Ajankohtaista

Tule mukaan nuorten syksyn lukupiiriin 30.9. alkaen

Hei nuori, kiinnostaako sinua lukeminen? Haluaisitko keskustella kirjoista ja niiden maailmasta rennossa ilmapiirissä ja tutustua samalla uusiin ihmisiin? Tule mukaan nuorten lukupiiriin! Lukupiirissä luetaan jokaista tapaamiskertaa varten yhdessä sovittu kirja ja jutellaan siitä ja sen herättämistä ajatuksista.

Lukupiiri on tarkoitettu noin 15−20-vuotiaille nuorille, ja se kokoontuu Kuopion keskustassa neljänä keskiviikkona syksyn 2020 aikana. Mukaan mahtuu 8 osallistujaa.

Ensimmäinen tapaamiskerta pidetään ke 30.9. klo 16−17 Kulttuuriareena 44:n Takkahuoneessa (Kauppakatu 44, 2. krs.). Muut tapaamiset ovat keskiviikkoisin 28.10., 18.11. ja 9.12. klo 16−17. Voit ilmoittautua mukaan myös jollekin yksittäiselle kerralle, jos ryhmässä on tilaa.

Ensimmäisellä tapaamiskerralla sovitaan lukupiirissä luettavat kirjat, muiden tapaamisten paikka sekä suunnitellaan lukupiirin ohjelmaa muutenkin yhdessä. Tarjolla on ensimmäisellä kerralla myös kahvia ja teetä sekä pientä purtavaa.

Lukupiirin järjestävät Kuopion kaupunginkirjasto ja Kuopion kulttuuripalvelut ja sitä vetävät kirjastovirkailija Jaana Jauhiainen sekä yhteisöpedagogi-opiskelija Heljä Koistinen. Ilmoittaudu lukupiiriin viimeistään 29.9. osoitteeseen: lastenosasto.kirjasto(at)kuopio.fi. Ilmoitamme kirjaston verkkosivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa, minkä kirjan olemme valinneet millekin kerralle keskusteltaviksi.

Tervetuloa mukaan kirjojen maailmaan!

Lisätietoja:

Jaana Jauhiainen, kirjastovirkailija, Kuopion kaupunginkirjasto, p. 044 718 2306, jaana.tuuli.jauhiainen(at)kuopio.fi

Heljä Koistinen, korkeakouluharjoittelija, Kuopion kulttuuripalvelut, p. 044 718 2463, helja.a.koistinen(at)kuopio.fi

Kuopio.finna.fi > Etusivu > Tapahtumat
Facebook: @Kuopionkirjasto
Instagram: @kuopionkaupunginkirjasto

Lorutuokiot Kuopion ja Siilinjärven perheetaloilla jatkuvat!

Lorutuokiot toteutetaan vallitsevia hygienia- ja turvallisuusohjeita huomioiden. Sanojen, rytmien ja äänteiden soppaa pääsee maistelemaan turvallisesti itsenäisesti loruille tai lapsen ja oman aikuisen välisessä vuorovaikutuksessa. Lorujen lomassa saat huomaamatta myös kirjavinkkausta. Maksuttomiin tuokioihin ovat tervetulleet kaikki lapset ja lapsenmieliset perheen kera. Loruleikkioppaana Riikkamaria Korhonen. Tervetuloa!

Siilinjärven kirjastolla torstaisin 17.9. / 22.10. / 19.11 ja 10.12.2020 klo 9.30-10.
Kuopion Perheentalolla keskiviikkoisin 2.9. / 16.9. / 7.10. / 4.11. ja 25.11. klo 10-10.30 ja 10.30-11.

