Ajankohtaista

Äidin Taskussa sanataideryhmä Tyttöjen Talolla

Nyt myös äidit pääsevät sanataiteen äärelle jakamaan kokemuksiaan äitiydestä. Äidin Taskussa sanataideryhmä tarjoaa työkaluja synnytyskokemuksen ja sen jälkeisen ajan käsittelyyn itsenäisen työskentelun kautta ja ryhmän vertaistuella sekä ammattilaisten ohjaamana. Tapaamiset joka toinen keskiviikko 7.2.-30.5.2018 klo 17.15-18.45 Tyttöjen Talolla. Heittäydy yhteiselle tutkimusmatkalle ilon ja luovuuden kautta! Äidin Taskussa sanataideryhmä toteutuu Alfred Kordelinin säätiön apurahalla ja on osa Äitilaatikko taideprojektia. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Taidekasvattaja Riikkamaria Korhonen, riikkamaria.korhonen@hotmail.com, puh. 0400 866 754

Suuri lukuseikkailu -näyttely keräsi tuhansia lapsia ja aikuisia lastenkirjallisuuden kuvitusten äärelle    Kuopion korttelimuseossa

Lähes 5500 lastenkirjallisuuden ja Pikku Kakkosen ystävää vieraili Suuri lukuseikkailu -näyttelyssä Kuopion korttelimuseolla joulu-tammikuun aikana 2017-2018. Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli ja Korttelimuseo tuottivat yhteistyössä näyttelyyn työpajoja ja yleisötapahtumia, jotka syvensivät kävijöiden näyttelykokemuksia niin keskustellen kuin käsiä ja mielikuvitusta käyttäen. Näyttelyssä keskusteltiin omista satumuistoista, luotiin kierrätysmateriaaleista hankihyttysiä ja pakkasperhosia, sekä suunniteltiin taidokkaita kirjanmerkkejä kirjojen väliin sujautettavaksi. Satu- ja lorutuokiot sekä satusuunnistus ilahduttivat perheen pienimpiä. Isät ja pojat -illassa kuultiin kirjailija Tatu Kokon tarinoita poikana, isänä, kirjailijana ja opettajana lastenkirjallisuuden äärellä. Monipuolinen näyttely koostui Lastenkirjallisuusinstituutin kokoamasta kolmen näyttelyn kokonaisuudesta: Kuvitustaiteen klassikot, Tarinoiden puisto sekä Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlanäyttely.

Vestäjien satuilta keräsi satujen ystävät Suuren lukuseikkailuun

Kuopion korttelimuseon Suuri lukuseikkailu tarjosi erinomaiset puitteet satumuisteloille Kuopion korttelimuseolla ke 17.1.2018. Keskustelua syntyi niin lapsuuden hurjista ja lämpimistä kalssikkosatukokemuksista, kuin omille lapsille luetuista uudemmista satumuistoista. Illan aikana sadut ja satukuvat kietoutuivat yhteen kuin langat. Yksi satumuisto johti toiseen. Monet sadut ja kertomukset olivat kuin osa yhteistä muistoa. Niitä oli kuultu ja luettu kaikissa osallistuneiden kodeissa. Aapeli kiittää kaikkia satuiltaan osallistuneita lämpimästä tunnelmasta ja antoisasta keskustelusta!

Pyörön kirjaston ja Suuren lukuseikkailun Pakkasperhosia hangella- loruleikkituokioilla noustaan siiville Pakkaspäivillä

Tule mukaan mielikuvitusseikkailuun pienten siivekkäitten tutkimusmatkalle lumisille hangille. Kuka on hiipinyt kinoksessa kuusen alla? Entäs, kuka jättänyt aterioidessaan tällaiset jäljet? Miksi täällä on näin hiljaista, missä kaikki ovat? Jos vastaukset eivät löydy hangen päältä, siivet suppuun ja silmät kiinni, hyppy hangen sisään. Lorutuokio Kuopion korttelimuseolla to 25.1. klo 9.30-10. Pyörön kirjastolla pe 26.1. klo 9.30-10. Ennakkoilmaoittautumiset: Kuopion korttelimuseo (täynnä!) ja Pyörön kirjasto

Suuri lukuseikkailu kutsuu hankihyttysten ja pakkaspehosten äärelle Pakkasviikolla

