkistuksia miniatyyrimaailmoihin. Ötököiden vilkas elämä sekä kutistetun karhun ja pikkupojan seikkailut keikauttavat mittasuhteet nurinpäin. Ötökät ovat toki talvella piilosilla, mutta Lastun ja Aapelin pajoissa bongaillaankin pakkasperhosia ja hankihyttysiä, joilla on aivan oma talvinen elämänsä.

Työpajat Pakkasviikolla sekä päiväkoti-ikäisille Kuopion korttelimuseolla 24.-25.1.2018 että alakouluille omissa luokissaan . Työajat ovat kestoltaan 30-60min.

Varaa työpaja ryhmällesi pian, sillä paikkoja on rajoitetusti!

Tiedustelut&varaukset: Kuopion korttelimuseo

HUOM! Koululaisten työpajat TÄYNNÄ!!

Päiväkotien työpajoissa on vielä tilaa!

***

Kaikille avoimet non-stop työpajat molempina päivinä klo 12-15 Korttelimuseon Suuri lukuseikkailu –näyttelyssä.

Suuri lukuseikkailu -näyttelyn kirjallisuuden inspiroimia hankihyttysiä ja pakkaspehosia luodaan myös Lastun&Aapelin kädentaitopajoissa ke-to 24.-25.1.2018 Korttelimuseolla. Hankien hiljaisuuden keskelle on luvassa pörinää ja hyörinää huovuttaen ja kierrätysmateriaaleista muotoillen. Työpaja sopii kaikenikäisille.

***
Pakkasperhosia hangella – loruleikkituokio

Tule mukaan mielikuvitusseikkailuun pienten siivekkäitten tutkimusmatkalle lumisille hangille. Kuka on hiipinyt kinoksessa kuusen alla? Entäs, kuka jättänyt aterioidessaan tällaiset jäljet? Miksi täällä on näin hiljaista, missä kaikki ovat? Jos vastaukset eivät löydy hangen päältä, siivet suppuun ja silmät kiinni, hyppy hangen sisään!

***

Pakkasjuhlassa 28.1.2018: Suuri lukuseikkailu –suunnistus

Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Sanataidekoulu Aapelin toiminnallinen seikkailu

Etsi lumipyryyn kadonneet Lupo-koiran mustat pilkut ja ylläty niistä löytyneiden sanaleikkien ja pienten toiminnallisten tehtävien äärellä. Tehtävistä löydät myös iloiset kirjavinkit Suuri lukuseikkailu –kuvitusnäyttelyn tiimoilta. Mm. pilkkunsa kadottanut Lupo –koira on tammikuun 27.päivä Korttelimuseolla päättyvän valtakunnallisen näyttelyn kirjallisuutta (Reko Kiraly: Lunta sataa lupo, WSOY 2012)

Suuren lukuseikkailun tapahtumat Kuopion korttelimuseolla 1.12.2017 – 27.1.2018

25.11.2017 Kuopion pääkirjastolla Kirjakantti perhepäivä:
Mollin mallin -työpaja klo 10-15
Tunteet syrjällään mollissa ja duurissa -kirjailijahaastattelu klo 13-14, Satuhuone

1.12.2017 klo 10 Kuopion korttelimuseolla Suuri Lukuseikkailu näyttelyiden avajaiset ja Pikku Kakkosen satutunti

5.12.2017 klo 13-17 Kuopion korttelimuseolla Itsenäisyyspäivän etkot, Tee oma kirjanmerkki -työpaja

12.12.2017 klo 17 Kuopion Korttelimuseolla Peteliuksen iltasatu, etukäteisilmoittautuminen osoitteeseen korttelimuseo@kuopio.fi

13.12.2017 klo 17 Kuopion Korttelimuseolla Isät ja pojat lukevat -ilta, kirjailijavieraana Tatu Kokko

16.12.2017 klo 10-14 Pinarilla (Petosen vapaa-aikatilat) Petosen joulujuhlassa kirjanmerkkityöpaja