Kuopion kansalaisopistossa sanataiteillaan ahkerasti syksyllä 2020

Kuopion kanslaisopiston sanataidetarjottimella on innostavia ryhmiä niin vauvoille, taaperoille kuin kouluikäisille! Perinteiset Lorun lumoa -ryhmät vievät vauvat ja taaperot huoltajineen lorumatkoille liikkuen ja aisteja viritellen. Kummat ja kummitukset tulevat tutuksi kouluikäisten Aavekartanossa ja Kauhukaivoksella, kun taas alle kouluikäisten pelkokerrointa koetellaan kutkuttavan kauhealla Kummitustehtaalla.  Aikuisten sanataideryhmien uutuutena löytyy yhteisölliset Korvarunokahvit, sekä kuvataidetta ja sanataidetta yhdistävä Kuinka kirjoittaa vihreä? -kurssi.  Kurkista tarjontaa tarkemmin opinto-oppaasta:

https://opistopalvelut.fi/kuopio/courses

Poikkeustoimet vaikuttavat myös syksyllä Aapelin ja yhteistyökumppanien toimintaan

Suuri osa Sanataidekoulu Aapelin toiminnasta tapahtuu kouluissa, päiväkodeissa ja muissa yhteisöissä. Koronaviruksen aiheuttamien poikkeustoimien vuoksi valtaosa Aapelin toiminnasta oli kevään 2020 ajan tauolla ja osin poikkeustoimet vaikuttavat myös syksyn toimintaan. Osa ryhmistä toteutetaan verkkovälitteisesti, osa livenä koronaohjeet huomioiden. syksyn toiminnasta ja  poikkeusjärjestelyistä saat tietoa sekä Aapelin verkkosivuilla, että Aapelin yhteistyökumppanien omilla kanavilla.

Sanataiteile kotona

Sanataiteilu onnistuu mainiosti myös kotona. Kirjoittamalla voi ilahduttaa itseään tai muita perheenjäseniä. Päiväkirja on oiva ystävä poikkeusaikana, ja sinne voi dokumentoida omaa arkeaan, mietteitään, ilojaan ja murheitaan. Vinkkejä ja ideoita sanataiteiluun löytyy nyt runsaasti verkosta. Käy kurkistamassa Aapelin linkkivinkit sanataidenälkään verkkosivun Materiaalit -osiosta. Seuraa myös Aapelin facebook-sivua, jonne välitämme aktiivisesti Aapelin ja yhteistyökumppaneiden sanataidevinkkejä, materiaaleja, terveisiä sekä ajankohtaisia linkkejä. Terveyttä ja kevään valoa kaikille Aapelin ystäville!

Maagisen metsän seikkailut inspiroivat lapsia myös kesällä 2020

Maagisen metsän retkue pääsi kuin pääsikin seikkailemaan kesällä 2020! Taianomaiset tutkimukset Puijon poluilla kutsuivat 7–12 -vuotiaat bongailemaan metsän väkeä ja tarinoimaan yhdessä. Kesäkuussa tutkittiin taikoja ja hahmoteltiin haltioita poikkeusoloissa. Toteutuksesta vastasi Lasten yliopisto yhdessä Sanataidekoulu Aapelin kanssa.

Aapeli -kummin sanataidemaistiaisia Aurinkorinteen koululla

Aapeli -kummi ilahdutti Aurinkorinteen etäopetukseen siirtyneitä 3.luokkien opettajia ja oppilaita sanataidetervehdyksellä ja pajatehtävillä jo etäopetukseen siirtymisen alkutaipaleella. Sanataidekoulu Aapeli on toiminut kuopiolaisen Aurinkorinteen koulun lukukummina jo vuodesta 2016 saakka. Yhteistyöhön on kuulunut mm. pajatoimintaa, sekä jo perinteeksi muodostunut Riitta -lukukummin Lukudiplomi-juhlapuhe. Jokavuotinen puhe on ilahduttanut käväisin niin oppilaita, opettajia kuin vanhempiakin kekseliäisyydellään. Kevään kekseliäs puhe saavutti oppilaat ja perheet tällä kertaa virtuaalisesti.