Kuopion kaupungin perinteiset Pakkaspäivät järjestetään jälleen 22.-28.1.2018 eri puolilla Kuopiota. Sanataidekoulu Aapeli, Lastenkulttuurikeskus Lastu sekä Kuopion korttelimuseo toteuttavat yhteysössä pakkasviikon työpjata Suureen lukuseikkailuun liittyen. keskiviikkona 24.1 ja torstaina 25.1. aamupäivisin tarjoillaan päiväkotiryhmille 30min loruseikkailuja ja sanataidepajoja  Suuri lukuseikkailu-näyttelyn kirjallisuuteen liittyen. Ilatpäivisin klo 12-15 kädentaitopajoissa loihditaan hyttysten hyrinää ja kärpästen porinää pakkassäähän omalaatusiten ötököiden muodossa. Koululaisten pajoissa räpätään ja musisoidaan yhdessä Tiina Kekäläisen kanssa. Päiväkotien pajojen tiedustelut: Korttelimuseo. Koululaisten työpajat ovat täynnä.

Suuri lukuseikkailu –suunnistus Pakkasjuhlassa Brahenpuistossa 28.1.2018

Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Sanataidekoulu Aapelin toiminnallinen seikkailu kutsuu kaikenikäiset kirjakurkistusten äärelle Pakkasjuhlassa 28.1.2018 klo 14-16.

Tule etsimään lumipyryyn kadonneet Lupo-koiran mustat pilkut ja ylläty niistä löytyneiden sanaleikkien ja pienten toiminnallisten tehtävien äärellä! Tehtävistä löydät myös iloiset kirjavinkit Suuri lukuseikkailu –kuvitusnäyttelyn tiimoilta. Mm. pilkkunsa kadottanut Lupo –koira on tammikuun 27.päivä Kuopion Korttelimuseolla päättyvän valtakunnallisen näyttelyn kirjallisuutta (Reko Kiraly: Lunta sataa lupo, WSOY 2012)

Kirjakantin perhepäivässä sanataiteiltiinaan Mollin malliin 25.11. klo 10-15

Mollin malliin -työpajassa Kuopion pääkirjastolla tutkittiin tunteita yhdessä Katri Kirkkopelllon luoman Molli-hahmon kanssa.  Samalla kirjoiteltiin terveisiä 40-vuotiaan Uppo-Nallen vieraskirjaan. Eväitä viihtymiseen löytyi pajassa kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Päivän menoissa mukana hääräili myös lukukoira Sylvi.

Kirjakantin kirjailijavierailu: Tunteet syrjällään duurissa ja mollissa

Lauantaina 25.11.2017 klo 13-14 Kuopion pääkirjaston satuhuonessa kirjailija ja kuvataiteilija Katri Kirkkopelto kertoi omituisista otuksista ja lastenkirjailijan työstä. Kirkkopelto on ilahduttanut lapsi- ja aikuisyleisöä tunteisiin vetoavilla hahmoillaan ja tarinoillaan koko 2000-luvun ajan. Taidekasvattaja Anne Karjulan haastattelussa kirjailija-kuvittaja kertoi, miten tunteikas Molli ja ihastuttava Milli päätyivät lastenkirjan hahmoiksi, sekä miten Piki löysi pienen äänensä asettua kiusaamista vastaan. Haastattelun lopussa Katri ilahdutti yleisöä luomalla uuden hahmon lapsiyleisön toiveiden mukaan.

Lasten ja nuorten Kirjakantti:
Kanttia kanssa!-juhlakiertue ja sanataidenäyttelyt valtaavat Pohjois-Savon

Sanataidekoulu Aapelin 5-vuotisjuhlakiertue otti loka-marraskuussa varaslähdön Suureen lukuseikkailuun, kun Aapelin väki vieraili yhteensä 40 luokassa ala- ja yläkouluissa Pohjois-Savon alueella. Kanttia kanssa! -työpajoissa hypättiin oppilaiden kanssa kirjan kansien väliin. Kirjaeväät on poimittiin *Suuren lukuseikkailun kirjakorista. Työpajoissa syntyneistä tarinoista ja kuvista koottiin näyttelyt kolmelle eri paikkakunnalle: Iisalmeen, Siilinjärvelle sekä Kuopioon. Näyttelyt toteutettiin kirjastojen lastenosastoilla viikolla 47.

