Ajankohtaista

KIRJAKANTIN PERHEPÄIVÄ:  Vallaton POP UP -sanataidenurkka  Kuopion uudistuneella lastenoasastolla & aulassa la 16.10. klo 10-15

Tule mukaan etsimään vallattomia sanoja Suomen supernaisten hengessä ja keksimään kujeitaTulikettu Piili von Xonduksen innoittamana! Non stop -työpajassa voit piipahtaa pikaisesti tai viivähtää verkkaisesti. Klo 10 & 11  Tulikettu -näytelmän lauluja ja tanssia lastenosaston uudella lavalla Teatteri Hermannin esittämänä. Lisäksi Tulikettu -teoksen upea Jasmin Saarelan kuvitus leiskuu lastenosaston kuvitusnäyttelyssä Kirjakantin ajan. Aamupäivällä tavattavissa myös Tuliketun äiti Sari Siltavuori.

Nuorten Kirjakantti: KAUHEETA KIRJOITTAA & WHAT´S UP?

Sanataidekoulu Aapelin perinteiset Kirjakantti -työpajat jalkautuvat tällä kertaa  yläkouluihin. Pajoissa tutustutaan kauhun ja jännityksen maailmaan Anne Leinosen ja Mervi Heikkilän Kauhumaan kartta – kirjoita jos uskallat -kauhukirjoitusoppaan johdolla tai väsätään viestejä nuorten maailmasta sarjakuvan keinoin Jyri Paretskoin K15 -kirjasarjan innoittamana. Menossa mukana myös itse kirjailijat Anne Leinonen ja Jyri Paretskoi. Saamapuolella tällä kertaa  Vehmersalmen ja Juankosken yläkoulut.

Paranna elämääsi: KIRJOITA!

Keräämme erimittaisia ja -muotoisia tekstejä vanhemmuuden alkumetreiltä teemoista vanhemmuus, synnytys, lapsi, keho, tunteet, seksuaalisuus.

Kirjoita lyhyt muistiinpano tai vain pari lausetta, runo, novelli, sanalista, valitusvirsi, kyhäelmä, kaikki käy. Voit kirjoittaa vapaamuotoisesti kokemuksistasi, tai käyttää tekstin tuottamisessa apuna teemaan liittyviä pieniä kirjoitustehtäviä. Tehtävät ilmestyvät Äidin Taskussa – Facebook sivulle 1.11.2019 alkaen.

Jos lähetät meille tekstisi, se päätyy aineistoksi ja pohjamateriaaliksi Äitejä&Isiä-videoihin, lyhyisiin kertomuksiin vanhemmuudesta. Videot on katsottavissa internetissä ja sosiaalisessa mediassa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Lisätiedot: aidintaskussa@gmail.com

Tähtilukijat -hanke elävöittää kirjaston lastenosastojen toimintaa 2019-2020

Kuopion kaupunginkirjaston ja Sanataidekoulu Aapelin yhteistyöhanke innostaa 5-8 -vuotiaita kirjojen äärelle ja lukemiseen. Hakkeessa taidekasvattaja jalkautuu syksyn 2019-2020 aikana 8 lähikirjastoon ja yhdessä henkilökunnan kanssa suunnittelee ja toteuttaa erilaisia tapahtumia ja työpajoja.

Toiminnan tavoitteena on lukemiseen innostaminen jo varhaislapsuudesta lähtien. Hanke tarjoaa jokaiselle ikäryhmälle räätälöidyt ja elämykselliset lukuvinkit ja toiminnalliset kirjastonkäytön esittelyt. Hankeen toisena tavoitteena on kouluttaa kirjastojen henkilöstöä sanataidetyöhön ja integroida sanataide kirjastoon.

Jynkän lähikirjasto aloittaa Tähtilukijat -työpajat syyskuussa 2019, jonka jälkeen ovat vuorossa Kaavin, Nilsiän ja Puijonlaakson lähikirjastot. Kevät 2020 alkaa Pyörön lähikirjastosta ja päättyy Juankosken lähikirjastoon. Syksyllä 2020 lukemiseen innostetaan Tuusniemen ja Neulamäen lähikirjastoissa.