Lasten ja nuorten sanataideohjaajan koulutus (28op) alkoi poikkeuksellisesti verkkovälutteisenä huhtikuussa 2020

Snellman kesäyliopistossa alkoi jo järjestyksessään viides  Lasten ja nuorten sanataideohjaajan koulutuskokonaisuus huhtikuussa 2020.  Alunperin maaliskuulle suunniteltu aloitus siirtyi koronaviruksen poikkeusjörjestelyjen vuoksi. Opinnot kuitenkin päästiin aloittamaan huhtikuussa verkkovälitteisesti. Poikkeustilan päätyttyä opinnot ovat siityneet noudattamaan normaalia aikataulua lähiopetuksineen. Valtakunnallisestikin suuren suosion saanut koulutus tarjoilee sanataideopetuksesta ja sanataiteen soveltamisesta kiinnostuneille inspiraatiota ja tietoa sanataideopetuksen juurilta sekä monitaidekasvatuksen tuoreempiin menetelmiin syventyen. Uudistunut & laajentunut opinto-ohjelma. Tutustu ja tule mukaan!

Lisätietoja: https://snellman-kesayliopisto.mobie.fi/zine/100/article-40388

Lue lisää myös blogista: https://snellmankesayliopisto.fi/2019/12/17/sanataide-inspiroi-lasta-nuorta-ja-tekijaansa/

Aapeli -kummin sanataidemaistiaisia Aurinkorinteen koulullaAapeli -kummi ilahdutti Aurinkorinteen etäopetukseen siirtyneitä 3.luokkien opettajia ja oppilaita sanataidetervehdyksellä ja pajatehtävillä jo etäopetukseen siirtymisen alkutaipaleella. Sanataidekoulu Aapeli on toiminut kuopiolaisen Aurinkorinteen koulun lukukummina jo vuodesta 2016 saakka. Yhteistyöhön on kuulunut mm. pajatoimintaa, sekä jo perinteeksi muodostunut Riitta -lukukummin Lukudiplomi-juhlapuhe. Jokavuotinen puhe on ilahduttanut käväisin niin oppilaita, opettajia kuin vanhempiakin kekseliäisyydellään. Saapa nähdä, millaiseksi Riitta -kummin puhe taipuu näinä poikkeuksellisina aikoina…

Lasten ja nuorten sanataideohjaajan koulutus (28op) alkaa poikkeuksellisesti verkkovälutteisenä huhtikuussa 2020

Snellman kesäyliopistossa alkaa jo järjestyksessään viides  Lasten ja nuorten sanataideohjaajan koulutuskokonaisuus huhtikuussa 2020.  Alunperin maaliskuulle suunniteltu aloitus siirtyi koronaviruksen poikkeusjörjestelyjen vuoksi. Opinnot kuitenkin päästään aloittamaan huhtikuussa verkkovälitteisesti. Poikkeustilan päätyttyä opinnot siirtyvät noudattamaan normaalia aikatulua lähiopetuksineen. Valtakunnallisestikin suuren suosion saanut koulutus tarjoilee sanataideopetuksesta ja sanataiteen soveltamisesta kiinnostuneille inspiraatiota ja tietoa sanataideopetuksen juurilta sekä monitaidekasvatuksen tuoreempiin menetelmiin syventyen. Uudistunut & laajentunut opinto-ohjelma. Tutustu ja tule mukaan!

Lisätietoja: https://snellman-kesayliopisto.mobie.fi/zine/100/article-40388

Lue lisää myös blogista: https://snellmankesayliopisto.fi/2019/12/17/sanataide-inspiroi-lasta-nuorta-ja-tekijaansa/

Paranna elämääsi: KIRJOITA!

Keräämme erimittaisia ja -muotoisia tekstejä vanhemmuuden alkumetreiltä teemoista vanhemmuus, synnytys, lapsi, keho, tunteet, seksuaalisuus.