*Suuri lukuseikkailu -näyttely on Lukukeskuksen ja Lastenkirjainstituutin tuottama valtakunnallinen lastenkirjallisuuden kuvitusnäyttely, joka nostaa nähtäväksi upean kokoelman suomalaisten kuvittajien satukuvia. Suuren lukuseikkailun satumatka Kuopion Korttelimuseolla alkaa 1.12.2017 ja se jatkuu aina 31.1.2018 saakka.

Suuri lukuseikkailu saapuu ilhaduttamaan pohjoissavolaisia lastenkirjallisuuden ystäviä joulukuussa!

Valtakunnallinen koko vuoden Suomea kiertänyt Suuri lukuseikkailu-näyttely rantautuu kiertueensa päätteeksi Kuopion korttelimuseoon. 2.12.2017 yleisölle avatuvan näyttelyn ympärillä pyörii hauska sanataidesutke, kun Lastenkulttuurikeskus Lastu & Sanataidekoulu Aapeli kutsuvat yhteistyössä Korttelimuseon kanssa lapsia ja aikuisia näyttelystä inspiraatiota ammentaviin työpajoihin. Avajaisia vieteään Pikku Kakkosen satutunnin merkeissä 1.12.2017 klo 10.00. Itsenäisyyspäivän etkoja juhlistetaan 5.12 työpajoilla, 12.12 kuullaan Peteliuksen iltasatu ja 13.12 kutsutaan isät ja pojat lukemaan yhdessä kirjailija Tatu Kokon kanssa! Tammikuun ohjelmasta tarkempia tietoja vuoden alussa, kunb Pakkaspäivien puuhat ovat selvillä. Kurkista tarkka työpajaohjelma Aapelin työpajasta!

Marja-Leena Tiainen vieraili Vestäjien kirjakahvilassa 1.11.2017

Sanataidekoulu Aapeli esittäytyi Vestäjien kirjakahvilassa 1.11.2017 klo 16.30-18. Illan teemana oli nuorten kirjallisuus, josta käytiin innostavaa keskustelua mm. kirjailija Marja-Leena Tiaisen kanssa. Kiehtova kirjailijatarina tempaisi mukaansa, mutta kahvilassa jaettiin myös huolta lasten ja nuorten kirjallisuuden näkyvyydestä nykymediassa.

Satupäivä vei Sanataidekoulu Aapelin Kuopion pääkirjastolle ja Matkukseen!

Sanataidekoulu Aapeli tarjoili Supersyyslomaviikolla KEHU! -työpajoja sekä loru- ja satuhetkiä perheen pienimmille. Työpajat, loru- ja satuhetket löytyivät tällä kertaa kahdesta pisteestä: pääkirjastolta ja Matkuksen kauppakeskuksesta. Toteutuksesta vastasivat Sanataidekoulu Aapeli ja Lastenkulttuurikeskus Lastu.

KEHU!-työpaja pohjautui Hannele Huovin Maailman paras napa -satuun. Työpajassa kirjoitettiin kehuja ja kiitoksia lapselle, ystävälle, puolisolle tai kenelle tahansa. Kirjoitetut kehut piilotettiin kirjastoon tai kauppakeskuksen kehuseinälle muidenkin löydettäväksi ja luettavaksi. Tällöin yhden saamat kiitokset lähtivät kiertoon ilahduttaen kaikkia sen löytäneitä ja lukeneita kirjastokävijöitä tai shoppailijoita. Kehu! –pajat ovat osa Sanataidekoulu Aapelin 5-vuotista taivalta juhlistavaa Maailman paras napa – teosta, jonka parissa kiitosta ovat saaneet ja antaneet jo sadat pohjoissavolaiset.

Syyslorukimarassa pääkirjaston satuhuoneessa kuunneltiin Riikkamaria Korhosen johdolla syyssateen ropinoita sienen lakin alla ja matkattiin maistamaan metsän antimia. Matkalle huolittiin mukaan kaikenikäiset retkeilijät, mutta erityisesti retkilorut saivat alle kouluikäisten tossut vipattamaan. Matkuksessa Hannele Huovin Maailman paras napa-satu siivitti äänimeisemien äärelle yhdessä Tiina Kekäläisen kanssa.

Syyslomalla käynnisteltiin aikakonetta Iisalmessa!

Syyslomalla hypättiin Aikakoneen kyytiin Atu Ruotasen runon hengessä. IpanaIisalmi tankkasi Aapelin aikakoneen ja kutsui kaikki halukkaat aikamatkaajat Iisalmen kirjastoon 20.10. Aikakoneen kyydissä kirjoiteltiin postikortteja menneisyydestä. Siksi kutsu esitettiinkin erityisesti isovanhemmille ja heidän lapsenlapsilleen, mutta myös muut matkaajat olivat tervetulleita.