Tähtilukijat -hankkeen taidekasvattajana toimii Riikkamaria Korhonen, joka on työskennellyt useita vuosia mm. alle kouluikäisten sataiteen parissa lorukurssien ja toiminnallisten satutuntien ohjaajana sekä kiertänytvinkkaamassa alakouluissa Lukukipinää -draamavinkkausta.

Lisätietoja hankeesta saa hankeessa mukana olevista lähikirjastoista ja taidekasvattaja Riikkamaria Korhoselta, riikkamaria.korhonen@hotamil.com

Kuopion kansalaisopiston ryhmissä rynnitään kummitusten kintereille

Tiedätkö, millaisia kummituksia Kummitustehtaasta pulppuaa? Jääkö kummituksista jälkiä ja kuuluuko tehtaasta ”huh-huu” vai jotain ihan muuta? Entä mitä, Kauhukaivoksella louhitaan esiin? Uskallatko tulla mukaan? Kuopion kansalaisopistolla kurkataan kolmena lokakuun lauantaina kummituksen kaavun taaksen tarinoita kertoen, kirjoittaen ja piirtäen 4-6 -vuotiaiden ja heidän aikuisten kanssa sekä tutkitaan kummitusten ja pelon voittamista loitsujen, tarinoiden, liikkeen ja piirtämisen avulla 10-12 -vuotiaiden kanssa.

Lisätietoja ilmoittautumiset kursseille: http://kansalaisopisto.kuopio.fi/

AvoT -avoin taidekasvatusmalli esillä kansainvälisessä lastenkulttuuriseminaarissa

Kuopion kaupungin, Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Sanataidekoulu Aapelin varhaiskasvatukseen suuntautunut AvoT – avoin taidekasvatusmalli on saanut runsaasti kiitosta kentällä niin taidepedagogiseen työskentelyyn osallistuneilta lapsilta, perheiltä kuin varhaiskasvtuksen työntekijöiltä. Malli on herättänyt kiinnostusta myös muissa kunnissa ja kulttuuritoimijoissa. Nyt AvoT -avoin traidekasvatusmalli on esillä Tampere-talossa järjestettävän kansainvalisen lastenkulttuuriseminaarin puheenvuoroissa. AvoT valittiin seminaariin mukaan lähes sadan kansainvälisen hakijan joukosta. Children’s Culture Forum Tamperetalossa 30.9 – 1.10.2019.

Aapeli Pyörön Kielipolulla  

Sanataidekoulu Aapeli on mukana tukemassa kielellisistä kehitystä Pyörön koulussa lukuvuoden 2019-2020 aikana. Taidekasvattaja työskentelee ekaluokkalaisten parissa sanataiteen menetelmin n. kerran kuussa. Toiminta keskittyy syksyllä puheenkehityksen ja ilmaisun tukemiseen ja keväällä mukaan tulee yhteistoiminnalliset menetelmät isommassa ryhmässä sekä yhteisen taideteoksen tuottaminen. Sanataide, ilmaisutaito ja loruleikit rytmittävät ja elävöittävät ryhmän yhteistä toimintaa. Taidekasvattajana Riikkamaria Korhonen.

Kulttuurienvälinen sanataidekerho jatkaa syksyllä Iisalmessa

Sanataidekoulu Aapeli kokoaa jälleen nuoria yhteen sanataiteen äärelle. Iisalmen kaupungiunkirjaston kanssa yhteistyössä toteutettavissa ryhmissä kulttuurien rikkaus saa näkyä niin sanoissa kuin monipuolisessa luovassa työssä. 9-15 -vuotiaille suunnatusta kerhosta lisätietoja Aapelin Ryhmät -osiosta.

Lukukipinää pojille – draamavinkkaus

Tammi-helmikuun tuiskuissa ja pakkasissa kunnasta toiseen loikkinut Kuopion kaupunginkirjaston Lukuloikkia Savossa hanke vei Keiteleen, Vesannon, Tervon, Karttulan, Maaningan, Rautalammen ja Suonenjoen alakoulujen neljäsluokisille lukukipinää ja -intoa uudella ja tuorella tavalla. Intensiiviset katseet, keskittyneet ilmeet ja kysymykset ”Mistä näitä kirjoja saa?”, olivat lupaavia merkkejä vinkkaushetken päätteeksi.