Kirjoita lyhyt muistiinpano tai vain pari lausetta, runo, novelli, sanalista, valitusvirsi, kyhäelmä, kaikki käy. Voit kirjoittaa vapaamuotoisesti kokemuksistasi, tai käyttää tekstin tuottamisessa apuna teemaan liittyviä pieniä kirjoitustehtäviä. Tehtävät ilmestyvät Äidin Taskussa – Facebook sivulle 1.11.2019 alkaen.

Jos lähetät meille tekstisi, se päätyy aineistoksi ja pohjamateriaaliksi Äitejä&Isiä-videoihin, lyhyisiin kertomuksiin vanhemmuudesta. Videot on katsottavissa internetissä ja sosiaalisessa mediassa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Lisätiedot: aidintaskussa@gmail.com

Tähtilukijat -hanke elävöittää kirjaston lastenosastojen toimintaa 2019-2020

Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin yhteistyöhanke innostaa 5-8 -vuotiaita kirjojen äärelle ja lukemiseen. Hakkeessa taidekasvattaja jalkautuu syksyn 2019-2020 aikana 8 lähikirjastoon ja yhdessä henkilökunnan kanssa suunnittelee ja toteuttaa erilaisia tapahtumia ja työpajoja.

Toiminnan tavoitteena on lukemiseen innostaminen jo varhaislapsuudesta lähtien. Hanke tarjoaa jokaiselle ikäryhmälle räätälöidyt ja elämykselliset lukuvinkit ja toiminnalliset kirjastonkäytön esittelyt. Hankeen toisena tavoitteena on kouluttaa kirjastojen henkilöstöä sanataidetyöhön ja integroida sanataide kirjastoon.

Jynkän lähikirjasto aloitti Tähtilukijat -työpajat syyskuussa 2019, jonka jälkeen olivat vuorossa Kaavin, Nilsiän ja Puijonlaakson lähikirjastot. Kevät 2020 alkoi Pyörön lähikirjastosta ja keskeytyi poikkeustoimien vuoksi. Syksyllä 2020 lukemiseen innostetaan Juankosken, Tuusniemen ja Neulamäen lähikirjastoissa.

Tähtilukijat -hankkeen taidekasvattajana toimii Riikkamaria Korhonen, joka on työskennellyt useita vuosia mm. alle kouluikäisten sataiteen parissa lorukurssien ja toiminnallisten satutuntien ohjaajana sekä kiertänytvinkkaamassa alakouluissa Lukukipinää -draamavinkkausta.

Lisätietoja hankeesta saa hankeessa mukana olevista lähikirjastoista ja taidekasvattaja Riikkamaria Korhoselta, riikkamaria.korhonen@hotamil.com

AvoT -avoin taidekasvatusmalli esillä kansainvälisessä lastenkulttuuriseminaarissa

Kuopion kaupungin, Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Sanataidekoulu Aapelin varhaiskasvatukseen suuntautunut AvoT – avoin taidekasvatusmalli on saanut runsaasti kiitosta kentällä niin taidepedagogiseen työskentelyyn osallistuneilta lapsilta, perheiltä kuin varhaiskasvtuksen työntekijöiltä. Malli on herättänyt kiinnostusta myös muissa kunnissa ja kulttuuritoimijoissa. AvoT -avoin taidekasvatusmalli oli esillä myös Tampere -talossa järjestettävän Children’s Culture Forumin puheenvuoroissa 30.9 – 1.10.2019. AvoT valittiin seminaariin mukaan lähes sadan kansainvälisen hakijan joukosta.

Tilaa Lukukipinää pojille – draamavinkkaus!

Tammi-helmikuun tuiskuissa ja pakkasissa kunnasta toiseen loikkinut Kuopion kaupunginkirjaston Lukuloikkia Savossa hanke vei Keiteleen, Vesannon, Tervon, Karttulan, Maaningan, Rautalammen ja Suonenjoen alakoulujen neljäsluokisille lukukipinää ja -intoa uudella ja tuorella tavalla. Intensiiviset katseet, keskittyneet ilmeet ja kysymykset ”Mistä näitä kirjoja saa?”, olivat lupaavia merkkejä vinkkaushetken päätteeksi.