Taidetaikureiden retkitoukkaan mahtuu vielä lisää taideseikkailjoita!

2016 toimintansa aloittaneen Taidetaikurit-ryhmän toiminta jatkuu myös lukukaudella 2017-2018 Kuopion Puistokartanolla. Maanantaisin ja tiistaisin klo 13-16 kokoontuva Avoimien varhaiskasvatuspalveluiden kerhoryhmä on tarkoitettu kuopiolaisille kotonaan lapsia hoitaville perheille ja heidän 3-5-vuotiaille lapsilleen. Ryhmässä leikitään ja tarinoidaan, tehdään käsillä ja kerätään kokemuksia taiteen äärellä. Vuoden aikana tutustutaan myös lähiympäristöön ja Kuopion taidelaitoksiin leikkien ja yhdessä uusia ilmiöitä tutkien. Taidetaikureiden moniammatillisessa tiimissä työskentelee lastentarhanopettajan ja lastenhoitajan lisäksi taidekasvattaja. Ryhmä on osa laajempaa Lastenkulttuurikeskus Lastun, Sanataidekoulu Aapelin sekä Kuopion kaupungin Avoin taidekasvatusmalli-yhteishanketta, jota rahoittaa OKM sekä Kuopion kaupungin perintörahasto. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Kuopion kaupunki/leikkitoiminta

AvoT – Avoin taidekasvatusmalli tarjoaa konkreettisia työkaluja uuden varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamiseen!

Lastenkulttuurikeskus Lastun, Sanataidekoulu Aapelin ja Kuopion kaupungin AvoT – Avoin taidekasvatusmalli –hanke tarjoaa Kuopion kaupungin 3-5-vuotiaiden varhaiskasvatusryhmille mahdollisuutta työskentelyyn varhaisiän taidekasvattajan kanssa 8 viikon ajan.Taidekasvattaja työskentelee ryhmässä 2-3 päivänä viikossa 6-7-tuntia päivässä. Toiminta ja hyödynnettävät menetelmät räätälöidään jokaisen ryhmän tarpeiden mukaan. Toiminnan lähtökohtana on erityisesti eri toimijoiden osallisuus, sekä laaja-alaisen osaamisen tukeminen taidelähtöisin ja leikkipedagogisin menetelmin. Taidekasvattajan jalkautuminen mahdollistaa myös Kuopion taidelaitosten lainattavien teosten, -näyttelyiden sekä -materiaalien hyödyntämisen lapsiryhmissä. Lisäksi vierailurupeaman päättyessä varhaiskasvatuksen tiimille kootaan toiminnan pohjalta työkalupakki, joka antaa eväät jatkaa yhdessä löydettyjen työtapojen hyödyntämistä ja uusien etsimistä.Toimintamallissa yhdistyy käytännön tasolla taiteen, perheiden ja lasten kohtaaminen, varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutus sekä taidelaitosten yleisötyö.Taidekasvattajan työpanos on varattu erityisesti Kuopion maaseutualueille sekä liitoskuntiin, joissa resurssit mm. taidelaitosvierailuihin ovat rajalliset. Ryhmät valitaan tarpeen arvioinnin ja varhaiskasvatusyksikön sijainnin perusteella.Kiertävänä taidekasvattajana toimii draama- ja taidekasvattaja Anne Karjula, joka on työskennellyt monitaidekasvatuksen ja varhaiskasvatuksen parissa useita vuosia mm. esikoululaisten Tarinapolun sekä 0-3-vuotiaille suunnatun Lorupakin tiimoilta. Karjula on toiminut alansa kouluttajana lukuisissa eri organisaatioissa sekä kehittänyt varhaiskasvatukseen erilaisia taidekasvatusmateriaaleja. Lisäksi hän on sosionomi-opinnoissaan opinnäytetyövaiheessa (varhaiskasvatuksen suuntautumisvaihtoehto).Palvelua on mahdollista tilata toimintakausille 2017-2018 sekä 2018-2019 ja se on päiväkodeille maksuton.
Hankkeen toteutuksesta vastaavat Lastenkulttuurikeskus Lastu, Sanataidekoulu Aapeli ja Kuopion kaupunki. Hanketta rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kuopion kaupunki.KIINNOSTUITKO?Laita vapaamuotoinen hakemus tai soita ja kysy lisätietoja:Taidekasvattaja Anne Karjula, Lastenkulttuurikeskus Lastu
karjulanne@gmail.com, puh. 050 593 1206