Draamavinkattavana oli tämän hetken kuumimpia suomalaisia lasten ja nuorten kirjoja: Sählymestarit, Kepler62, Noitapeili, Laulavat lenkkitossut, Kahden maan Ebba ja Tähtitrio.

Vinkkauksessa hyödynnettiin draaman keinoja ja opettajaroolissa työmuotoa ja se on rakennettu erityisesti houkuttelemaan ja koukuttamaan poikia kirjojen äärelle.

Lukukipinää pojille – draamavinkkauksessa vinkataan kirjoja, jotka soveltuvat 3–5 -luokkalaisten luettavaksi.

Draamavinkkaus on nyt kaikkien tilattavissa!

Lisätietoja: Taidekasvattaja Riikkamaria Korhonen, riikkamaria.korhonen(at)hotmail.com, puh. 0400 866 754

AvoT – Avoin taidekasvatusmalli tarjoaa konkreettisia työkaluja uuden varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamiseen!

Lastenkulttuurikeskus Lastun, Sanataidekoulu Aapelin ja Kuopion kaupungin AvoT – Avoin taidekasvatusmalli –hanke tarjoaa Kuopion kaupungin 3-5-vuotiaiden varhaiskasvatusryhmille mahdollisuutta työskentelyyn varhaisiän taidekasvattajan kanssa 8 viikon ajan.Taidekasvattaja työskentelee ryhmässä 2-3 päivänä viikossa 6-7-tuntia päivässä. Toiminta ja hyödynnettävät menetelmät räätälöidään jokaisen ryhmän tarpeiden mukaan. Toiminnan lähtökohtana on erityisesti eri toimijoiden osallisuus, sekä laaja-alaisen osaamisen tukeminen taidelähtöisin ja leikkipedagogisin menetelmin. Taidekasvattajan jalkautuminen mahdollistaa myös Kuopion taidelaitosten lainattavien teosten, -näyttelyiden sekä -materiaalien hyödyntämisen lapsiryhmissä. Lisäksi vierailurupeaman päättyessä varhaiskasvatuksen tiimille kootaan toiminnan pohjalta työkalupakki, joka antaa eväät jatkaa yhdessä löydettyjen työtapojen hyödyntämistä ja uusien etsimistä.Toimintamallissa yhdistyy käytännön tasolla taiteen, perheiden ja lasten kohtaaminen, varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutus sekä taidelaitosten yleisötyö.Taidekasvattajan työpanos on varattu erityisesti Kuopion maaseutualueille sekä liitoskuntiin, joissa resurssit mm. taidelaitosvierailuihin ovat rajalliset. Ryhmät valitaan tarpeen arvioinnin ja varhaiskasvatusyksikön sijainnin perusteella.Kiertävänä taidekasvattajana toimii draama- ja taidekasvattaja Anne Karjula, joka on työskennellyt monitaidekasvatuksen ja varhaiskasvatuksen parissa useita vuosia mm. esikoululaisten Tarinapolun sekä 0-3-vuotiaille suunnatun Lorupakin tiimoilta. Karjula on toiminut alansa kouluttajana lukuisissa eri organisaatioissa sekä kehittänyt varhaiskasvatukseen erilaisia taidekasvatusmateriaaleja. Lisäksi hän on sosionomi-opinnoissaan opinnäytetyövaiheessa (varhaiskasvatuksen suuntautumisvaihtoehto). Palvelua on mahdollista tilata toimintakausille 2017-2018 sekä 2018-2019 ja se on päiväkodeille maksuton.

Hankkeen toteutuksesta vastaavat Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli ja Kuopion kaupunki. Hanketta rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kuopion kaupunki.

KIINNOSTUITKO?Laita vapaamuotoinen hakemus tai soita ja kysy lisätietoja:Taidekasvattaja Anne Karjula, Lastenkulttuurikeskus Lastu
karjulanne@gmail.com, puh. 050 593 1206

One Reply to “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.