Draamavinkattavana oli tämän hetken kuumimpia suomalaisia lasten ja nuorten kirjoja: Sählymestarit, Kepler62, Noitapeili, Laulavat lenkkitossut, Kahden maan Ebba ja Tähtitrio.

Vinkkauksessa hyödynnettiin draaman keinoja ja opettajaroolissa työmuotoa ja se on rakennettu erityisesti houkuttelemaan ja koukuttamaan poikia kirjojen äärelle.

Lukukipinää pojille – draamavinkkauksessa vinkataan kirjoja, jotka soveltuvat 3–5 -luokkalaisten luettavaksi.

Draamavinkkaus on nyt kaikkien tilattavissa!

Lisätietoja: Taidekasvattaja Riikkamaria Korhonen, riikkamaria.korhonen(at)hotmail.com, puh. 0400 866 754

AvoT – Avoin taidekasvatusmalli tarjoaa konkreettisia työkaluja varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamiseen!

Lastenkulttuurikeskus Lastun, Sanataidekoulu Aapelin ja Kuopion kaupungin AvoT – Avoin taidekasvatusmalli –hanke tarjoaa Kuopion kaupungin 3-5-vuotiaiden varhaiskasvatusryhmille mahdollisuutta työskentelyyn varhaisiän taidekasvattajan kanssa 8 viikon ajan. Taidekasvattaja työskentelee ryhmässä 2-3 päivänä viikossa 7-tuntia päivässä. Toiminta ja hyödynnettävät menetelmät räätälöidään jokaisen ryhmän tarpeiden mukaan. Myös lasten ja ryhmän erityiset tarpeet huomioidaan. Toiminnan lähtökohtana on toimijoiden osallisuus, sekä laaja-alaisen osaamisen tukeminen taidelähtöisin ja leikkipedagogisin menetelmin. Taidekasvattajan jalkautuminen mahdollistaa myös Kuopion taidelaitosten lainattavien teosten, -näyttelyiden sekä -materiaalien hyödyntämisen lapsiryhmissä. Lisäksi vierailurupeaman päättyessä varhaiskasvatuksen tiimille kootaan toiminnan pohjalta työkalupakki, joka antaa eväät jatkaa yhdessä löydettyjen työtapojen hyödyntämistä ja uusien etsimistä. Toimintamallissa yhdistyy käytännön tasolla taiteen, perheiden ja lasten kohtaaminen, varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutus sekä taidelaitosten yleisötyö. Taidekasvattajan työpanos on varattu erityisesti Kuopion maaseutualueille sekä liitoskuntiin, joissa resurssit mm. taidelaitosvierailuihin ovat rajalliset. Ryhmät valitaan tarpeen arvioinnin ja varhaiskasvatusyksikön sijainnin perusteella. Kiertävänä taidekasvattajana toimii draama- ja taidekasvattaja Anne Karjula, joka on työskennellyt monitaidekasvatuksen ja varhaiskasvatuksen parissa useita vuosia mm. esikoululaisten Tarinapolun sekä 0-3-vuotiaille suunnatun Lorupakin tiimoilta. Karjula on toiminut alansa kouluttajana lukuisissa eri organisaatioissa sekä kehittänyt varhaiskasvatukseen erilaisia taidekasvatusmateriaaleja. Karjula on draama- ja sanataidekasvattaja sekä sosionomi. Toimikauden 2020 projektikalenteri on jo täynnä.  AvoT -mallista on tulossa julkaisu syksyllä 2020.

Hankkeen toteutuksesta vastaavat Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli ja Kuopion kaupunki. Hanketta rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuopion kaupunki sekä Olvi -säätiö.

KIINNOSTUITKO? Laita vapaamuotoinen hakemus tai soita ja kysy lisätietoja:Taidekasvattaja Anne Karjula, Lastenkulttuurikeskus Lastu
karjulanne@gmail.com, puh. 050 593 1206

One Reply to “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.