17.1.2018 klo 16.30-18 Kuopion Korttelimuseolla Lapsuuden satumuistot, Vestäjät lukevat lempisatujaan

24. ja 25.1.2018 klo 12-15 Kuopion Korttelimuseolla Suuri Lukuseikkailu -työpaja

Suuri lukuseikkailu muualla Pohjois-Savossa

27.11.2017 klo 9.30 Lapinlahden kirjastolla Satutunti, kirjailijavieraana Tatu Kokko

 ***

TARINAPOLKU-TYÖPAJAT ESIKOULUILLE

Suosittu Kuopion kaupungin Tarinapolulku jatkaa kiertueella vuosittain. Paikkoja rajoitetusti (10 ryhmää syksyllä/10 keväällä). Pajahausta tiedotetaan päiväkoteja suoraan elokuussa.

Lisätietoja:

Jonna Forsman
kulttuurisuunnittelija
p. 044 7182 468
jonna.forsman@kuopio.fi

Kuopion kaupunki
Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue
Kansalaistoiminnan yksikkö

***

LAITA OPPILAASI RUNOILEMAAN!

Pidä nuorille oma runopuulaaki

*Alla Nuorten puulaakin ohjeet.

Nuorten vuosittaisesta puulaakista ilmoitetaan tiedotusvälineissä ja verkkosivuilla.

Valmistautumista puulakiin oppilaiden kanssa:

* Kirjoituta oppilailla runoja. Aihetta, tyyliä tai mittaa ei rajoiteta millään lailla. Runojen pitää olla oppitunnilla kirjoitettuja ja ennen julkaisemattomia. Oppilaalla tulee olla tehtynä useampia runoja, vähintään kolme.

* Järjestä joko luokkakohtainen tai koulukohtainen karsintakilpailu. Oppilaat esittävät runonsa luokan/koulun edessä. Esityksen voi pitää yksin tai pienryhmässä (maksimissaan 3 oppilasta), ja siinä saa olla mukana ainoastaan keholla tuotettua ääntä. Minkäänlaisia soittimia, tavaroita tai taustamusiikkia ei esityksessä saa olla. Teksti saa olla paperilla, runoa ei tarvitse muistaa ulkoa. Esitys saa kestää korkeintaan 3 minuuttia.

* Koululla/luokassa pidettävässä kilpailussa noudatetaan yleisiä lavarunouden eli poetry slamin ohjeellisia sääntöjä:

Säännöt

Esiintymisjärjestys arvotaan.

Tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa, jotka ovat vapaaehtoisia, puolueettomia ja arvostelukykyisiä. Tuomaristo voi koostua oppilaista, opettajista, muusta koulun henkilökunnasta tai vaikkapa vanhemmista. Yksi tuomareista toimii puheenjohtajana.

Tuomaristo jakaa esityksille pisteet asteikolla 1,0 – 10,0 siten, että 10 on paras. Pisteet annetaan heti esityksen jälkeen, eikä tuomareiden tarvitse niitä mitenkään perustella. Kolme keskimmäistä pistemäärää lasketaan yhteen eli paras ja huonoin jätetään huomioimatta. Tasapisteissä järjestetään uusintakierros tai tuomariston puheenjohtaja päättää paremmuuden.

Tuomaristo valitsee toiselle kierrokselle viisi kilpailijaa, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut ja viimeisenä ensimmäiseltä kierrokselta eniten pisteitä saanut.

Kolmannelle kierrokselle valitaan kaksi kilpailijaa, joista parempi on voittaja.

Lisätietoja runopuulaakista saat lukemalla Olavi Rytkösen kirjoittaman teoksen Parhaat lavarunot, Johdatus Poetry Slamiin, osa 1 ( Like 2003) tai tutustumalla esim. Runokukkojen sivuihin:

http://runokukko.blogspot.fi/

***