Sanataidekerho Tarinatiikereiden TiikeriVinkkarit 7-11-vuotiaille vinkkaavat ja kynäilevät lukuvuonna 2017-2018 Iisalmen ja Lapinlahden kirjastoissa

Sanataidekerho Tarinatiikerit  kynäilee ja vinkkaa kirjoja koko lukuvuoden ajan Iisalmen ja Lapinlahden kirjastossa.  Uusia kerholaisia otetaan mukaan toimintaan koko toimikauden ajan.Poimi vinkki syksyn harrastuskoriin. Lisätietoja: http://www.sanataidekouluaapeli.fi/sanataideryhmat-ja-lyhytkurssit/7-12-vuotiaat/

Somekiusaamista käsittelevä työpaja kiertää yläkouluissa

Sivuhenkilönä somessa draama- ja sanataidetyöpajat kiertävät Pohjois-Savossa.
Taidetyöpaja käsittelee tuoreella tavalla syrjintää ja koulukiusaamista sosiaalisessa mediassa
ja on suunnattu 7-9-luokkalaisille. Somepajoissa kohdataan torstaisin syys-lokakuussa viikoilla 36-41 ja kussakin koulussa vieraillaan kerran. Yhdessä koulussa toteutetaan päivän aikana yhteensä kolme 90 min mittaista työpajaa. Sivuhenkilönä somessa -työpaja toteutuu Suomen kulttuurirahaston / Pohjois-Savon rahaston apurahalla.

Sanataidekoulu Aapeli juhlii 5-vuotista taivaltaan koko vuoden mittaisella yhteisöteoksella

Vestäjät ry:n Sanataidekoulu Aapeli juhlistaa 5-vuotista taivaltaan koko vuoden kestävän yhteisöteoksen äärellä. Teoksen toteutuksen mahdollistaa Lastenkulttuurikeskus Lastu ja mukana on myös muita Aapelin vakiintuneita yhteistyökumppaneita. Maailman paras napa –yhteisöteos on saanut nimensä Hannele Huovin saman nimisestä sadusta, joka inspiroi kehumaan ja antamaan kiitosta lähimmäisille. Teos on myös osa valtakunnallista Suomi 100 yhdessä –teemaa.

Teoksessa kirjastot eri puolilla Pohjois-Savoa nostavat esille lasten vanhempien kirjoittamia kehu-kortteja sekä lasten huovuttamia ”Maailman parhaita napoja”. Teoksen juuret ovat Lastun, Aapelin ja Kuopion kaupungin syksyllä 2016 aloittaneessa Taidetaikurit –kerhotoiminnassa. Teos nousee laajemmin esille Pakkasviikolla 2017, jolloin kehujen keskiössä ovat niin Kallaveden seurakunnan päiväkerhojen lapset kuin muutama kuopiolainen päiväkotiryhmäkin. Kuopion kaupungin pääkirjastolla oli pakkasviikolla tarjolla Maailman paras napa –työpajoja perheille. Myös sunnuntain Pakkasjuhlasta löytyi paikka oman lapsen kehuille. Yhteisöteos oli esillä pääkirjaston lisäksi Pyörön, Jynkän, Kurkimäen, Karttulan, Maaningan ja Vehmersalmen lähikirjastoissa. Vehmersalmella teos perustui koululaisten toisilleen antamiin kehukortteihin.

Teosta tysötetään eri ryhmien kanssa pitkin vuotta, joten kannattaa pitää silmät ja korvat auki. Huhtikuussa teoksesta on esillä Kuopion Puistokartanossa Kuopion kansalaisopiston sanataideryhmien ja Kuyopion avoimen päiväkodin lasten ja vanhempien kehukortit.

Yhteisöteoksen vaiheita voi seurata Sanataidekoulu Aapelin ja Lastenkulttuurikeskus Lastun verkkosivuilla sekä facebookissa:

www.sanataidekouluaapeli.fi

http://www.lastu.fi

https://www.facebook.com/sanataidekouluaapeli

 

Yksi vastaus artikkeliin “Ajankohtaista”

Kommentit on suljettu.